Liviu Groza: „Am muncit toată viaţa, ca să trăiesc şi după moartea mea”


Reputatul om de cultură Liviu Groza a împlinit, în data de 10 iulie, respectabila vârstă de 84 de ani.

Pe parcursul vieții, el a dus o intensă muncă de cercetare şi promovare a evenimentelor istorice petrecute în Banatul Montan.

Omul de cultură s-a născut la Caransebeş, în data de 10 iulie 1932, şi a absolvit Liceul „Traian Doda” în anul 1951. În tinereţe, şi-a dorit să ajungă medic chirurg, însă vremurile i-au fost potrivnice pentru împlinirea acestor năzuinţe, fiind nevoit să îmbrăţişeze meseria armelor. A fost un ofiţer conştiincios al Armatei Române, dar neîmpăcat cu gândul că nu s-a realizat profesional aşa cum și-ar fi dorit.

Liviu Groza i-a cunoscut îndeaproape pe academicianul arheolog Constantin Daicoviciu şi pe prof. univ. dr. Radu Vulpe, care i-au călăuzit primii paşi spre pătrunderea tainelor istoriei. Ulterior, acesta a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de la Sibiu şi ale Facultăţii de Istorie, fapt ce l-a ajutat să se consacre studiului în domeniul istoriei militare. A activat la Garnizoana Caransebeş până în anul 1987, când a trecut în rezervă.

În anul 1989, Liviu Groza a avut prilejul să ducă o intensă activitate de cercetare la Arhivele de Război din Viena. A studiat cu acest prilej o serie de documente referitoare la istoria militară a Banatului, pe care le-a publicat în scrierile sale, între care un loc aparte îl ocupă cele zece volume sugestiv intitulate „Restituiri Istorice“. A ţinut numeroase expuneri în cadrul unor simpozioane, conferinţe, interviuri la radio şi televiziune, şi a colaborat la diverse reviste din ţară şi străinătate, unde a publicat peste 100 de articole de specialitate. Colaborarea cu istorici de prestigiu precum Hadrian Daicoviciu, Ioan Piso, Gheorghe Lazarovici, Doina Benea, Costin Feneşan, Valeriu Leu, Constantin Pop şi încă mulţi alţii i-a fost benefică pentru clarificarea unor probleme mai puţin cunoscute în istoria militară a Banatului.

De asemenea, de un mare ajutor i-a fost colaborarea cu cercetătorii Triţu Măran şi Alexander Krischan din Viena, precum şi cu doctorul Rainer Egger, directorul Arhivelor de Război din capitala Austriei, care i-au pus la dispoziţie documente de o inestimabilă valoare.

Pentru întreaga sa activitate, Liviu Groza a fost distins de mai multe instituţii şi organizaţii cu Diplome de excelenţă. Comunitatea caransebeşeană şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin i-au conferit titlul de „Cetăţean de Onoare”. De asemenea, omul de cultură a mai fost recompensat cu distincţii similare şi în localităţile Reşiţa, Orşova, Băile Herculane, Obreja, Eftimie Murgu şi Sacu.

Liviu Groza, asiduu cercetător al trecutului urbei gugulane, s-a consacrat în timp prin cercetarea efectuată şi totalitatea volumelor de specialitate editate, peste 50 la număr, ca principalul istoric din Banatul Montan.

Astfel, au rezultat mai multe scrieri de specialitate, între care se remarcă cele zece volume din „Restituiri Istorice”, precum şi titlurile „Contribuţii la monografia Caransebeşului”, „Batalionul 2 Grăniceresc de Gardă din Caransebeş”, „Biserica strămoşească în Banatul grăniceresc”, „Oameni care au fost”, „Legendă şi istorie în Valea Almăjului”, „Statuile din Caransebeş”, „Din amintirile unui dezertor”, „Simboluri ornamentale pe casele din municipiul Caransebeş”, „Contribuţii la istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş”, „Lupta de la Lugoj”, „Gheorghe Bona – Un caransebeşean pe nedrept dat uitării”, sau cartea intitulată „Caransebeşul şi Marea Unire”.

De precizat şi faptul că venerabilul Liviu Groza a amenajat, într-una dintre încăperile imobilului unde domiciliază, o inedită expoziţie cu caracter permanent. Aceasta prezintă aspecte din viaţa reputatului istoric şi scriitor, şi cuprinde fotografii, documente, obiecte personale, medalii jubiliare şi decoraţii militare pe care le-a primit în perioada de activitate.

Venerabilul om de cultură a aşezat central în cadrul spaţiului expoziţional o fotografie personală elocventă, iar sub aceasta, crezul după care s-a călăuzit în viaţă: „Am muncit toată viaţa, ca să trăiesc şi după moartea mea”.

„Cu mândrie de bănăţean adevărat, pot să spun cu bucurie şi mulţumire în suflet că, la împlinirea acestor ani de viaţă, mi-am îndeplinit crezul pe care l-am urmat cu sfinţenie. Voi munci cu tărie şi în continuare pentru Caransebeş, căci doresc să dau tot ceea ce ştiu pentru acest minunat oraş. Anul viitor, când voi împlini 85 de ani de viaţă, voi lansa un nou volum de specialitate, cea de-a cincizeci şi şasea scriere a mea, intitulată «Aspecte din activitatea Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13 din Caransebeş», structură militară care a dat Armatei Române trei generali de excepţie care ne fac o deosebită cinste, şi anume, Ioan Drăgălina, Traian Doda şi Mihail Trapşa”, a declarat Liviu Groza cu prilejul aniversării respectabilei vârste de 84 de ani.

Vasi POPESCU