Planuri de început de an pentru CaransebeşRecent, primarul Caransebeșului, Felix Borcean, s-a declarat optimist pentru 2022 în ceea ce privește investițiile. Edilul a declarat că în această perioadă se creionează bugetul de dezvoltare, adică investiții și reparații pentru oraş.
Astfel, va continua asfaltarea străzilor, proiect demarat în toamna trecută, dar se vor reabilita și trotuare, iar reabilitarea spațiilor verzi va fi una din prioritățile municipalității.
„Pe Al.I. Cuza și pe Episcop Popea, strada pietruită, fosta 28 martie, sunt proiecte foarte frumoase, care vor fi realizate în acest an. Ne vom apuca de amenajarea aleilor și spațiilor verzi din cartiere, am început deja cu Pipirigul, iar celelalte vor fi incluse în niște proiecte cu finanțare europeană de regenerare a spațiilor verzi. Continuăm reparațiile de trotuare cu asfalt, urmând să începem cu tronsoanele cele mai problematice”, a spus Felix Borcean.
Tot la infrastructură, primarul municipiului a amintit și de pistele pentru bicicletele, incluse într-un proiect mai amplu, pentru care s-a realizat deja studiul de fezabilitate. „Anul acesta vom continua demersurile, nu știu sigur când se va semna un contract, aici termenele sunt destul de largi. Deocamdată nu e deschisă axă de finanțare, dar ne facem temele ca să avem piste pentru biciclete, transport în comun electric, stații de încărcare pentru mașinile electrice care au apărut deja în Caransebeș”.
Un proiect care va fi finalizat în prima parte a acestui an este cel cu camerele de luat vederi pe majoritatea străzilor. „Acesta a început să prindă contur, camerele sunt deja instalate, mai trebuie montată fibra optică între camere și sistemul probabil că va deveni funcțional în primăvara acestui an, de el beneficiind atât Poliția Națională, cât și Poliția Locală”, a precizat Felix Borcean. Acesta a dat asigurări că un alt proiect important pentru Caransebeș, cel de introducere a rețelelor de gaz în Valea Cenchii, Teiuș și Gară, este aproape să-și desemneze câștigătorul, acesta urmând să demareze lucrările. Asta chiar dacă, potrivit edilului, „scumpirea gazului a mai muiat din elanul locuitorilor celor trei cartiere fără gaz, dar proiectul se va realiza”.
Felix Borcean își pune speranțe, cu măsură însă, în Programul „Anghel Saligny”. Primăria Caransebeș a pregătit deja patru proiecte, toate privind modernizări de străzi și trotuare pe aproape 30 de kilometri, și așteaptă doar deschiderea programului. „În martie-aprilie vom primi vești despre «Anghel Saligny», vom vedea cât putem finanța din acest program. Dacă nu primim finanțare pentru toate cele patru proiecte, ne vom apuca și din bugetul propriu să modernizăm anumite tronsoane, eu mi-aș dori să fie toate”, a mai spus Felix Borcean.
Sonia BERGER