Caransebeşul îşi ia terenurile înapoi de la Buchin


În şedinţa de Consiliu local din data de 31 iulie 2012, aleşii caransebeşeni au aprobat Hotărârea privind angajarea uneia dintre cele mai importante case de avocatură din ţară, în vederea promovării acţiunii şi reprezentării intereselor municipiului Caransebeş în litigiul privind limitele administrativ-teritoriale cu comuna Buchin. Clarificarea acestor graniţe între cele două entităţi a devenit posibilă odată cu aprobarea, în iulie a aceluiaşi an, a unui act normativ care prevedea că stabilirea limitei unui teritoriu nu mai rămânea la latitudinea Guvernului şi Parlamentului, care puteau, prin legi, hotărâri şi ordonanţe, să facă acest lucru.

Miza era una cu adevărat importantă, având în vedere că, în timp ce Caransebeşul asigura toate utilităţile necesare (apă, energie electrică, canalizare, gaz metan), impozitele achitate de firmele care îşi desfăşurau activitatea pe terenurile disputate – Benning, Massiv, AWS, cu mii de angajaţi – erau vărsate la bugetul comunei Buchin.

Extrasele de Carte Funciară existente evocau proprietatea municipiului până în dreptul actualului sens giratoriu dintre cele două localităţi, mult peste grăniţuirea şi limita comunei Buchin, stabilită în mod artificial în urmă cu mai mulţi ani, ţinându-se atunci cont de perimetrul fostei Cooperative Agricole de Producţie din comună. În urmă cu doi ani, Marcel Vela, primarul Caransebeşului, afirma că se va demara acţiunea de recuperare în instanţă a teritoriilor ce au aparţinut Caransebeşului. „Apărăm astfel bugetul local, dar şi adevărul istoric. Vom recupera aceste terenuri, care sunt recunoscute ca aparţinâd municipiului. Este momentul să clarificăm acest diferend în instanţă, care va stabili în mod clar, fără echivoc, cine este proprietar al unor terenuri din România”, a mai spus atunci Vela.

Iată că, zilele trecute, Tribunalul Caraş-Severin s-a pronunţat în respectivul litigiu, dând câştig de cauză municipalităţii de pe Timiş şi Sebeş, care solicitase respectarea limitelor de hotar din planurile cadastrale din anul 1913. Conform acestora, municipiul Caransebeşeste proprietarul de drept al terenurilor pe care în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea firme importante – AWS, Massiv Forest sau Benning –, fapt atestat şi de extrasele de carte funciară, documente de care nu s-a ţinut însă cont când s-a trasat cu ani în urmă limita teritorială a comunei aflată la sud de municipiu. Experţii susţin că suprafaţa de 350 de hectare aflată în litigiu a fost inclusă nelegal în teritoriul administrativ al comunei Buchin.

Este un act de dreptate pentru Caransebeş. Acţiunea de reîntregire a teritoriului municipiului în graniţele lui legale şi fireşti era o obligaţie administrativă şi morală a mea, atât ca primar, cât şi ca cetăţean. Faptul că au venit aici mulţi investitori atraşi de Caransebeş, într-o zonă care legal şi istoric ne aparţine, fiind atraşi de oportunităţile municipiului şi de toate reţelele noastre de utilităţi, ne determină o dată în plus să ne recuperăm zona sudică a oraşului, fără să jignim sau să supărăm cetăţenii şi Primăria din Buchin, care sper să înţeleagă demersul nostru firesc şi normal. Este moştenirea lăsată de înaintaşii noştri şi trebuie să o readucem acasă”, a declarat primarul Marcel Vela.

Sonia BERGER