Clopoțelul n-a mai avut răbdare cu elevii


La fel ca în 2017, şi anul acesta şcoala s-a grăbit să ia locul vacanţei, care s-a văzut nevoită să-i părăsească pe elevi cu aproape o săptămână mai repede decât erau aceştia obişnuiţi. Şi, tot la fel ca şi în anul precedent, primarul Felix Borcean a participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar în principalele unităţi de învăţământ din Caransebeş, el fiind însoţit de viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur şi de consilieri locali.

După ce le-a spus bun-venit copiilor, părinţilor, precum şi invitaţilor din partea administraţiei locale, Bisericii şi Jandarmeriei, Mărioara Iova, directorul Liceului Tehnologic „Decebal”, a urat tuturor un nou an şcolar liniştit, plin de prosperitate, un an şcolar în care elevii să conştientizeze că un om fără educaţie este ca un pom fără roade. „Vă rog din tot sufletul să fiţi alături de noi, să comunicaţi cu noi, pentru ca rezultatele să apară. Şi aş dori să-i mulţumesc în mod special, în faţa dv., domnului primar, pentru ajutorul pe care ni l-a dat, în măsura în care s-a putut. Dar pot să vă asigur că, ori de câte ori am apelat la dânsul, a fost alături de noi”, a mai spus Mărioara Iova.

Edilul municipiului şi-a exprimat bucuria de a se afla la această şcoală, care deschide întotdeauna seria de manifestări dedicate începerii anului şcolar, locul de suflet în care el însuşi a absolvit primele opt clase şi unde învaţă, în prezent, şi fiul său. „Cred că Şcoala, alături de Biserică, reprezintă momentele în care, cu toţii, simţim acelaşi lucru, ne bucurăm în acelaşi fel, iar ţelul nostru de astăzi este acela de a-i vedea pe copiii noştri alături de colegii lor, la începutul unui drum pe care păşim cu mari speranţe. Speranţele lor sunt speranţele noastre, speranţele profesorilor şi ale părinţilor. Să facem în aşa fel încât aceste speranţe să se materializeze într-un final fericit!”, le-a spus Felix Borcean celor prezenţi, în număr extrem de mare, în curtea Liceului Tehnologic „Decebal”.

La festivitatea găzduită de Colegiul Naţional „C.D. Loga” a fost prezent, în calitate neoficială, ci doar ca simplu părinte, şi Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. După ce Felix Borcean a vorbit despre bucuria pe care o simte în clipele în care îi vede pe copii făcând primii paşi, ori continuând drumul pe care îl reprezintă educaţia, unul pe care cu toţii – elevi şi părinţi – şi-l doresc cât mai lin şi cât mai plin de rezultate, s-a adresat celor prezenţi şi Silviu Hurduzeu, cel care a absolvit primele opt clase la această unitate de învăţământ. „Am ales ca şi fiul meu să urmeze cursurile la acest liceu de prestigiu din municipiu, din mai multe motive. Îmi aduc aminte că, în urmă cu 38 de ani, eram în aceeaşi curte, având aceleaşi emoţii ca şi copiii care păşesc azi pentru prima dată peste pragul acestei şcoli. Este unul dintre cele două licee de tradiţie din Caransebeş, alături de Colegiul Naţional «Traian Doda», două instituţii care, de-a lungul timpului, au dăinuit nu numai datorită clădirilor care au găzduit cursurile, ci în primul rând datorită profesorilor care au predat aici, datorită calităţii actului de învăţământ. Pe lângă toate acestea, şcolile dăinuie şi prin elevii care învaţă în ele. Acest liceu a dat un prim-ministru al României, ceea ce nu este puţin lucru, iar eu vă doresc tuturor elevilor acestei şcoli să ajungeţi primari, parlamentari, prim-miniştri, miniştri, preşedinţi de Consilii judeţene, pentru că sunt convins că dascălii care predau astăzi, aici, sunt la acelaşi nivel cu profesorii pe care i-am avut eu în clasele I-VIII. Vă doresc tuturor să aveţi parte de un an şcolar de nota 10!”, a spus Silviu Hurduzeu.

La Liceul Tehnologic „Dacia”, directorul Florin Bogdea le-a vorbit elevilor despre faptul că anul şcolar nu începe întâmplător în luna septembrie, deoarece tot acum începe şi Anul bisericesc, iar în concepţia iudaică Dumnezeu a creat lumea în septembrie. „E şi luna când roadele câmpului se strâng şi când fiecare dintre voi va învăţa lucruri noi. E Anul Centenar, şi vă doresc tuturor succes şi cât mai multe realizări la Examenele naţionale!”, a mai spus Florin Bogdea.

Elevilor de la Liceul Tehnologic „Dacia”, primarul municipiului le-a transmis, la rândul lui, câteva sfaturi. „Să fiţi la fel de energici ca în prima zi, să fiţi la fel de vioi! Să încercaţi să vă specializaţi cât mai bine într-o meserie, pentru că societatea noastră are nevoie de oameni bine pregătiţi. Lăsaţi gândurile de a pleca afară, acesta este un alt mesaj pe care vi-l transmit, ci rămâneţi aici, alături de noi, pentru că voi sunteţi viitorul acestei ţări, şi împreună cu voi, toţi cei de aici trebuie să-l clădim. Altfel, România se va stinge treptat, treptat. Vă rog să vă gândiţi bine la ceea ce vă spun, să fiţi atenţi pe parcursul anilor de şcoală pe care-i aveţi înainte, să vă ascultaţi profesorii, să vă onoraţi părinţii şi să fiţi cei mai buni!”, a spus Felix Borcean.

Edilul municipiului a mai participat la festivităţile care au avut loc la Colegiul Naţional „Traian Doda”, acolo unde au fost prezenţi şi Silviu Hurduzeu şi Codruţa Cristescu, inspector şcolar general-adjunct al ISJ Caraş-Severin, la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”, precum şi la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” şi la Şcoala Postliceală de Asistente „Banatul”.

Reprezentanţii administraţiei locale s-au deplasat apoi la Aeroportul din Caransebeş, acolo unde şi-a deschis porţile şi Liceul Tehnologic „Max Ausnit”. „Ziua de astăzi consfinţeşte ceea ce am spus cu aproape trei luni în urmă, şi anume că dorim să punem Caransebeşul din nou pe harta aeronautică a României. Aceasta este obligaţia şi datoria noastră, iar societatea «Oneiric Solution», care şi-a asumat rolul de a începe investiţiile pe aeroport, demarează acest proces cu Liceul Tehnologic «Max Ausnit», care va produce cei mai buni şi cei mai căutaţi tehnicieni mecanici de aviaţie din întreaga lume. Acesta este scopul, visul nostru, şi, împreună cu cadrele didactice de aici, ingineri, maiştri şi specialişti în domeniul aviaţiei, ne vom asigura că vom forma aici aceste cadre. Drumul a fost scurt, şi nu a fost deloc uşor, şi vreau să-i mulţumesc soţiei mele, Ionela Olariu, care a fost de acord să fie directorul acestei şcoli până în momentul în care liceul va fi dorit de toţi profesorii din Caransebeş, şi nu numai. Doresc să le mulţumesc, de asemenea, doamnelor şi domnilor profesori care, încă din primul an, au venit la noi pe un contract de plată cu ora, dar au avut încredere în şcoala noastră, precum şi grupului de foşti piloţi, foşti ingineri şi maiştri militari din Unitatea de la Caransebeş, domnului primar, pentru că ne-a girat cu încredere încă de la început, părinţilor care şi-au adus primii copiii la şcoala noastră, ei fiind din Bistriţa, Moşniţa, Timişoara, Buziaş, din Hunedoara şi, bineînţeles, din Caransebeş, iar datoria noastră e să nu-i dezamăgim”, a spus Gabriel Olariu, administratorul SC „Oneiric Solution”, firma care a investit în acest proiect.

Primarul Felix Borcean a subliniat importanţa evenimentului, unul istoric pentru Caransebeş şi pentru Caraş-Severin – deschiderea primului liceu privat din judeţ. „În urmă cu doar câteva luni, Ioan Cojocariu, directorul Casei de cultură, venea cu o veste care, recunosc, la vremea respectivă mi se părea puţin trăsnită. Când, însă, împreună cu dumnealui şi cu dl Gabriel Olariu, am vizitat oraşul în care funcţionează deja, la parametri extraordinari, o şcoală privată, tot sub oblăduirea dumnealui, am crezut cu toată tăria că se va întâmpla acest lucru şi la Caransebeş. Iată că suntem, azi, martorii istoriei în mişcare – la Caransebeş apare prima formă de învăţământ privat din Caraş-Severin”, a spus edilul.

După cuvântul de bun-venit adresat de Ionela Olariu, directorul Liceului Tehnologic „Max Ausnit”, a vorbit Diana Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Aeronautice Române, care şi-a exprimat încrederea ca acest proiect este unul de viitor, subliniind că el este unic la nivel naţional. „Nu doar că este primul liceu privat de aviaţie din România, ci este primul liceu care, la finalul celor patru ani, le oferă copiilor posibilitatea de a urma o facultate, dar în acelaşi timp ei vor fi pregătiţi, vor avea şi licenţă pentru o carieră tehnică. Lipsa cea mai mare în domeniul aviaţiei este pe partea de mecanici. Aviaţia va evolua şi unele meserii vor putea fi înlocuite, în aceasta va fi însă nevoie de resursă umană. Acesta e un mare pas nu numai pentru aviaţia din Caransebeş, Caraş-Severin şi din România, e un pas şi pentru aviaţia la nivel internaţional”, a mai spus Diana Dumitrache.

Sonia BERGER

Bianca METEŞ