Poiana Mărului, mai tare ca Niagara!


Cel mai pur aer de pe planetă se respiră în România, informează „The One”, chiar mai pur decât în Elveţia. E drept că nu în toată ţara, ci doar în anumite zone, locuri unde se poate face o „cură” zdravănă de aer curat, dincolo de poluarea din oraşe.

Oraşul Cluj-Napoca a fost desemnat locul unde se respiră cel mai curat aer din Europa, conform unui clasament întocmit de Asociaţia „Respire”, iar Poiana Mărului, care se numără şi ea printre zonele cu aer pur, este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat. Zona este situată la 700 de metri altitudine, străjuită de Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Aici, calitatea aerului este asigurată de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea. În plus, cercetătorii francezi susţin că aerul din Poiana Mărului este mai curat decât cel din zona Cascadei Niagara, adică ionizarea este de 10 ori mai mare, ea fiind benefică pentru sănătate şi prevenind anumite boli.

Alte obiective turistice care se bucură de o bună reputaţie în acest domeniu sunt Salina Slănic, municipiul Botoşani, care, potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, este singurul oraş din ţară care îndeplineşte regulile privind suprafaţa optimă de spaţiu verde, Băile Tuşnad, staţiunea din judeţul Harghita, aflată la 650 de metri altitudine, fiind cel mai mic oraş din ţară, şi Breaza, oraşul din judeţul Prahova fiind, încă din anul 1928, staţiune balneo-climaterică, aici putând fi respirat aer curat datorită ozonului şi ionilor negativi, cu efect terapeutic. (M. Doman)