„Pedalăm împreună, la Caransebeş!”


Acţiunile de promovare a mişcării în natură, a unui stil de viaţă sportiv, şi de solidaritate cu mediul înconjurător din frumoasa zonă naturală a Ţării Gugulanilor au continuat în municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

Tânărul iubitor de sport şi mediu George Pelin, împreună cu cicliştii din Grupul „MTB” Caransebeş au organizat duminică, 9 octombrie, cea de a II-a ediţie a evenimentului intitulat „Caransebeşul pedalează”. Activitatea dedicată amatorilor mersului pe două roţi a venit ca o continuare firească a ediţiei inaugurale, acţiune care s-a bucurat de un real succes în rândul bicicliştilor gugulani.

De data aceasta, s-a rulat pe un traseu puţin mai lung decât în cazul ediţiei de debut a evenimentului sportiv, fiind o tură cu grad de dificultate minim, derulată tot în preajma municipiului de pe malurile Timișului și Sebeșului. Traseul a avut aproximativ 20 de kilometri, cu o diferenţă mică de nivel, de 200 de metri, cicliştii parcurgându-l în peste trei ore. Tura a fost accesibilă şi copiilor, celor mai puţin experimentaţi pe bicicletă, precum şi celor care nu au avut biciclete de teren performante.

La startul evenimentului s-au aliniat peste 70 de gugulani de toate vârstele, iubitori de sport şi natură, dar și cicliști din Reșița. Plecarea s-a dat din Centrul Civic, de lângă Catedrala Episcopală, s-a rulat pe asfalt până în cartierul Balta Sărată, după care s-a continuat offroad spre podul peste râul Timiş din apropierea satului Poiana Buchin, s-a mers către satul Prisian, cu întoarcere spre Caransebeş pe lângă Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” şi sosire în Parcul Teiuş.

Acţiunea ciclistă de la Caransebeş s-a încheiat cu oferirea de diplome şi felicitări adresate bicicliştilor de către organizatori. Totodată, la final, nu au lipsit socializarea între participanţi, consumarea tradiţionalilor mici, precum şi rehidratarea de rigoare, toate acestea efectuate la o terasă binecunoscută din Parcul Teiuş.

„Probabil că frigul de sâmbătă i-a speriat pe mai mulți dintre bicicliștii care au fost la prima ediție și nu au mai participat și acum, însă au venit alții, noi. M-am bucurat să văd atâtea biciclete pe șosea, chiar dacă șoferii ținuți la sensul giratoriu de la BCR nu prea au fost încântați de trecerea unei coloane de bicicliști așa de mare. Ar trebui să se obișnuiască și chiar să ni se alăture, fiindcă se vor mai organiza astfel de ieșiri”, a spus Mihaela Pral, cadru didactic la Colegiul Naţional „C.D. Loga”.

„Pot să spun că evenimentul ciclist a reprezentat o reuşită și, ca şi prima dată, am avut participanţi entuziaști şi plini de elan. Traseul a fost puţin mai lung ca la prima ediţie, dar toată lumea a termitat tura cu bine şi au primit meritatele diplome. Vreau să le mulţumesc pentru realizarea acestei ediţii soţiei mele Monika Pelin, familiei Simona şi Mihai Timonea, voluntarilor Gabi Hanzi, Dorin Hanzi, Doru Mezo, Dorin Bran, Florin Drăghin şi Cosmin Boc. A fost o tură frumoasă, cu oameni frumoşi şi vreme bună, și vreau să mulţumesc pentru prezenţă tuturor celor care ne-au fost alături!”, a spus inițiatorul evenimentului, George Pelin.

De adăugat şi faptul că ediţia de debut a evenimentului intitulat „Caransebeşul pedalează” s-a derulat la jumătatea lunii septembrie şi a consemnat la start biciclişti din urbea de pe Timiş şi Sebeş cu vârste cuprinse între 7 şi 66 de ani. Activităţile cicliste şi de solidaritate cu mediul înconjurător vor continua în municipiul din Ţara Gugulanilor şi în perioada următoare.

Vasi POPESCU