„C.D. Loga”, în Zona Zero


            Sala de festivităţi a Cercului Militar din Caransebeş a găzduit luni, 18 aprilie, prezentarea volumului „Zona Zero”, al tinerei autoare Lavinia Călina, la acţiune luând parte elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”, totul desfăşurându-se în cadrul programului „Şcoala altfel”.

În cuvântul de deschidere, amfitrionul manifestării, Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici”, le-a vorbit elevilor despre tânăra, dar prolifica prozatoare Lavinia Călina, născută în decembrie 1989, în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, şi absolventă a Colegiului Naţional „C.D. Loga”. „La liceu, a avut-o ca profesoară de limba română pe Ana Paica, prezentă la această întâlnire a voastră cu literatura. După absolvirea colegiului, Lavinia a urmat Facultatea de Litere din Timişoara. Deşi are doar 26 de ani, ea se află deja la cel de al patrulea volum, şi vorbim de nişte cărţi care s-au bucurat de un real succes, şi spun asta fiindcă, în 2015, Lavinia a fost cea mai citită scriitoare locală a Secţiunii «Banatica», de la Biblioteca «Mihail Halici». Pe de altă parte, trebuie să vă mărturisesc că nu mă surprinde acest lucru, pentru că, în timp, eu am remarcat interesul pe care voi, tinerii, îl manifestaţi pentru literatura fantastică şi science-fiction. Tocmai de aceea, am dorit ca în această săptămână dedicată «Şcolii altfel» să vă prezentăm altfel de cărţi decât cele recomandate, de regulă, de manualele şcolare”, a spus Mircea Moscovici.

Romanul „Zona Zero” – a mai adăugat directorul Bibliotecii caransebeşene – prezintă cititorilor o lume apocaliptică, deteriorată din cauza oamenilor, în care există totuşi o zonă de bunăstare, de refugiu, şi care reprezintă garanţia unei speranţe, a unui nou început.

Fosta profesoară de limba română a autoarei, Ana Paica, le-a vorbit elevilor despre meseria, frumoasa meserie de dascăl, şi despre satisfacţiile pe care aceasta le aduce cu sine. „Cu ani în urmă, când am devenit profesor la clasa a IX-a Filologie, nu intuiam, pentru nimic în lume, că literatura română din Banat îşi va găsi în acea clasă un reprezentant. De ce? Pentru că undeva, pe rândul de la geam, era o domnişoară superbă, zglobie, dornică mereu să răspundă şi mereu avea un răspuns original faţă de colegii ei, colegi, de altfel, foarte buni şi ei. Cred că activitatea de la şcoală a fost doar un cadru în care talentul Laviniei să se manifeste. Atunci când un copil ajunge să se realizeze, e uşor să-ţi asumi meritul, dar nu este cazul acum, pentru că talentul este numai şi numai al ei. Munca, de asemenea. Ce-mi mai amintesc despre acest copil minunat e faptul că şi-a dorit din tot sufletul să devină actriţă. Lavinia şi-a transformat visul, pentru puţin timp, în realitate, fiindcă o perioadă a jucat la Casa de cultură, în piese regizate de Dorina Şovre. Se pare însă că teatrul nu a fost suficient. Se pare că tot ce a acumulat ea, ca emoţie, ca trăire, a reuşit să elibereze prin condei, şi a făcut-o la superlativ”, a spus Ana Paica.

Şi cum pesemne dragostea pentru teatru a rămas cuibărită undeva, adânc, în sufletul ei, Lavinia Călina a ţinut să le vorbească elevilor de pe scena Sălii de festivităţi a Cercului Militar. După ce a povestit, pe scurt, viaţa de liceană trăită de ea, şi faptul că, după Litere, a făcut şi Şcoala sanitară, pentru ca acum să fie în primul an la Ştiinţe economice, autoarea le-a spus tinerilor că, pentru ea, scrisul a însemnat o eliberare. „Niciodată nu m-am gândit că am să public. De fapt, am început să citesc cărţi «de dincolo», cum ar fi «Academia Vampirilor», şi, într-o zi, m-am întrebat, oare la noi nu se scrie genul acesta de literatură, adică una altfel decât cea de la clasă, pe care trebuie s-o înveţi, erau adică nişte romane pe care nu puteam să le înţeleg, erau cărţi care nu mă atrăgeau. E adevărat că se pot învăţa o mulţime de lucruri din ele, dar eu mereu am considerat că e bine să citeşti un anume gen literar atunci când simţi tu nevoia să-l citeşti. Sunt cărţi scrise în urmă poate cu 100 de ani, noi gândim altfel şi atunci nu putem relaţiona cu personajele atât de bine, ele nu mai ating sfera noastră de interes. Căutând pe internet, am văzut că, la noi, nimeni nu a abordat genul la care mă gândeam eu, şi, negăsind, am zis că dacă n-a făcut-o nimeni, atunci s-o fac eu! Şi aşa s-a născut «Ultimul avanpost», o carte de care nici măcar tatăl meu nu a ştiut decât cu câteva zile înainte de a fi publicată. Până în ziua în care am primit coletul de la editură, nu m-a crezut”, a spus Lavinia Călina.

Despre „Zona Zero”, autoarea a afirmat că e o carte scrisă în vara anului 2015, şi vine după ce anterior a mai publicat două volume din romanul „Ultimul avanpost” şi volumul I din „Neamul Corbilor”. În scrierea cărţii prezentate luni, ea a fost influenţată de filmele cu zombie şi cele având ca temă Apocalipsa. Volumul a fost lansat la sfârşitul anului trecut, la Târgul de carte „Gaudeamus” de la Bucureşti şi, pentru promovarea lui, Lavinia Călina a fost într-un miniturneu prin mai multe oraşe din ţară.

După ce a citit un fragment din roman, elevii au discutat cu autoarea, întâlnirea fiind una interactivă, iar organizatorii au acordat premii pentru perspicacitatea dovedită de elevi în cadrul concursului „Cea mai bună întrebare adresată Laviniei Călina”.

Manifestarea s-a desfăşurat sub patronajul Primăriei şi Consiliului Local Caransebeş.

Bianca METEŞ