„Caraş-Severinul va fi pe podium pe primul loc!” 1


Marcel Vela, copreşedinte al USL:

Caraş-Severinul va fi pe podium pe primul loc!”

 Sâmbătă, 12 mai, la Casa de Cultură din Reşiţa a avut loc lansarea candidaţilor Uniunii Social Liberale, la alegerile locale din 10 iunie. Într-o atmosferă de mare optimism, le-au vorbit celor care au venit să asiste la acest eveniment copreşedinţii USL Caraş-Severin – Ion Mocioalcă, Marcel Vela şi Ioan Ţundrea, precum şi candidatul la Primăria Reşiţa, Mihai Stepanescu, şi cel pentru Consiliul Judeţean, Sorin Frunzăverde. (S. Berger)

Cele câteva sute de locuri ale Sălii de spectacole a Casei de Cultură din Reşiţa s-au dovedit insuficiente, sâmbătă, 12 mai, pentru numărul mare de oameni veniţi să participe la lansarea candidaţilor Uniunii Social Liberale, la alegerile locale din luna iunie. Pe scenă au urcat copreşedinţii Uniunii, parlamentari de Caraş-Severin, membri ai conducerilor celor trei partide care alcătuiesc această structură politică.

Sorine, Sorine, nici nu mă gândeam că după 16 ani de adversitate politică am să ajung să-ți conduc campania electorală!”

Primul care a luat cuvântul a fost coordonatorul campaniei electorale a USL la nivel judeţean, deputatul PSD Ion Mocioalcă: „M-am gândit dacă să încep într-un limbaj politic, cu fraze de genul «trăim un eveniment politic unic şi istoric”, sau să spun doar atât: «Sorine, Sorine, nici nu mă gândeam că după 16 ani de adversitate politică am să ajung să-ţi conduc campania electorală!». Mai bine de 30 de zile s-au scurs de când aici, în Caraş-Severin, din Caraş-Severin, s-a pornit un cutremur politic care, iată, acum câteva zile, a reuşit exact punctul principal pe care şi l-a propus USL la înfiinţare, acela de a dărâma un guvern, de a dărâma o putere ce se credea perpetuă şi atotputernică. Să nu uităm că acest lucru a plecat din Caraş-Severin. Eu recunosc în faţa dv. că «am conspirat» la acest proiect politic, împreună cu prietenul meu de la Caransebeş, primarul Marcel Vela. Întotdeauna Crin Antonescu şi Victor Ponta au ştiut de acest proiect politic şi îl aşteptau cu toţii, iar el s-a produs în momentul în care Sorin Frunzăverde a hotărât să părăsească o formaţiune politică la care a ţinut foarte mult şi pe care a încercat să o reformeze, dar orice om politic are limitele lui şi în acest proiect Sorin Frunzăverde n-a reuşit. Dar va reuşi cu noi, acum, în proiectul numit USL!”.

În continuare, Ion Mocioalcă a

vorbit despre faptul pe scenă se află prietenul său, omul de suflet, care a început votul Moţiunii de cenzură în Parlamentul României, deputatul Ionuţ Chisăliţă. Liderul social-democrat a mai spus că proiectul USL nu poate reuşi fără sprijinul celor care sunt prezenţi în sală, candidaţii PNL, PSD şi PC în alegerile locale, alegeri în care, pentru prima oară în România, despre Caraş-Severin trebuie să se vorbească de la 90 la sută în sus. „Şi sunt sigur că vom câştiga peste 90 la sută dintre localităţile judeţului, sunt sigur că ne vom situa în primele trei judeţe ca rezultat, şi sunt sigur că munca noastră va fi răsplătită, de ce nu, chiar cu demnităţi la Bucureşti, pentru că – nu-i aşa? –, trebuie să recunoaştem că de acolo se taie felia, mai groasă sau mai subţire, pentru judeţe. Iar când am avut reprezentanţi în Guvernul României, la Bucureşti, felia s-a tăiat serios şi pentru judeţul nostru. Trebuie să revenim la acele vremuri!”, a mai spus Ion Mocioalcă.

 „Trebuie găsit lucrul care ne uneşte, şi nu ceea ce ne desparte”

După alocuţiunile candidatului la Primăria Reşiţa, Mihai Stepanescu, şi a parlamentarului PC de Caraş-Severin, Ioan Ţundrea, a vorbit primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, copreşedinte al USL la nivel judeţean. „Ce facem noi astăzi, aici, ce se întâmplă în acest moment, în acest loc, este, cred, un eveniment istoric. Mie nu mi-a plăcut, la şcoală, niciodată, «Mioriţa», unde noi, românii, învăţam, încă din copilărie, că doi se unesc ca să îl omoare pe al treilea. Nu mi-a plăcut niciodată faptul că, în loc să cultivăm mândria, patriotismul, sentimentul de a te simţi confortabil în ţara ta, împreună cu poporul tău, noi, românii, uităm de noi, uităm de Patrie, uităm de Ţară. Cert este însă că de aici, din Banat, din Vestul ţării, am încercat să schimbăm câte ceva în România. Trebuie să ştim că acest moment istoric, în care ne-am dat mâna social-democraţi, liberali şi conservatori, este un simbol, un exemplu pentru alţii. Iar noi avem capacitatea de a da acest mesaj, de a lăsa deoparte vrajba, înfruntarea, încrâncenarea, războiul, ura, de a învăţa să fim români şi de a ne pune în interesul oamenilor noştri, de a învăţa din gestul lui Ionuţ Chisăliţă, care a fost acolo unde a trebuit, la momentul potrivit, ca să schimbe în bine România, pentru că românii au uitat să gândească, românii au uitat să fie optimişti, pentru că românii nu mai erau mândri de ţara lor, nu mai erau mândri de reprezentanţii lor. Dacă Mihai Stepanescu, independentul pentru Primăria Reşiţa, a hotărât că e bine să intre într-o echipă pentru schimbarea în bine a României, dacă Sorin Frunzăverde şi toţi cei care ne-am dat mâna aici am decis că este bine să fim împreună ca să schimbăm ceva în România, cred că toţi trebuie să ne ridicăm, liberali, social-democraţi şi conservatori, toţi cei care putem fi ctitori în acest demers, şi să ne unim forţele ca să facem ceva pentru judeţul Caraş-Severin”.

Marcel Vela s-a mai referit şi la faptul că sunt localităţi unde USL se armonizează mai greu, dar, după 20 de ani, existând experienţa de a fi uneori împreună, liberali cu democraţi, liberali cu social-democraţi, social-democraţi cu liberal-democraţi, trebuie găsit lucrul care uneşte, şi nu ceea ce desparte.

„Nu cred că este cazul să vă încurajez pentru această campanie electorală, fiindcă fiecare dintre dv. ştiţi că vom izbândi. Caraş-Severinul nu va fi pe podium, nu va fi doar în primele trei judeţe din ţară. Caraş-Severinul va fi pe podium pe primul loc!”, şi-a încheiat discursul Marcel Vela.

 „Nu eu am părăsit PDL-ul, ci el m-a părăsit pe mine!”

Cel care a încheiat seria discursurilor la acţiunea de lansare a candidaţilor USL pentru alegerile locale din 10 iunie a fost omul care a provocat „cutremurul” ce a dus la căderea „guvernării portocalii”, Sorin Frunzăverde: „Am să încep cu un fel de scurt drept la replică, şi am să-i spun lui Ion Mocioalcă, parafrazându-l pe un mare scriitor englez care a trăit în perioada interbelică şi care spunea că «o mare iubire poate degenera în ură”, că o adversitate politică de 16 ani poate să «degenereze» într-o prietenie. Aş vrea însă să spun două lucruri grave, de data aceasta. Nu eu am părăsit Partidul Democrat Liberal, ci Partidul Democrat Liberal m-a părăsit pe mine, pentru că a părăsit ţara! Marcel Vela avea dreptate: astăzi facem istorie, aici, la Reşiţa, astăzi începem să transformăm Caraş-Severinul, după ce această admirabilă echipă a reuşit să transforme România”, a spus Sorin Frunzăverde.

În continuare, vicepreşedintele PNL a prezentat candidaţii la Primăriile din întreg judeţul, afirmând că, din cele 77 de localităţi, în 71 USL are candidaţi puternici, iar în 67 candidează primari care în prezent ocupă această funcţie.

Sorin Frunzăverde i-a prezentat apoi pe candidaţii USL la Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi a vorbit, în încheiere, despre descentralizare, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă Guvernul Ponta, atât în perioada de dinainte de alegerile din toamnă, cât şi după câştigarea acestora, precum şi despre eradicarea a ceea ce el numeşte, de câţiva ani, „Statul poliţienesc”, exprimându-şi convinderea fermă că, în Caraş-Severin, USL va obţine un scor excelent, atât la alegerile locale, cât şi la cele generale, din luna noiembrie, deoarece are cei mai buni candidaţi din ţară.

Sonia BERGER


Un gând despre “„Caraş-Severinul va fi pe podium pe primul loc!”

Comentariile sunt închise.