Buget de criză şi speranţe pentru gugulani


Caransebeşul vrea să rămână cel mai dinamic oraş din Caraş-Severin

Consilierii locali caransebeşeni au aprobat, recent, cu unanimitate de voturi, bugetul municipiului pentru anul 2012, acesta fiind de 34,7 milioane de lei (347 de miliarde de lei vechi). Conform declaraţiilor primarului Marcel Vela, chiar dacă este un buget modest, de criză, au fost găsite totuşi resursele necesare pentru a acoperi unele nevoi locale, care, conform legii, ar fi trebuit asigurate de Guvern. Edilul-şef al municipiului şi-a exprimat totodată speranţa că, odată cu semestrul II, să se primească la rectificările de buget ale Consiliului Judeţean şi ale noului Guvern, sume care să redreseze economic oraşul, astfel încât Caransebeşul să-şi păstreze trendul de cea mai dinamică localitate din judeţ. (C. Senco)

Foto: Doru BĂLĂŞOIU

Întrunit în şedinţă la sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Local Caransebeş a aprobat cu unanimitate de voturi bugetul local pentru anul 2012, acesta fiind de 34.734.220 de lei, respectiv 347 de miliarde de lei vechi. Conform legii, bugetul se compune din sursa de venituri, adică veniturile proprii, cotele legale din TVA – pentru Învăţământ şi Serviciul de asistenţă socială, precum şi subvenţiile pentru Asistenţă socială. În acelaşi timp, la acelaşi nivel se situează şi cheltuielile. La capitolul „Cheltuieli”, intră alocările salariilor, cheltuielile materiale, cele necesare pentru funcţionarea Spitalului Municipal de Urgenţă sau Casa de Cultură, sume alocate pentru cofinanţarea proiectelor europene pe care Primăria municipiului Caransebeş le are în derulare sau deja depuse şi estimate ca fiind accesate, ajutoarele sociale necesare unora dintre locuitorii municipiului, pentru reparaţii la infrastructură, la dotări şi la investiţii.

Pentru cota de finanţare a Primăriei Caransebeş, parte în proiectul ISPA de introducere a reţelei de canalizare şi construire a staţiei de epurare a apei menajere, pentru că este o sumă importantă, Primăria municipiului Caransebeş accesează un credit în vederea acoperirii cofinanţării acestui proiect european, accesat de către AquaCaraş Caraş-Severin, societate la care Primăria Caransebeş este acţionar”, a precizat primarul Marcel Vela, care a adăugat că, chiar dacă acest buget este unul modest, de criză, au fost găsite resursele necesare pentru a acoperi unele nevoi locale, care, conform legii, ar fi trebuit asigurate de Guvern. Aşa se face că de la bugetul local au fost redirecţionate sumele pentru cheltuieli bugetare necesare Serviciului pentru Evidenţa Populaţiei, precum şi cele necesare funcţionării creşelor din municipiu. „Ca să fie acoperite salariile şi să nu avem surprize neplăcute, au fost alocate de la bugetul local sume importante în aceste sectoare. Totodată, vreau să spun că vom continua investiţiile în municipiu. Imediat cu începerea sezonului de primăvară şi cu apariţia temperaturilor propice asfaltărilor, vom continua aceste lucrări, vom lucra la amenajarea unor noi sensuri giratorii, dirijarea circulaţiei în unele zone pe sensuri unice, pentru fluidizarea circulaţiei în oraş şi pentru creşterea numărului de locuri de parcare. În acelaşi timp vom respecta tot calendarul cultural, educaţional, sportiv şi de agrement”, a mai declarat Marcel Vela.

Marcel vela, primarul municipiului Caransebes

De asemenea, edilul-şef al municipiului a mai asigurat populaţia că în acest an vor fi finalizate lucrările la Sala de spectacole a Casei de Cultură, în aşa fel încât aceasta să fie deschisă publicului larg, iar în cartierul Pipirig, acolo unde există două unităţi de învăţământ şi unde a crescut circulaţia rutieră, va fi extins modelul din Centrul civic. Cu alte cuvinte, aici va fi amplasat un gard din fier forjat de protecţie, iar trotuarele de pe Strada Ardealului vor fi dalate. În acelaşi timp, pentru cetăţenii aflaţi în nevoi au fost prevăzute sume pentru construirea de case sociale în Balta Sărată. Primarul a mai adăugat că există şi alte lucrări edilitare pe lista de investiţii, care duc până la extinderea unor reţele de iluminat public, de la amenajarea unor locuri de joacă pentru copii, până la modernizarea unor locuri publice deja funcţionale, cum ar fi Piaţa Agroalimentară.

Sperăm noi, odată cu semestrul II, să primim la rectificările de buget ale Consiliului Judeţean şi ale noului Guvern al României sume importante, astfel încât să ne redresăm economic şi să putem să continuăm dezvoltarea municipiului nostru, aşa încât acesta să-şi păstreze trendul de cel mai dinamic oraş din Caraş-Severin”, a mai adăugat Marcel Vela.

Carmen SENCO