Ziariştii, profesionişti şi de sărbătoare


O parte a membrilor Filialei Caraş-Severin a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România s-au reunit luni, 26 octombrie, gazdă primitoare dovedindu-se şi de această dată Vila „Lia” din Marga, a soţilor Dumitru şi Lia Jompan. La întâlnire, în cadrul căreia au fost dezbătute trei teme, au luat parte Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR, dirijorul şi muzicologul Dumitru Jompan, prof. Ioan Murariu, prof. Vasile Pistolea, Ştefan Isac, Doinel Puiu Mărgineanu, Adrian Crânganu, redactor-şef al ziarului „Caraş-Severinul în 7 zile”, precum şi jr. Firuţ Mihuţ, în calitate de invitat.

În deschiderea manifestării, Doru Dinu Glăvan a vorbit despre cea mai recentă carte semnată de Dumitru Jompan, volumul VI din ciclul de lucrări „Corespondenţă”, apărut anul acesta la Editura „MecAtrin” din Braşov. „Prin 2006, am avut o iniţiativă comună, aceea de a valorifica scrisorile pe care distinsul muzicolog de la Marga le-a primit şi le-a trimis unor mari personalităţi, la anii maturităţii sale. Am constatat că, dacă am dat în vileag corespondenţa aceasta, s-a văzut ce a însemnat cu adevărat Marga culturală, un unicat pentru Caraş-Severin, prin complexitatea activităţilor artistice desfăşurate aici. Primul volum din «Corespondenţă» a văzut lumina tiparului în anul 2008, la Editura «Banatul Montan»”, a spus preşedintele UZPR.

Al doilea punct de pe ordinea de zi a reuniunii de la Vila „Lia” l-a constituit informarea făcută de Doru Dinu Glăvan, care le-a expus colegilor de breaslă stadiul în care se află iniţiativa parlamentară demarată de UZPR prin senatorul Haralambie Vochiţoiu, care a îmbrăţişat ideea de a aduce modificări Legii 8/2006, în sensul că şi jurnalismul să fie inclus la categoria de „activităţi de creație și utilitate publică”, astfel încât şi ziariştii să se bucure de prevederile acestei legi, şi anume, la ieşirea la pensie să beneficieze de un spor de 50 la sută din cuantumul acesteia. „În 12 octombrie, iniţiativa a trecut de Senat, iar în data de 19 a fost trimisă în regim de urgenţă spre Camera Deputaţilor, care e for decizional în acest caz. Dacă iniţiativa va fi aprobată în noiembrie, ar fi o mare victorie pentru noi”, a adăugat Doru Dinu Glăvan.

Ultima temă pe marginea căreia au discutat jurnaliştii prezenţi luni la Marga a fost starea Căminelor culturale şi a Bibliotecilor comunale. Astfel – a spus Firuţ Mihuţ –, în comuna Zăvoi există cinci Cămine culturale, toate renovate, Biblioteca nemaifuncţionând însă, deoarece postul de bibliotecar a fost redus pe timpul guvernării Boc, iar fondul de carte a fost transferat.

Dumitru Jompan a spus că, la Marga, din cele 10.000 de volume deţinute de Biblioteca din comună, au mai rămas în prezent 3.500, iar instituţia are în momentul de față un administrator. Muzicologul a avansat ideea că postul de bibliotecar ar putea fi ocupat, în comune, de învăţători pensionari.

La Constantin Daicoviciu – a spus Vasile Pistolea –, sunt şase Cămine culturale şi o Bibliotecă comunală, iar acum câţiva ani existau şi două muzee, unul la Cămin şi altul la Școală, în momentul de faţă doar ultimul mai funcţionând într-o sală de clasă.

Doinel Puiu Mărgineanu a expus situaţia existentă în comuna Rusca Montană, unde, în satul Ruschiţa, Biblioteca a aparţinut Sindicatului Minier, din cele 2.000 de volume nemairămânând nicio pagină. La Rusca Montană, fondul de carte a fost transferat şi depozitat la vechea şcoală, unde, în curând, se va amenaja o sală cu destinaţia de bibliotecă, iar în ceea ce priveşte Căminul cultural, sau Casa „Ștefan Velovan”, clădirea fiind în reparaţii, cărţile au fost mutate într-o altă locaţie. Cea mai bine conservată – a mai spus Doinel Puiu Mărgineanu – este Biblioteca şcolii, care conţine peste 4.000 de volume.

În încheiere, invitaţii familiei Jompan i-au cântat „La mulţi ani” amfitrionului, care poartă numele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Bianca METEŞ