Un îngeraş din Caransebeş are un talisman cu îngeri


La sfârşitul săptămânii trecute, în zona Centrului Istoric – Parcul „Gen. Ioan Dragalina”, trupa Talisman a organizat un turneu caritabil pentru a veni în ajutorul micuței Anne Mary-Patricia, în vârstă de doar trei luni, din municipiu, astfel încât fetița să poată duce o viaţă normală. Ea a fost diagnosticată cu o boală foarte gravă – sindactilie şi megadactilie, ceea ce înseamnă degetele lipite atât la mâini, cât şi la picioare – şi necesită mai multe operaţii de urgenţă, pentru care ar fi nevoie de cel puţin 5.000 de euro, bani pe care, din păcate, familia Volcovinsci nu îi are.

Timp de trei zile, pe scenă au evoluat artişti şi formaţii populare din judeţele Mureş, Arad, Timiş, Hunedoara, Alba şi Caraş-Severin, respectiv Ansamblul „Junii Gugulani” al Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, instructor Adrian Jurchescu, şi soliştii Adela Jurchescu, Simona Roşu, Daiana Rada, Nicolae Brânzei, Maria Moldovan, Patricia Vela, Ştefan Isac, Livia Sorlea, Angelica Stoica, Ovidiu Furnea, Viorica Ciurescu, Mircea Cârţişorean, Daniela Văcărescu, Doriana Talpeş, Dana Varadi, Simona Nicolae, Gabi Zaharia, Mirabela Delia, Dolores Dongea, Floare Hojda Tomoioagă, Grupul Folcloric „Ziene Sânziene” – conducătoare şi solistă vocală Violeta Deminescu Jurcă, Daniela Tămăncean, Carmen Ienci, Daniel Rosalim, Maria Borţun Popescu, Ionela Moruţan, Andreea şi Adriana Curtu, precum şi Formaţia „Olanii”.

Sâmbătă seară a avut loc momentul cel mai aşteptat, când, în fața a peste 2.000 de spectatori, pe scenă au urcat cei de la trupa Talisman, care, aşa cum era de aşteptat, având în vedere evoluţia lor de anul trecut, au făcut spectacol la Caransebeş.

Toți cei prezenţi în Parcul „Dragalina” care au făcut donaţii pentru Anne Mary-Patricia au primit gratuit un CD al fomaţiei Talisman. În zona Parcului au fost amenajate standuri cu produse tradiţionale ale meşterilor populari, expoziţii de artă artizanală, dar şi tarabe cu delicatese culinare.

Acest turneu este la a treia ediţie, dar nu este al treilea an consecutiv când îl efectuăm. Prima ediţie a avut loc în 2010 şi a cuprins un turneu de doar zece oraşe. Eram la prima încercare de acest gen şi nu ştiam exact cum să ne organizăm. Am învăţat din mers şi, văzând că lucrurile se desfăşoară bine, că am reuşit să ajutăm destul de mulţi copilaşi bolnavi din ţară şi că empatia oamenilor e cu atât mai mare cu cât ei sunt aleşi din oraşul în care are loc evenimentul, am hotărât că turneul merită continuat. În 2014, anul trecut, am organizat cea de a doua ediţie, care a cuprins de această dată 15 oraşe, o ediţie reuşită, un caz reuşit zic eu, al unui băieţel din Buzău, Mihăiţă, cu grave probleme neuromotorii şi de vedere, pentru care era nevoie să se adune o sumă destul de mare, 65.000 de euro, pentru operaţie şi tratament. Până la finalul turneului am reuşit să strângem această sumă, iar el a plecat la operaţie în Statele Unite şi s-a întors, la începutul acestui an, în mare parte însănătoşit. Anul acesta am hotărât că turneul nostru merită extins, astfel că am stabilit un număr de 30 de localităţi. Este un turneu mare, singurul de această factură din ţară. Fireşte, mai există concerte caritabile, dar nu turnee, acesta fiind singurul de acest gen. Sper din tot sufletul ca şi alţi colegi de-ai noştri să înţeleagă necesitatea de a ne ajuta semenii şi să o ia pe urmele noastre. Nu vom spune că e plagiat, dimpotrivă, o să ne bucurăm văzând că şi alţii fac lucruri bune şi frumoase pentru oameni… Spectacolul de la Caransebeş este unul deosebit, fiindcă ne-am împrietenit cu oamenii de aici încă de anul trecut, când ne-am convins că ei sunt dornici atât de spectacol, cât şi de a ajuta copiii. Anne Mary-Patricia are probleme grave de sănătate, zic eu, ea nu-şi poate dezlipi degeţelele nici de la mâini, nici de la picioare, şi necesită patru operaţii, câte una pentru fiecare membru. Vreau să spun că am şi vorbit deja cu un medic de la Cluj, foarte bun pe partea de chirurgie, pentru a realiza intervenţia”, ne-a declarat Alin Oprea, liderul trupei Talisman.

În urma concertului s-au stâns peste 10.000 de lei din donațiile cetățenilor, sumă care va fi folosită pentru medicamentația și tratamentul postoperatorii, deoarece, așa cum ne-a informat Alin Oprea, intervenția chirurgicală va fi făcută gratuit de medicul de la Cluj.

Şi cum bănuiam că orice lucru frumos care se întâmplă are şi o poveste pe măsură, l-am întrebat pe Alin Oprea de la ce a plecat ideea acestui turneu caritabil. El ne-a mărturisit că, într-o seară, acum câţiva ani, a venit acasă şi a găsit-o pe soţia sa plângând. Încercând să afle despre ce este vorba, ea i-a spus că a văzut la televizor cazul unei fetiţe care, pentru a putea fi operată la ochi, avea nevoie de o sumă importantă de bani. Părinţii reuşiseră să adune o parte din fonduri, dar mai lipseau 3.000 de euro pentru ca intervenţia chirurgicală să aibă loc a doua zi. Alin Oprea şi soţia sa au încercat să se implice, au dat telefoane, au întrebat dacă era cineva dispus s-o ajute pe fetiţă cu orice sumă, însă răgazul era foarte scurt şi nimeni nu s-a arătat dornic să sponsorizeze operaţia. În acel moment, cei doi au hotărât să pună cei 3.000 de euro din propriul buzunar. „Nici nu sărăceam, nici nu ne îmbogăţeam cu acei bani, dar puteam face un lucru bun cu ei”, ne-a spus sâmbătă Alin Oprea. Aşa a ajuns să o cunoască pe fetiță. „Eu îi spuneam «Îngeraşul meu». După operaţie, ea era legată încă la ochi şi după mai multe zile, atunci când medicii au decis să-i scoată bandajele, familia ei s-a gândit că ar fi frumos să fiu şi eu acolo la acel moment, când fetiţa lor avea să vadă lumina zilei. Medicii au început să-i scoată bandajele uşor şi prima faţă pe care a văzu-o atunci când a deschis ochii a fost a mea. Nu mă cunoştea, însă m-a întrebat: «Alin?», şi când i-am confirmat, mi-a spus: «Aşa îmi închipuiam eu că arată îngerul meu, exact ca tine». Şi cum şi eu îi spuneam ei «Îngeraşul meu», m-am gândit că uneori oamenii pot fi îngeri. Îngeri pentru îngeri. Aşa s-a născut şi turneul caritabil, şi numele lui”, ne-a povestit îndrăgitul muzician.

Prezentatorul spectacolelor a fost Marius Văduva, de la CJCPCT Ilfov. Organizatori ai acestui adevărat maraton caritabil au fost Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, Talisman Music – Alin Oprea, Expoziţii cu Tradiţii, Dana şi Florin Munteanu.

Sonia BERGER

Foto: Doru BĂLĂȘOIU