Tanti Margit, din Caransebeş, sărbătorită la 107 ani


Caransebeşeanca Margit Szemenyei, care a împlinit duminică, 10 august, vârsta de 107 ani, este cel mai longeviv locuitor al judeţului Caraş-Severin. La sfârşitul săptămânii trecute, Tanti Margit, aşa cum îi spun cei apropiaţi, a fost felicitată de rude, vecini şi prieteni, printre cei care i-au trecut pragul numărându-se şi Marcel Vela, cel care a fost alături de aceasta în fiecare an pe care bătrâna l-a adăugat peste sută. Primarul municipiului Caransebeş i-a dăruit din partea administraţiei locale un buchet mare de flori, o diplomă „Premium 107” şi un plic cu 700 de lei, sumă alocată prin Hotărâre de Consiliu Local, banii urmând să fie folosiţi de nepoţi pentru a-i cumpăra lui Tanti Margit ce-şi doreşte ea.

„Cred că este un moment special nu numai pentru Caransebeş, ci şi pentru Banatul de Munte. Tanti Margit împlineşte 107 ani, o vârstă extraordinar de frumoasă, pe care o visăm şi o dorim toţi cei care acum, contemporani cu dânsa, suntem curioşi de misterele longevităţii domniei-sale. Ne dorim în continuare ca dânsa să reprezinte Caransebeşul, Caraş-Severinul şi Banatul în acest clasament al celor mai vârstnici cetăţeni din România, având în vedere faptul că, din informaţiile noastre, Margit Szemenyei ar putea fi catalogată ca fiind cel mai longeviv cetăţean român, în condiţiile în care alţi cetăţeni români care s-au născut înainte de anul 1907, deşi figurează în baza de date a Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei, fie că nu mai sunt acum în România, fie că au menţiuni ca posibil decedaţi. Aşadar, Tanti Margi tar putea fi chiar campioana României, la această frumoasă aniversare de 107 ani. Şi, vorbind cu ea, observ că se adevereşte o dată în plus ceea ce a spus Brâncuşi, şi anume că «atunci când încetăm să mai fim copii, murim». Tanti Margit, deşi are 107 ani, are un suflet de copil, este un om extraordinar şi sunt convins că ne vom reîntâlni sănătoşi cu ea şi la 108 ani şi în continuare, doborând toate recordurile din România”, a spus primarul Marcel Vela.

Tanti Margit a fost extrem de bucuroasă de vizită. În ciuda vârstei, ea nu se plânge de nimic, spune că e sănătoasă, doar picioarele şi vederea fiindu-i afectate de trecerea anilor. Mai mult decât atât, femeia şi-a păstrat umorul în dialogul purtat cu Marcel Vela, acesta fiind surprins de tonusul sărbătoritei, cu care a discutat despre evenimentele importante din istoria României la care Tanti Margit a fost martor – cele două războaie mondiale, revoluţia, schimbarea regimurilor politice în ţara noastră. Secretul longevităţii ei? Munca, laptele, şi din când în când, dar asta mai demult şi nu prea des, un păhărel de ţuică de Banat.

De religie catolică, Tanti Margit s-a născut într-o familie de maghiari, la Chişinău Criş, în anul răscoalei din 1907, iar cele şase clase pe care le-a parcurs, le-a absolvit la Ineu. În 1933, când tatăl ei a fost transferat ca maistru la Întreprinderea de prelucrare a lemnului Mundus, familia s-a stabilit la Caransebeş şi a muncit timp de 30 de ani în Secţia lustruiri a fabricii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soţul ei a fost prizonier în Rusia, de unde a plecat în Germania. Chiar dacă aveau împreună un copil, Tanti Margit nu vrut să plece din ţară şi şi-a crescut singură băiatul. Mama ei a murit la 52 de ani, iar tatăl i-a supravieţuit încă 40. Până la 92 de ani, au rămas unul lângă celălalt, îngrijindu-se reciproc. Din păcate, şi fiul ei a murit în urmă cu 12 ani, iar nora, despre care bătrâna susţine că a fost o femeie extraordinară, a murit acum 22 de ani, în urma unui accident. Bătrâna are doi nepoţi şi patru strănepoţi, în această toamnă una dintre strănepoate invitând-o să joace la nuntă, şi actualmente locuieşte împreună cu familia unuia dintre nepoţi. La cei 107 ani, Margit Szemenyei este singura supravieţuitoare, pentru că ceilalţi trei fraţi ai ei au murit cu mulţi ani în urmă.

Sonia BERGER