Caransebeș ham-ham!


Organizat în premieră la Caransebeș, de către Primăria municipiului și Rotary Club Caransebeș, concursul de frumusețe canină „Cupa canină Banatul Montan”, deși a debutat pe o vreme „câinească”, cu ceață și temperatură scăzută, s-a bucurat de o participare numeroasă, atât în ceea ce privește numărul concurenților înscriși, cât și al publicului prezent în locul de desfășurare a competiției – frumosul Parc Teiuș, din municipiul de pe malurile Timișului și Sebeșului.

Chiar dacă a fost organizată la nivel de amatori, competiția s-a desfășurat respectând toate regulile unui concurs profesionist. Cei 71 de câini, din 26 de rase, înscriși în concurs, s-au întrecut pe grupe, rase și vârste, arbitrii fiind puși de multe ori în dificultate în stabilirea câștigătorului.

Un cățelandru foarte simpatic din rasa Beagle a reușit să-i încânte pe arbitri, plecând acasă cu medalia și cupa câștigătorului, precum și alte două premii oferite de sponsorul concursului – hrană pentru mai multe luni și o ședință de înfrumusețare la un salon specializat. Publicul prezent în Parcul Teiuş și-a ales favoritul – Annon, un câine din rasa Cane Corso Italiano, care a și avut o prezență demnă de un mafiot sicilian la festivitatea de premiere…

În program au fost incluse și demonstrațiile lui Thor, câinele Poliției Caransebeș, cu instructorul său, Sorin Nichescu, dar și ale lui Vreni, Ciobănescul german antrenat pentru căutare şi salvare în caz de avalanşă, de către instructorul Cristian Brecica.

Această expoziție a fost un proiect-pilot în care am vrut să vedem efectivul de câini, dar și nivelul de interes al crescătorilor din zonă pentru asemenea evenimente”, a declarat Agnes Ispas, unul din organizatori.

Publicul, prezent în număr destul de mare pentru o competiție în premieră – câteva sute de persoane –, a aplaudat la scenă deschisă evoluția patrupedelor. Cei mai încântați au fost, evident, copiii, care au avut parte de o adevărată lecție de chinologie. Astfel, ei au văzut câini mari – Ciobănești, Rottweileri, Cane Corso, Dog German sau Terra Nova –, pe care nu au avut voie să îi mângâie din motive de siguranță, dar și câini mici sau pui – Terrieri, Beagle, Pudel, Lagoto Romagnolo sau Bichon –, pe care i-au putut lua în brațe și cu care s-au putut juca.

Evenimentul a fost unul bine organizat și, cum s-a bucurat de multă apreciere atât din partea participanților la concurs, cât și din partea spectatorilor, organizatorii au promis că vor întreprinde demersurile pentru a înființa o filială a Asociației Chinologice Române la Caransebeș, și vor mai oferi iubitorilor de animale astfel de evenimente și în viitor.

Christina MECAP