Elevii de la „Traian Doda” vor să-şi aducă apa în şcoală


Primarul Caransebeşului, Felix Borcean, și city-managerul Andrei Ungur au participat recent la târgul școlar derulat la Colegiul Național „Traian Doda”, parte componentă a proiectului intitulat „Tineri cu inițiativă pentru dezvoltarea unei culturi civice în Caransebeș”, implementat de Asociația „Reper pentru management prin valori”, cu sprijinul financiar al Primăriei municipiului. Acesta îşi propune să contribuie la creşterea gradului de implicare a 24 de elevi din cadrul liceului în implementarea de proiecte civice, ei devenind multiplicatori ai acestor activităţi extra-curriculare.

În cadrul atelierului de lucru, un număr de cinci echipe de liceeni au prezentat proiecte de interes pentru această unitate şcolară și pentru oraş, încercând să atragă atenția asupra importanței implicării civice. Proiectele tinerilor au vizat starea Spitalului Municipal de Urgenţă și a dotărilor Bibliotecii Municipale din Caransebeș, asigurarea apei potabile la Colegiul Național „Traian Doda”, precum şi derularea activităților extrașcolare.

Pentru Iulia Coşpănaru, din cadrul Asociaţiei „Reper pentru management prin valori” şi iniţiatoarea acestui proiect, a fost o onoare şi o surpriză extrem de plăcută să descopere ideile promovate de tineri şi capacitatea lor de a absorbi noţiuni şi abordări noi. „Cred că este o generaţie care merită să valorifice toate lucrurile pe care le poate face, chiar dacă sunt lucruri care necesită şlefuire, deoarece lipsa de experienţă îşi spune cuvântul pe alocuri, dar sunt lucruri care ţin de viaţă, în general. Ceea ce este important este că se gândesc la problemele comunităţii, la probleme reale, niciuna dintre echipele participante la concurs neabordând probleme derizorii, cum nici soluţiile pe care le-au propus nu au fost nerealiste. Unele necesită mai mult efort, mai mult sprijin financiar, mai mult sprijin din partea altor entităţi, dar sunt chestiuni care vizează comunitatea în general”. Iulia Coşpănaru a adăugat că organizatorii şi-au dorit să creeze echipe mixte, cu componenţi din clase diferite, pentru a-i integra pe tineri într-un viitor mediu de lucru, în care nu-şi pot alege colegii, dar în care trebuie, totuşi, să performeze, rezultatele fiind mai mult decât îmbucurătoare, arătând că ideile tinerilor merită tot sprijinul pentru a deveni realitate.

Adele Angelini, elevă în clasa a XI-a C şi şefa echipei al cărei proiect, privind apa potabilă la Colegiul Naţional „Traian Doda”, a fost declarat câştigător, a spus că proiectul a fost iniţiat cu scopul de a ajuta şcoala şi pe elevii care învaţă aici. „Am vrut să fie un proiect cât mai realist, pe care să-l putem duce până la capăt. Au fost o mulţime de proiecte foarte bune, dar, aşa cum a spus şi dl Felix Borcean, nu sunt fonduri pentru realizarea lor. Măcar proiectul nostru să fie finalizat”.

Tinerii au fost surprinzători ca întotdeauna, au învățat să scrie proiecte pentru atragerea de fonduri europene. Ei au ridicat într-adevăr câteva probleme, le-am și răspuns pe loc cu privire la Spitalul Municipal de Urgenţă și mă bucur că s-au implicat și în acest aspect al vieții din Caransebeș. Chiar le-am propus să avem întâlniri cât mai dese pentru a discuta problemele administrației locale pe care poate, din prea puține informații, nu le înțeleg. Mi-ar plăcea ca tinerii, și prin ei și ceilalți cetățeni, să afle la prima mână care sunt problemele de zi cu zi ale Caransebeșului”, a declarat primarul Felix Borcean.

Bianca METEŞ