Voiaj în istorie şi cultură


Sporades

Cele patru insule – Skyros, Skiathos, Skopelos, şi Alonissos – se situează vizavi de coasta nord-estică a Eviei. Sunt cunoscute sub denumirea de Sporadele de Nord şi se leagă de Volos cu un vaporaş.

Skiathos dispune de un drum unic, ce are o lungime de 9 km, care îmbrăţişează coasta de sud a insulei, ticsită de mici golfuleţe şi lagune. Leagă oraşul cu Koukounaries, renumita pădure pietrificată de conifere şi de plaja care poartă acelaşi nume. În jurul Insulei Skiathos există nouă insuliţe. Două dintre ele se află vizavi de portul principal. Skiathos este plină de verdeaţă, calmă şi idilică, cu o colină care se înalţă până la 438 de metri.

Skopelos câştigă în permanenţă în popularitate, odată ce este destinaţia ideală pentru cei care doresc vacanţe liniştite, departe de agitaţia cotidiană. Se pare că în perioada preistorică, insula era o colonie a Cretanilor şi există multe ruine dispersate pe întreaga suprafaţă a celor 96 km pătraţi. Pe o mare suprafaţă a insulei se cultivă pomi fructiferi şi pretutindeni există grădini cu măslini. Am reţinut de la ghidul nostru căci aici îşi petrec concediile aproape toţi şefii de state din lume, prinţesa Diana venind în fiecare an aici.

Alonissos are o suprafaţă de 62 km pătraţi şi este lunguiaţă, cu o coastă abruptă la nord-est şi multe dealuri în interiorul ei. Dispune de mici câmpii fertile, dar locuitorii se ocupă mai mult cu pescuitul.

Intitulându-mi aceste articole ,,Voiaj în istorie şi cultură”, gânduri multe îmi zboară prin minte văzând aceste frumuseţi şi culmea e că multe dintre acestea sunt bune pentru hrănirea sufletului. Deschid o uşă a inimii şi las să iasă din ea amintiri şi clipe frumoase, pe care mintea şi ochii le-au păstrat de parcă s-ar fi întâmplat chiar ieri. Până şi eu mă minunez că îmi aduc aminte şi ce am păstrat, chiar din momentul când am început să scriu, deşi au trecut de atunci aproximativ doi ani. În drumurile lungi, încercam, fiind curios, să reţin cât mai multe din cele ce ni se spuneau. Stau şi mă gândesc acum, privind în urmă, câţi români nu şi-ar fi dorit să călătorească în aceste zone ale Greciei descrise în acest ziar. Regiuni şi locuri vizitate pe care voi continua să le descriu şi în munerele viitoare…(Va urma)