„Eros și sexualitatea din Dacia Romană”, la Muzeul caransebeşean


Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a organizat luni, 18 aprilie, o nouă acţiune menită să promoveze patrimoniul cultural naţional. Este vorba despre vernisajul unei expoziții itinerante deosebit de importante, privitoare la cultura şi moştenirea daco-romană, cu titlul ,,Eros și sexualitatea în Dacia Romană”.

Evenimentul s-a derulat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Orășenesc Turda, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Muzeul Banatului Timișoara și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Expoziția cuprinde un număr de 84 de piese, precum statuete, pandantive, amulete şi vase ceramice, descoperite pe teritoriul României de-a lungul timpului, acestea constituind o reflectare artistică a sexualității și nudității în Epoca Romană. Din colecția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din urbea de pe Timiş şi Sebeş sunt expuse trei piese, respectiv o statuetă de bronz și două fragmente ,,terra sigillata”.

Vernisajul s-a bucurat de participarea unui număr reprezentativ de tineri, cadre didactice, dar la manifestare a fost present şi venerabilul istoric caransebeşean Liviu Groza.

„Manifestarea culturală îşi propune abordarea unui subiect delicat, care nu a mai fost pus în valoare până în prezent de muzeografia din România. Este, totodată, un subiect incitant, ce vine să completeze civilizaţia romană din provincia Dacia. Piesele expuse o reprezintă pe zeiţa frumuseţii, Venus, şi pe fiul acesteia Eros, sau Amor, acestea fiind utilizate ca talismane în antichitate. Expoziţia se adresează tinerilor ce apreciază frumuseţea corpului uman, dar care trebuie să înţeleagă că declinul Imperiului Roman s-a datorat şi moravurilor decadente”, a declarat managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeş, Adrian Ardeţ.

Cea mai importantă piesă din colecţie aparţine chiar instituţiei muzeale din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Este vorba despre o statuetă reprezentând un hermafrodit, cu corp feminin şi organ sexual masculin, obiect ce a fost descoperit în localitatea cărăşeană Berzovia, la finele secolului al XIX-lea.

Expoziţia itinerantă este deschisă publicului iubitor de istorie şi arheologie de peste 16 ani, în perioada 18 aprilie – 31 mai.

Vasi POPESCU