Vulpile, vaccinate cu… avionul!


În această perioadă, cerul Caransebeșului a fost brăzdat de avioane ușoare, care au desfășurat o activitate deosebit de febrilă. Un număr de zece aparate ușoare au decolat zilnic de pe aeroportul din municipiu, într-o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor. Piloții sârbi aflați la manșa avioanelor aruncă peștii injectați cu un medicament pentru combaterea acestei boli peste pădurile din județele Caraș-Severin, Arad, Timiș și Hunedoara.

Rabia este o boală foarte periculoasă și răspândită, care poate provoca moartea oamenilor în cazul în care cineva e mușcat de un animal turbat. Virusul care produce boala afectează creierul şi măduva spinării, atât la animale, cât şi la oameni, fiind o encefalomielită (boală a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă, care duce la deces.

La sfârșitul anului trecut, după 45 de zile de la finalizarea unei campanii similare, a fost efectuată vânătoarea la vulpi pentru evaluarea eficienţei vaccinării. În acest sens, au fost împuşcate 60 de exemplare, iar la mai mult de jumătate din efectiv s-a constatat imunizarea. Potrivit medicului Radu Tătaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, în acea perioadă au fost constatate şi două focare de turbare, la Teregova şi Oţelu Roşu, dar vulpile afectate au fost împușcate. (B. Naum)