Un om, un nume: Doinel Puiu Mărgineanu, omul care împleteşte cultura cu credinţa


Doinel Puiu Mărgineanu s-a născut în data de 25 februarie 1940, în orașul Călan, din județul Hunedoara. După absolvirea Școlii Elementare, urmează cursurile Liceului Teoretic din Oțelu Roșu și ale Seminarului Teologic Ioan Popasu” din Caransebeș, apoi se înscrie la Facultatea de Teologie-Istorie Andrei Șaguna” din Sibiu, promovând Examenul de Licență cu lucrarea Istorie şi tradiţii în Valea Begheiului Superior”.

Încă din 1958, cunoaște publiciști și condeieri din orașul Caransebeș, ca Radu Șerban, Sorin Titel, George Suru, Stela Cora, Cornelia Ștefănescu, Nicolae Pârvu, Nichifor Mihuța și alții, alături de care debutează în tainele scrisului. Astfel, publică articole, studii și eseuri, care apar în diverse publicații ale vremii, ca România Pitorească, Ramuri (Craiova), Contemporanul, Gazeta Literară, Tribuna (Cluj), Albina etc.

La 1 februarie 1967 este hirotonit preot la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Până în acest an își desfășoară activitatea la Ansamblul de Cântece și Dansuri Lazăr Cernescu”, actualmente Doina Banatului” din Caransebeș, iar o perioadă de trei ani a lucrat ca metodist la Casa de Cultură din orașul Oțelu Roșu și crainic-prezentator la Studioul de radioficare. Activează ca preot la Gladna Română (judeţul Timiș), apoi la Rusca Montană, iar în 1990 și ca profesor secundar la Catedra de istorie a Școlii Gimnaziale Ștefan Velovan” din Rusca Montană, afirmându-se cu preocupări deosebite în domeniul istoriei.

Este invitat să participe cu comunicări în domeniu la Simpozioanele internaționale Didactica”, organizate de Inspectoratul Școlar Caraș-Severin. În anul 1991 devine membru al Reuniunii Cultural-Științifice ASTRA” și al Societăţii de Istorie-Arheologie a Muzeului de Graniță din Caransebeș. În anul 1997, se transferă la cerere în localitatea Teregova, iar în 2006 este transferat la Centrul Eparhial din Caransebeș, de unde se pensionează în 2010. Din anul 2000 devine colaborator fidel al publicațiilor Interferenţe (revistă editată de Casa de Cultură George Suru” Caransebeș), Foaia Diecezană (revistă editată de Episcopia Caransebeșului), Monitorul de Caransebeş (săptămânal independent), Caraş-Severinul în 7 zile (săptămânal de informații și analiză) etc.

Cercetător în domeniul istoriei și culturii în general, în anul 2004 debutează editorial cu lucrările Ruskberg – Rusca Montană (2004, 2009) Caransebeș, Giuvaerul dintre munţi (2005) Caransebeș, Torţe pe stâncile timpului (2010) Timișoara, Legendele munţilor (2011) Deva, Înainte ca frunzele să cadă (2011) Caransebeș, Călătorii şi impresii (2012) Caransebeș, Buchet din florile dalbe (2014) Caransebeș, In memoriam Ştefan Velovan (2014) Brăila.

Doinel Puiu Mărgineanu are 11 lucrări în curs de apariție, 9 comunicări, 154 de materiale publicate și 20 de cărți editate sau în curs de editare. Din vara anului 2003, colaborează cu Radio Reșița, realizând rubricile Repere Montane și Călător prin Europa. Pentru activitatea sa pe tărâm cultural, în 1996, cu prilejul comemorării a 78 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, i se conferă Diploma de Înaltă Simțire Românească. De asemenea, în 2016 i se conferă, din partea Primăriei municipiului Caransebeș și Casei de Cultură George Suru”, Diploma de Excelență, cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric Doina Banatului”.

Ștefan ISAC