Valeria Toader – 50 de ani de cântec bănăţean


Aşa cum scriam în ediţia trecută a ziarului, în data de 17 octombrie, la Casa de Cultură din cartierul Steierdorf a avut loc spectacolul folcloric aniversar „Valeria Toader – 50 de ani de cântec bănăţean”. Prin grija ing. Vlad Dan, inspector în cadrul Primăriei Anina, atmosfera a fost una de sărbătoare şi plină de căldură, la propriu şi la figurat. La eveniment au luat parte Gheorghe Românu, primarul oraşului Anina, viceprimarul Dorinel Ungureanu, consilieri locali, precum şi prof. Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, şi Mariana Dănescu, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa.

Spectacolul, prezentat şi realizat de Ioan Ghe. Oltean şi Mircea Cârţişorean, a marcat un punct important, drag tuturor iubitorilor de cântec adevărat, al unei interprete cu nume frumos ca şi cântecul domniei-sale, Valeria Toader, cea născută într-o zi de iarnă, la 28 decembrie 1939, în Ţara Făgetului, la Brăneşti. A adus cântecul în lume după 1967, când a realizat primele înregistrări de folclor la Radio Bucureşti, sub bagheta maeştrilor George Vancu şi George Miţin Vărieşescu, fiind recomandată de etnomuzicologul Emilia Comişel. Valeria Toader a început însă să cânte de mic copil, de la 12 ani. Fiind elevă, a intrat în atenţia profesorului şi dirijorului Achim Penda din Făget, care mai târziu a inclus-o pe Valeria în Orchestra „Făgeţana”, cu care a şi debutat, alături de dubaşii şi dansatorii din Brăneşti. Cât a stat la Lugoj, a fost solistă la Ansamblul de Estradă din localitate. A absolvit Şcoala Populară de Artă, Secţia canto, la clasa prof. Ana Stan. Mai târziu, după ce s-a căsătorit cu Mihai Toader, a venit la Anina, unde a colaborat cu Orchestra Populară a Clubului Minier, stabilindu-se definitiv aici. Să mai spunem că primul disc al Valeriei apare în anul 1970, după înregistrările făcute în 1967, iar ultimul în anul 1983.

La sărbătorirea celor 50 de ani de cântec bănăţean, acasă la ea, la Steierdorf, Valeria Toader a mulţumit, copleşită de emoţie, publicului drag care a venit să vadă acest spectacol şi care i-a fost aproape de fiecare dată, Primăriei şi Consiliului local pentru sprijinul acordat, colegilor de cântec care au răspuns favorabil invitaţiei sale, şi nu în ultimul rând celor doi realizatori şi prezentatori care au căutat-o au convins-o să organizeze această aniversare.

La rândul său, Mircea Cârţişorean a spus că Valeria Toader a acţionat în aceşti 50 de ani din dragoste pentru arta tradiţională – folclorul muzical în primul rând –, şi că nu a bătut la uşile Televiziunilor, prezentându-se doar când a fost solicitată, iar cântecele Valeriei sunt adevărate perle, care au rămas în Fonoteca de Aur a Radioului.

Valeria Toader a fost extrem de emoţionată şi atunci când primarul Gheorghe Românu a citit Hotărârea Consiliului Local prin care i s-a conferit titlul de „Cetăţean de onoare al orşului Anina”, ca o recunoaştere şi preţuire a meritelor în cariera sa cultural-artistică, în decursul căreia, alături de unii colegi ca Achim Nica, Efta Botoca, Florentin Iosif, Dumitru Constantin, Luca Novac, Maria Tudor sau Tiberiu Ceia, a încântat publicul cu cântecele şi doinele sale specifice şi incontestabil autentice.

În discursul său, prof. Gheorghe Ţunea a felicitat-o atât pe sărbătorită, pentru promovarea cântecului autentic, cât şi Consiliul Local, pentru activităţile culturale pe care le susţine şi le organizează la Anina, cu atât mai mult cu cât aici se intenţionează înfiinţarea unui Ansamblu, având certitudinea că Valeria Toader va fi cap de afiş.

La acest spectacol au fost invitaţi colegi de cântec mai „vechi”, dar şi mai tineri: Ana Munteanu, Adrian Stanca, Maria Tudor, Ştefan Isac, Lili Badea, Lia Lungu, Mircea Cârţişorean, Otilia Radu, Floare Hojda, Mirela şi Elena Pistrilă, Ionel Acea, pata de culoare fiind adusă de Ansamblurile de dansuri „Boldureana”, din comuna Boldur – Timiş, şi „Hora Caraşului” al Casei de Cultură „Mihai Eminescu” din Oraviţa, coordonatori Viorica şi Sorin Chişărău.

După spectacol, artiştii şi o parte din public au gustat din bucatele bine pregătite de organizatori şi sărbătorită, căreia i-au stat aproape soţul Mihai Toader şi fiica Adina Kratochwil, din Nurnberg, care a ţinut să fie prezentă la acest eveniment din viaţa mamei sale, sponsorizând un CD aniversar cu 20 de cântece populare realizate cu cei doi dirijori, George Vancu şi George Miţin Vărieşescu, CD care a fost înmânat tuturor artiştilor.

N.A. Cântecele Valeriei mi-au adus o mare bucurie şi o plăcere pe măsură atunci când le-am auzit prima dată pe placă Electrecord. Suntem puţini aceia care am rămas cu aceste cântece autentice, pe care ne străduim să le păstrăm. Majoritatea, în ziua de astăzi, caută cântece comerciale, cu texte cât mai deocheate, pentru nunţi şi alte petreceri. Un cântec adevărat, ca melodie şi text, nu va avea moarte niciodată. Am plâns lângă scenă la spectacol, atunci când Valeria a cântat primele melodii, şi îndeosebi la doine. Iar acum, la încheiere, nu pot decât să-ţi urez La mulţi, mulţi ani, Valeria, alături de cei dragi ţie!

Ştefan ISAC