„Zestrea Gugulanilor” şi „Armenişana” – succese în Ucraina


La invitaţia Centrului de Creaţie pentru Copii „Curcubeul” din localitatea Livov, Ucraina, în perioada 7-11 mai, Asociaţia cultural folclorică „Zestrea Gugulanilor”, condusă de coregrafii Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz, aparţinând de Muzeul de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, şi Formaţia de dansuri populare „Armenişana” din comuna Armeniş, condusă de coregraful Dumitru Dragomir, au luat parte la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „În cercul prietenilor” din Livov. Festivalul se desfăşoară în fiecare an, în scopul păstrării şi dezvoltării tradiţiilor istorico-culturale şi independente ale naţiunilor Europei.

Ansamblul de dansuri populare „Zestrea Gugulanilor” a luat fiinţă în vara anului 2013, la iniţiativa a doi împătimiţi ai folclorului bănăţean, Simion Dragalina şi Dorin Cucuruz, iar „Armenişana”, cu o vechime mai mare, a fost înfiinţat de coregraful Dumitru Dragomir, din dorinţa de a duce mai departe vechile tradiţii ale cântecului şi jocului popular. Ambele ansambluri reprezintă cu succes zona Banatului de Munte, prin calitatea artistică a spectacolelor şi eforturile dansatorilor, bucurându-se de numeroase reprezentaţii date la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional.

După o lungă călătorie, am ajuns în Ucraina, la Livov, un oraş cu o populaţie de peste un milion de locuitori, fiind al patrulea ca mărime din Ucraina, după Kiev, Odesa şi Harkov. Ziua de 9 mai a fost prima zi a festivalului, care a avut loc la Sala Filarmonica regională din Livov, unde au evoluat grupuri artistice din Ucraina, România, Polonia şi Grecia.

Duminică, 10 mai, toate grupurile artistice, îmbrăcate în costume populare naţionale, au luat parte la Sfânta Liturghie Arhierească de la Biserica Greco-Catolică, unde fiecare a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” în limba sa. După masă, tot la Sala Filarmonicii din Livov, a avut loc festivitatea de încheiere a Festivalului, unde fiecare ţară a prezentat un nou program artistic.

Ambele ansambluri din Banat s-au bucurat de succes la această manifestare şi au gustat din plin din ospitalitatea fraţilor ucraineni.

Pr. ic. stavr. Lazăr SUCIU