„Zenga” a făcut minuni în poarta Caransebeşului


Minerul Dognecea – Era Comexim Caransebeş 2-1 (1-0)

Miercuri, 1 iulie, pe terenul artificial al Stadionului „Mircea Chivu” din Valea Domanului s-a disputat cea de a doua ediţie a Supercupei Ligii a V-a, care a opus câştigătoarele celor două Zone ale judeţului, respectiv AS Minerul Dognecea, în Zona Reşiţa, şi AS Era Comexim Caransebeş, care s-a impus în Zona Caransebeş. Cele două nou-promovate în Liga a IV-a au jucat două reprize de câte 35 de minute, câştigătoarea având emoţii până în ultimul minut, la spectaculozitatea partidei contribuind, fără discuţie, Dan „Zenga” Doran, care, la 42 de ani, a făcut minuni în poarta caransebeşeană, având cel puţin zece intervenţii de nota 10.

După momentul de reculegere din debutul meciului, ţinut în memoria fostului fotbalist Viorel Drugărin, de la Minerul Dognecea, prima ocazie şi-au trecut-o în cont gugulanii, în minutul 8, când Maxim, aflat la 18 metri, a încercat să-l lobeze pe R. Drugărin, însă mingea a trecut la câţiva centimetri de ţintă.

În minutul 10, D. Hariton a driblat câţiva apărători caransebeşeni, a pătruns în careu şi a şutat puternic, pe jos, de la 12 metri, însă portarul Doran i-a arătat că e într-o formă de zile mari, reţinând cu siguranţă balonul. Au urmat apoi trei faze, în minutele 18, 22 şi 25, în care Petraru nu a reuşit să-l învingă pe „Zenga” de Banat, Doran având de fiecare dată parade spectaculoase.

Până la urmă, goal-keeper-ul gugulan a fost învins, cu trei minute înainte de pauză, când I. Hariton a profitat de o greşeală a apărării caransebeşene, a pătruns în careu şi a marcat cu un şut puternic, pe jos, de la 12 metri, în stânga lui Doran.

Nici n-a apucat să-şi tragă bine mânuşile pe mâini portarul caransebeşean, că, în minutul 36, I. Hariton a încercat să-l execute cu un trasor trimis din 10 metri, de pe aripa stângă, însă „Zenga” a respins spectaculos cu piciorul. Şi, fără nicio exagerare, la un moment-dat ziariştii au pierdut pur şi simplu şirul intervenţiilor, una mai spectaculoasă decât alta, cu care i-a delectat Dan Doran. De altfel, dominarea dognecenilor a fost evidentă, lucru recunoscut cu fair-play, la sfârşitul partidei, de Dan Avram, ei având un lot mult mai tânăr şi mai omogen decât al adversarilor de miercuri.

Egalarea a venit în minutul 66, când Manicea, aflat pe aripa stângă, l-a lobat pe R. Drugărin şi toată lumea se gândea că soarta meciului va fi hotărâtă la penalty-uri. N-a fost să fie aşa, deoarece, în minutul 69, Istodor a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, balonul, deviat uşor de zid, păcălindu-l pe îngerul păzitor al gugulanilor şi poposind în poartă.

Minerul Dognecea: Răzvan Drugărin, Petru Patape, Ştefan Alexandru, Răzvan Telescu, Denis Drugărin, Flavius Duman, Andrei Petraru, Dumitru Hariton, Ion Hariton, Remus Istodor, Constantin Pateşan, Florin Alexandru şi Cristian Crispin; antrenor, Petru Burulean.

Era Comexim Caransebeş: Dan Doran, Daniel Nemeş, Costel Nemeş, Nicolae Manicea, Ovidiu Vitan, Cristian Dogaru, Sorin Radu, Ion Benghia, Liviu Arnăut, Petru Maxim, Marius Puiu, Petru Sârbu şi Dan Avram; antrenor, Dan Avram.

A arbitrat la centru Cristian Chitucea, asistat la cele două linii de Ilie Ciocoi şi Roberto Svatsinka.

Suntem încântaţi că azi am fost invitaţi de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin la acest meci, cu atât mai mult cu cât Era Comexim Caransebeş împlineşte anul acesta 20 de ani de activitate, perioadă în care am câştigat de cinci sau de şase ori campionatul Ligii a V-a. Am venit cu bucuria revederii cu prieteni aici, la Reşiţa, şi cu băieţii de la Dognecea, pe care îi felicităm pentru performanţă. Sperăm să găsim resursele necesare pentru a putea activa în Liga a IV-a, nu în componenţa aceasta, care e, de fapt, o răsplată pe care eu am oferit-o jucătorilor care m-au sprijinit în desfăşurarea campionatului Ligii a V-a, dintre ceilalţi o parte lipsind din motive obiective. M-aş bucura să putem activa mai departe în Liga a IV-a, măcar ca un satelit al clubului-fanion al municipiului, FC Caransebeş, pentru că, din această ediţie de campionat, lotul echipei mari, din Liga a II-a, este obligatoriu să fie de 25 de jucători, şi noi ne-am gândit să fim o echipă-satelit, întrucât dintr-un lot de 25 de jucători, doar 14 pot participa efectiv la meciuri de Liga a II-a, iar 11 pot avea un antrenament cu public şi cu adversari în Liga a IV-a. Ca o glumă, pot să vă spun că media de vârstă a echipei mele e de 48,2 ani, fără mine, iar cu mine, de 49,7 ani”, a spus Dan Avram, preşedintele AS Era Comexim Caransebeş.

Vrem să mulţumim pentru faptul că am ajuns aici în special doamnei primar, care ne-a ajutat de-a lungul timpului şi sperăm să ne sprijine şi în continuare, în campionatul viitor, adică, dacă se poate, cu ajutorul dat de ea să promovăm în Liga a III-a. Totul se rezumă la bani. Dar sper să reuşească, alături de eventualii sponsori sau de cei care doresc să vină alături de noi, de echipă… Doresc, de asemenea, să mulţumesc, în numele băieţilor, tuturor celor care ne-au fost alături – Petru Buruleanu, preşedinte şi antrenor, şi doctorului nostru, iar performanţa i-o dedicăm lui Viorel Drugărin, care ne-a fost un bun prieten, iar pentru alţii a fost ca un părinte”, a delcarat Remus Istodor, jucător şi antrenor secund la Minerul Dognecea.

După ce a felicitat cele două echipe, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin şi iniţiatorul acestei Supercupe a Ligii a V-a, Viorel Lolea, a spus că, pentru el, e o mare neîmplinire faptul că oamenii de fotbal nu reuşesc să adune jucători din centrele de copii ale judeţului pentru a forma o echipă care să evolueze în Liga a II-a. „Sper, însă, ca pe viitor să reuşim şi acest lucru. Dan Avram, care este manager la FC Caransebeş, echipă din eşalonul secund, sper să prmoveze cât mai mulţi jucători tineri din judeţ”, a adăugat Viorel Lolea.

Preşedintele AJF a mai spus că, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, a câştigat un proiect pentru a forma selecţionata Under 14, categorie de vârstă la care există copii foarte talentaţi. „Am avut un meci de selecţie cu cei de la Timişoara, şi aici vreau să-l evidenţiez în mod deosebit pe antrenorul Ion Bica, de la Caransebeş, pe scheletul echipei sale reuşind, după mulţi ani, să-i batem pe cei din judeţul Timiş”, a mai spus Viorel Lolea.

Festivitatea de premiere a fost oficiată de Viorel Lolea şi de Adrian Baghiu, Marius Popescu şi Florin Ştiube, toţi din cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin, care au oferit Diplome de Excelenţă lui Florin Ardelean, Dan Silviu Avram şi lui Liviu Arnăut, de la Era Comexim Caransebeş. Supercupa a fost înmânată Minerului Dognecea de Adrian Ciocan, preşedintele CSM Şcolar Reşiţa.

Sorin ROGOZ