Femeile Ortodoxe şi-au mutat capitala la Caransebeş


Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, Caransebeşul a găzduit Întâlnirea Femeilor Ortodoxe din Patriarhia Română, acţiune organizată cu prilejul aniversării a 20 de ani de existenţă şi activitate a filialei municipale a acestei societăţi.
Manifestarea a debutat vineri, 4 mai, în Catedrala Episcopală, cu un Te Deum oficiat de P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, urmat de o slujbă de pomenire pentru femeile care s-au ostenit în timpul Primului Război Mondial și pentru făurirea Marii Uniri din 1918, dar și pentru Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la acţiune luând parte reprezentante ale Societății Femeilor Ortodoxe din întreaga Patriarhie Română. La final, P.S. Lucian Mic a apreciat activitatea societăților din toată țara, spunând că acestea sunt dinamice și foarte active, oferind tuturor celor prezente daruri.
Partea a doua a evenimentului s-a desfăşurat în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş, unde a avut loc un simpozion având ca temă „Contribuţia organizaţiilor de femei ortodoxe la Primul Război Mondial şi Marea Unire din 1918”. În sală au fost prezente participantele din ţară la acest adevărat maraton cultural-religios, consilieri locali caransebeşeni, cadre didactice, conducători de instituţii şi reprezentanţi ai unor asociaţii şi organizaţii neguvernamentale din municipiu, precum şi ai clerului.
În deschiderea simpozionului, moderat de Monica Iacobescu, preşedinte al Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebeş, a vorbit primarul Felix Borcean, care a exprimat plăcerea administraţiei locale de a găzdui această manifestare aniversară. „Vă felicit pentru cei 20 de ani de implicare în diversele activităţi pe care le-aţi iniţiat sau la care aţi fost parte, în folosul nostru, al caransebeşenilor. Îmi aduc aminte că am fost odată la sediul dumneavoastră şi chiar am cumpărat nişte obiecte de artizanat făcute de dumneavoastră şi de elveţieni. Ştiu că, de-a lungul timpului, aţi adus multă bucurie în rândurile elevilor din municipiu, prin acele pacheţele nu neapărat consistente, dar foarte drăguţe, şi astea sunt lucruri pe care doar eu mi le amintesc. Sunt convins că activitatea dumneavoastră a fost cu mult mai consistentă decât mi-o pot eu imagina”, a spus edilul, care i-a oferit un buchet de flori Monicăi Iacobescu.
„În această sală există chipul lui Miron Cristea, cel care a fost episcop aici aproape zece ani, apoi Mitropolit Primat încă cinci ani, şi, din 1925 până în martie 1939, primul Patriarh al României Mari. Legăm, iată, în chip frumos cele două instituţii din municipiul Caransebeş care au contribuit substanţial la Marea Unire din 1918, şi anume Episcopia şi Primăria oraşului. În mapa care mi-a fost înmânată, am văzut un referat trimis de la Iaşi, care are un motto – «Daţi-mi o generaţie de femei creştine, şi voi schimba faţa lumii!». Aceste cuvinte erau rostite în Secolul de Aur al Bisericii Creştine, în veacul al patrulea, Sfântul Ioan Gură de Aur. Cred că acest simpozion găzduit de Primăria municipiului, această reuniune a Femeilor Ortodoxe din Patriarhia Română, din Anul Centenarului, din Anul Unităţii de Credinţă şi de Neam, poate să stea sub acest generic, sub această temă de reflecţie şi de meditaţie. Este bine să reflectăm la tot ceea ce a însemnat femeia creştină, la rolul acesteia în istoria Bisericii Creştine”, a spus P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.
Despre Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş a vorbit şi Constantin Brătescu, fostul şef al Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, cu sediul în municipiu. „Scotocind în documentele de arhivă şi luând cu adevărat de bun anul 1883, în care au fost şi publicate statutele Societăţii Femeilor Române pentru Înfrumuseţarea Cimitirului Ortodox din Caransebeş, având în vedere şi activităţile ulterioare desfăşurate, precum şi jubileul de 25 de ani întâmplat în 1908, declar şi rog să se facă rectificarea conform căreia Societatea Femeilor Ortodoxe Române din Caransebeş are o vechime de 125 de ani. Această societate s-a închegat în perioada păstoririi Episcopului Ioan Popasu, venit de la Braşov, unde pusese bazele instituţiilor creştin-ortodoxe ale românilor de acolo. Aici, la Caransebeş, şi în această zonă pe care a păstorit-o în Banatul Istoric, a fost creatorul şi al altor asociaţii, şi o amintesc pe cea a învăţătorilor greco-ortodocşi români, înfiinţată în 1869, cea mai veche asociaţie profesională a învăţătorilor din întregul spaţiu locuit de români. Activitatea Societăţii Femeilor Române din Caransebeş a început cu adevărat, în mod rodnic, în anul 1884, cu scopul mărturisit de a înfrumuseţa, de a aşeza cimitirul din oraş într-o altă lumină. Al doilea obiectiv declarat al societăţii a fost construirea unei case pentru paznicul cimitirului, pentru că se petreceau foarte multe lucruri dubioase acolo, de multe ori fiind profanate morminte, acestora adăugându-se şi o serie de acţiuni remarcabile în plan cultural”, a spus Constantin Brătescu.
Datorită activităţii Societăţii Femeilor Ortodoxe Române – a mai spus vorbitorul –, Caransebeşul a fost primul oraş din această parte de ţară în care s-a organizat, în mod ştiinţific, o expoziţie de etnografie şi artă românească, iniţiatoare fiind Ana Velovan, soţia profesorului Ştefan Velovan. Printre personalităţile care au jucat un rol deosebit în viaţa acestei societăţi, Constantin Brătescu le-a mai amintit pe Maria Românu şi Elena de Iacobici, precum şi pe Generalul Theodor Cavaler de Seracin, pe Eliza Doda, sora Generalului Traian Doda, precum şi pe învăţătoarea Elena Biju, cea care a reprezentat societatea la Adunarea de la Alba Iulia.
În continuare, au susţinut comunicări reprezentantele Societăţilor femeilor ortodoxe din Timişoara, Oraviţa, Oradea, Baia Mare, Reghin, Alba Iulia, Sibiu, Întorsura Buzăului, Galaţi, Râmnicu Vâlcea, Craiova, precum şi Monica Iacobescu, din Caransebeş, şi pr. Dănuţ Coste, parohul Catedralei „Sf. Gheorghe” din municipiu.
Sâmbătă, participantele la eveniment au efectuat o excursie pe ruta Oraviţa (Teatrul Vechi) – Mânăstirea Slatina-Nera – Cascada Bigăr (Paralela 45) – Morile de apă de la Eftimie Murgu – Caransebeş, iar duminică acestea au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Episcopală.
Sonia BERGER