Au fost prinşi „actorii” jafului ca-n filme de la Oţelu Roşu


Anchetatorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reuşit să reconstituie modul în care, în urmă cu exact un an, o grupare de spărgători de lux a furat din locuinţa fostului şef al Finanţelor Publice din Oţelu Roşu, Petru Lupşac,un seif în care erau 370.000 de euro, precum şi 160.000 de lei, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de 1.715.500 lei (peste 17 miliarde de lei vechi). 

La sfârşitul săptămânii trecute – scrie Pressalert –, şapte dintre membrii grupării au fost arestaţi de Tribunalul Timiş pentru 29 de zile. Din investigaţiile efectuate de procurorii DIICOT a rezultat că un muncitor care a lucrat la casa lui Lupşac a fost abordat de Cosmin Cernescu, care l-a întrebat dacă soţii Lupşac deţin un seif la domiciliu, confirmând că acolo s-ar afla suma de 500.000 de euro. Cernescu i-a promis acestuia că, dacă informaţiile oferite de el se vor dovedi utile, îl va recompensa, adăugând că ştie el câţiva oameni interesaţi, „băieţi profesionişti”, respectiv „echipa lui Păşan din Timişoara”.

Echipa a trecut la acţiune atuci când soţii Lupşac erau plecaţi în Thailanda, în concediu. Prima lovitură a fost dată în noaptea de 21 ianuarie 2013, când Ion Păşan, Mihai Dănăilă şi Ioan Mihălţan au forţat uşa de la intrare în casă şi au furat din dormitor un seif de mici dimensiuni, în timp ce Cernescu asigura protecţia, patrulând cu maşina în zonă. Când au intrat în casă hoţii, au găsit-o acolo pe bonă şi pe cei doi copii ai familiei Lupşac, care dormeau. În seif nu erau însă decât 5.000 de euro, bijuterii, cheia de la un BMW X5 şi telecomanda de la garaj. Spărgătorii au decis să caute cel de-al doilea seif din casă şi, în 23 ianuarie, cei trei au revenit la Oţelu Roşu împreună cu Adrian Bolbos, Ciprian Câmpean şi Constantin Donici. Deplasarea s-a făcut cu mai multe maşini, printre care şi un microbuz condus de Ciprian Jurgi. Pentru a verifica vigilenţa paznicului şi a putea vedea ce se întâmplă în spatele imobilului, la miezul nopţii, Bolbos, Păşan şi Câmpean s-au dus cu un microbuz plin cu resturi metalice la sediul firmei familiei Lupşac, care se ocupa cu colectarea de fier-vechi. Aceştia au tras de timp, făcându-se că nu înţeleg cum trebuie să procedeze cu descărcarea materialelor. Ulterior, în jurul orei 3, folosindu-se de telecomanda furată din primul seif, au deschis garajul şi au intrat cu un microbuz. Cu ajutorul mai multor răngi şi bucăţi de cauciuc, au încărcat seiful de 1,5 tone în maşină, după care l-au dus la casa lui Mihălţan, din Cernăteaz. Anchetatorii susţin că după ce l-au golit de bani, hoţii au aruncat seiful în una din bălţile de lângă localitate, mai scrie Pressalert.

Dup cum am mai relatat în ziarul nostru, după comiterea spargerii, Petru Lupşac a demarat propria sa anchetă, paralel cu cea declanşată de organele abilitate, descoperind că în mai multe fotografii postate pe profilul său de pe Facebook, Adrian Bolbos apărea la gât cu un lanţ de aur gros, model bilă plus trei zale, o bijuterie unicat pe care Lupşac o primise cadou. De altfel, când poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale au descins la casa din Giroc a lui Bolbos, au găsit lanţul la gâtul acestuia.

Bogdan NAUM

Foto: Pressalert