Votul din 5 iunie, monitorizat electronic


Ca urmare a convocării, de către ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a prefecților, la o videoconferinţă în cadrul căreia au fost discutate măsurile pentru organizarea alegerilor locale din 5 iunie, săptămâna trecută, la sediul Instituţiei Prefectului Caraș-Severin au fost prezenţi membrii Comisiei tehnice judeţene pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale şi comandanţii structurilor MAI care vor asigura paza secţiilor de votare.

Noutatea acestui tur de scrutin constă în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot, realizat de Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Astfel, în fiecare secţie de votare va exista un operator care va introduce în sistem datele de identificare ale fiecărui cetăţean care votează, eliminându-se, în acest fel, posibilitatea votului multiplu, în plus realizându-se o evidenţă în timp real a prezenţei la urne.

„Este un sistem extrem de util pentru semnalarea în timp real a intențiilor de vot multiplu și, de asemenea, pentru semnarea și stabilirea prezenței la vot. Această noutate implică și ajustări și modificări organizatorice. Am luat măsuri și au fost identificați operatorii de calcul, informaticienii, și, totodată, au fost efectuate etape de pregătire a acestora, astfel încât să fie apți în momentul votului. Având în vedere tocmai caracterul de noutate al acestui sistem informatic, am cerut colegilor de la AEP și de la STS să efectuăm trei testări în condiții cât mai apropiate de cele din timpul alegerilor din data de 5 iunie. Prima testare va avea loc duminică, 22 mai“, a declarat ministrul Petre Tobă.

La nivel naţional vor exista 18.616 secţii de votare, iar bugetul alocat alegerilor se ridică la suma de 350.663.000 de lei.

În cadrul aceleiași videoconferințe, prefectul judeţului, Florenţa Albu, a declarat că în Caraş-Severin pregătirile sunt în grafic. „Conform calendarului, suntem în termen cu organizarea alegerilor. În data de 3 mai a fost semnat contractul cu tipografia care va tipări buletinele de vot, urmează să ne fie livrată hârtia de la Rezervele de stat”, a spus Florența Albu.

În data de 5 iunie, cărăşenii cu drept de vot îşi vor putea exprima opţiunea într-una din cele 365 de secţii de votare din judeţ, însă, fiind vorba de alegeri locale, aceştia pot vota doar în localitatea de domiciliu.

Bogdan NAUM