Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prăznuit în parohia Teregova


În fiecare an, finalul lunii octombrie este prilej de mare sărbătoare la Teregova, unde, conform tradiţiei, teregovenii împreună cu „goşcii” lor se bucură de celebrarea hramului bisericii şi al comunităţii, anume, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Astfel, şi de această dată, încă din ajunul praznicului, în seara de joi, 25 octombrie, alături de preoţii slujitori Simion Bica şi Ioan Smultea, credincioşii s-au adunat în sfânta biserică, unde, după Slujba Vercerniei, un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimtrie” a rostit cu multă emoţie şi cinstire Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul urmaşilor celor care au ridicat aici, spre a lui cinstire, la sfârşitul veacului al XVIII-lea, o monumentală biserică ortodoxă.

A doua zi, în 26 octombrie, întregul sat, învăluit într-un adevărat spirit de sărbătoare, a fost chemat de sunetul clopotelor să vină la Sfânta Liturghie pentru a primi binecuvântare, dar şi pentru a mărturisi credinţa în Hristos, cea pentru care tânărul Dimitrie, voievod al Tesalonicului, a primit martiriul în aceeaşi zi, dar a anului 305 d.H. În amintirea faptelor sale, însă şi ca recunoştinţă faţă de cel care este luminătorul vieţii spirituale a parohiei, după predica preotului paroh Simion Bica, despre viaţa exemplară a Marelui Mucenic Dimitrie, pentru a ne apropia şi mai mult de acesta, a fost prezentată sceneta „Sfântul Dimitrie, ostaş al lui Hristos”, prin contribuţia elevilor clasei a VIII-a, şi anume George Dragomir, Alin Dragomir, Georgiana Matica, Mirela Lăzărescu, Ilie Damian, Mariana Anculia, Ilie Stoichescu, Dumitru Jompan, Iancu Ciorei, dar şi a elevelor Ioneta Drăgulescu (clasa a VI-a) şi Daniela Paulescu (clasa a VII-a).

Pentru că, în fiecare an, sărbătoarea hramului aduce cu sine „Nedeea de Sâmedru” , ca datină care a întărit de-a lungul timpului coeziunea, solidaritatea şi identitatea românească a comunităţii noastre, seara a fost organizată la Căminul Cultural, la iniţiativa Primăriei din Teregova, a doamnei primar Maria Damian şi a membrilor Consiliului local, tradiţionala manifestare a cântecului, jocului şi portului popular teregovean.

Înălţătoare momente de bucurie şi meditaţie duhovnicească am trăit în următoarea zi de sărbătoare, care i-a adus în mijlocul nostru pe câţiva dintre slujitorii Catedralei Episcopale din Caransebeş, diaconii Gabriel-Mihail Bica, Pavel Canea şi Daniel Simeria, împreună cu părintele iconom stavrofor Gheorghe Tistu, cel care, pornind de la modelele de viaţă ale sfinţilor, ne-a încredinţat că sfinţenia nu aparţine trecutului, ci, dimpotrivă, este o stare accesibilă nouă, tuturor celor de azi, pentru că ea se găseşte înlăuntrul nostru. Trebuie doar să ne trăim viaţa după legile lui Dumnezeu, fără să ne pierdem nădejdea şi rugându-ne mereu Tatălui Ceresc. Cântările liturgice, care au umplut de gratitudine sufletele credincioşilor, au fost susţinute de răspunurile date din cafasul lăcaşului religios de membrii Corului „Învierea” al Parohiei Ortodoxe din localitate, sub îndrumarea cantorului Ioan Surdu.

Evenimentele care au marcat sărbătoarea hramului în parohia Teregova, în anul 2018, pot fi mărturii ale dragostei şi preţuirii pentru Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, călăuzitorul nostru pe calea spre mântuirea sufletului, dar şi, implicit, recunoaşterea apartenenţei noastre la o cultură românească creştină, autentică şi nepieritoare.

Gabriela Violeta BICA