Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 28 martie, în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin din Reşiţa, Sorin Frunzăverde, preşedintele acestei instituţii, a făcut publice motivele pentru care a hotărât să-şi dea demisia din Partidul Democrat Liberal şi să se înregimenteze în Partidul Naţional Liberal, decizie care a făcut vâlvă nu doar în lumea politică, ci şi în rândul opiniei publice. Sorin Frunzăverde şi-a explicat gestul prin aceea că semnalul de alarmă pe care l-a tras în data de 24 noiembrie 2010 nu a fost înţeles aşa cum trebuia de conducerea PDL. La acea dată, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi prim-vicepreşedintele PDL atrăgea atenţia asupra provocărilor cărora trebuia să le facă partidul, cea mai importantă, în opinia sa, nefiind cea a alegerilor interne (în acel moment democrat-liberalii fiind în pragul campaniei electorale interne), ci haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc, care sufoca economia României. „Acesta este şi principalul motiv pentru care astăzi vorbim de sărăcirea populaţiei. Am spus acest lucru atunci, şi l-am repetat de patruzeci şi şase de ori. În patruzeci şi cinci de întâlniri pe care le-am avut în judeţe şi în sectoarele din Bucureşti, în timpul campaniei electorale interne, şi a patruzeci şi şasea oară la Convenţia partidului. Din nefericire, însă – şi o spun fără a face cuiva vreun reproş astăzi –, se pare că opţiunea mea diferă de cea a membrilor din conducerea Partidului Democrat Liberal. Deşi am insistat să elaborăm un buget descentralizat, nu s-a întâmplat deloc acest lucru, şi mă refer la bugetul pe anul 2012. Deşi am solicitat în permanenţă descentralizarea resursei financiare, nu s-a întâmplat nimic. Dimpotrivă. Cred, din acest punct de vedere, că opţiunea pe care eu mi-o exprim şi pe care o parte dintre colegii mei o avem din punct de vedere al dezvoltării României, de care suntem responsabili, diferă fundamental de opţiunea conducerii Partidului Democrat Liberal”, a spus Sorin Frunzăverde.
În ultimii ani, a mai declarat fostul prim-vicepreşedinte al PDL, a mai purtat discuţii cu o serie de lideri din celelalte partide importante – din USL-ul de azi – şi consideră că, la nivelul clasei politice, există resursa necesară pentru a institui un dialog real între Putere şi Opoziţie, pentru a reaşeza România în normalitate, prin dialogul între diversele formaţiuni politice, un dialog care de multă vreme nu mai există, şi care, din nefericire, generează vrajba politică, gâlceava interminabilă de fiecare zi. „Cred, aşadar, că putem construi o Românie normală, care să iasă din sărăcie şi care să renunţe la starea de stat poliţienesc, care de fapt blochează antreprenoriatul şi orice iniţiativă. Ne e frică să vorbim şi la telefon, şi ne punem chiar în permanenţă problema dacă nu cumva suntem ascultaţi ambiental. Nu cred însă că tot ce am spus mai poate fi abordat şi rezolvat din interiorul PDL”, a mai declarat Sorin Frunzăverde.
Frunzăverde crede însă într-o soluţie de Dreapta, şi consideră că PNL este un partid de Dreapta. Ca atare, a mai declarat el, va candida pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin din partea USL, în calitatea de membru al Partidului Naţional Liberal.
În continuare, Sorin Frunzăverde a mai spus că înainte de a anunţa această decizie a discutat cu nume importante din conducerea PDL, care au încercat să-l facă să renunţe la gestul său, însă le-a explicat acestora că despre toate lucrurile pe care le-a spus în cadrul conferinţei de presă, şi care sunt teme grave pentru România, vorbeşte de ani întregi, în toate instanţele de partid, şi nu s-a întâmplat nimic. „I-am explicat primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu că pentru mine nu este o preocupare să destructurez PDL, dar că, din punct de vedere al principiilor pe care le-am etalat în această perioadă, şi ale lor, nu mai există nicio concordanţă”, a mai spus Frunzăverde.
În ceea ce priveşte plecarea altor primari, din cei 42 câţi are PDL în Caraş-Severin, fostul prim-vicepreşedinte liberal-democrat a afirmat că fiecare e liber să hotărască dacă îl va urma sau va rămâne în continuare în PDL. Referitor la cei trei parlamentari cărăşeni – Iosif Secăşan, Valentin Rusu şi Gheorghe Hogea –, Frunzăverde crede că vor demisiona din partid şi că ar fi bucuros să i se alăture.
Deoarece încă mai este membru al Partidului Democrat Liberal, Sorin Frunzăverde a declarat că, în urma discuţiilor cu Crin Antonescu şi cu liderii locali ai PNL, va stabili data demisiei din PDL în cursul săptămânii viitoare. În ceea ce priveşte funcţia pe care o va avea în Partidul Naţional Liberal, Frunzăverde a spus că, până acum, nu s-a discutat încă foarte riguros asupra acestui aspect.
Adrian CRÂNGANU
Sonia BERGER