Un om, un nume: Pavel Aghescu, economistul pasionat de muzică și sport


Pavel Aghescu s-a născut în frumoasa comună Slatina-Timiș, în 7 iulie 1949, din părinții Francisc și Maria. Clasele I-VII le urmează în comuna natală. După un examen exigent la Caransebeș, este admis la Liceul Nr. 1 (actualmente Colegiul Naţional „Traian Doda”), unde învață din clasa a VIII-a până într-a XII-a.

După terminarea liceului, urmează, la Timișoara, Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ,,Tibiscus”, terminând în promoția 1972. Din acel an și până în 1978, ocupă funcția de inspector economic (ofițer de credite), la Banca de Investiții, Sucursala Județeană Caraș-Severin, având ca atribuții principale analiza activității investiționale la unitățile repartizate și controlul modului de realizare conform programelor stabilite. Din anul 1978 până în anul 1984 ocupă funcția de contabil-şef la Întreprinderea Județeană de Construcții-Montaj Caraș-Severin. În perioada 1984-1990 este numit director la Banca de Investiții, actuala B.R.D. – G.S.G. Între anii 1990-2001 îl găsim pe Pavel Aghescu director la Banca Română pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale, Sucursala Județeană Caraș-Severin. Din 2001 până în 2004 ocupă funcția de director general la S.C.P. Case – S.A. Reșița, fostul Institut Județean de Proiectare Caraș-Severin. În anii 2004-2005 ocupă funcția de director general la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Din 2005 și până în prezent este director general la S.C.P. Case – S.A. Reșița, fostul Institut Județean de Proiectare Caraș-Severin.

Pavel Aghescu a iubit foarte mult muzica populară și sportul. Cât a fost elev și student, a făcut parte din formațiile de dansuri ale instituțiilor la care a activat. A fost, de asemenea, președintele Consiliului de Administraţie al Clubului Gloria Reșița. Încă din 1999, o asociație mutuală de ajutor din Belgia s-a oprit în Slatina-Timiș, unde a implementat un sistem de sănătate revoluționar. Paul, cum îi spun prietenii și apropiații, este ales în funcția de vicepreședinte pe țară în cadrul Asociației de Ajutor Mutual, și președinte al acestei asociații din Slatina-Timiș (A.D.A.M.S.), având puncte medicale deschise în Ilova, Sadova Nouă și Sadova Veche, cu un număr de 3.000 de membri. Cu ajutorul dat de belgieni – mai spune Pavel Aghescu –, a scăzut mortalitatea în comuna Slatina-Timiș.

Paul mai este președinte la Agora Cărășană și unul dintre membrii fondatori ai acestei societăți.

Ștefan ISAC