Zece tineri caransebeșeni pentru Europa


Zece tineri din Caransebeș, elevi ai Colegiului Național „Traian Doda” și membri ai Grupului informal de tineret „Youth Club of Caransebeș”, însoțiți de conducătorii acestuia, Andreea Adam și Alexandra Miclău, au participat în perioada 26 august-3 septembrie la o întâlnire internațională de tineret în Germania. Reuniunea a fost organizată în cadrul Programului „Erasmus+, Tineret în Acțiune” și s-a desfășurat la Europahaus Aurich, la ea participând tineri din Finlanda, Suedia, Germania, Țara Galilor și România.

Tema manifestării a fost „Crossing Borders – Opening Doors”, discuţiile axându-se pe controversatul subiect al refugiaților din Europa. Activitățile s-au desfășurat în workshopuri internaţionale care au avut ca temă arta, acțiunea publică, teatrul, ziarul și fotografia, tinerii caransebeşeni Alexandru Suciu, Alexandru Cristea, Robert Svaia, Diana Sechei, Adele Angelini, Hannelore Muhlroth, Antonia Cioancă, Roxana Barbu, Andra Ardelean și Sorina Dumitru participând la toate aceste ateliere. În cadrul atelierului de artă au fost pictate patru uși de la școala din Rhauderfehn, atelierul de teatru a pregătit două scenete care au fost prezentate ulterior în centrul orașului, în cadrul celui de fotografie au fost expuse colaje, atelierul de acțiune publică a cuprins un spectacol în centrul orașului, în care s-a încins şi o horă românească, atelierul de ziar a realizat o publicaţie a întâlnirii, în care au fost descrise toate activitățile grupurilor.

În cadrul aceleiaşi întâlniri au avut loc și alte activități, printre care o petrecere cu tema supereroi, seri pregătite de fiecare țară – cu jocuri, muzică și dansuri tradiţionale –, şi s-a organizat un joc care a durat întreaga săptămână – „Jocul prietenului secret”, în cadrul căruia fiecare participant trebuia să scrie în fiecare zi câte o scrisoare unui alt tânăr, fără ca acesta să îi cunoască identitatea. S-a organizat, de asemenea, și o excursie la Oldenburg, un oraș mai mare din zonă.

În cadrul întâlnirii, tinerii au avut ocazia să cunoască câțiva refugiați din Afganistan, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Astfel, participanţii şi-au schimbat părerea despre refugiații veniți în Europa, au conștientizat situația în care se află aceștia și au început să înțeleagă că suntem cu toții oameni și că nimeni nu merită să trăiască în teroare și nesiguranța zilei de mâine.

Grantul obținut de „Youth Club of Caransebeș” de la Uniunea Europeană a fost de 170 de euro pentru fiecare participant, acoperind parțial costurile de transport, restul cheltuielilor fiind suportate de participanți.

De menţionat că anul trecut, în luna noiembrie, caransebeşenii au mai participat la o asemenea întâlnire internațională, tot la Aurich, tema discuţiilor de atunci constituind-o Consiliile elevilor din școli. Pentru anul 2017, Clubul are programată o întâlnire în Finlanda, la Pielavesi, iar în luna august intenționează să organizeze o întâlnire de tineret în România.

Mădălina DOMAN