Caransebeşul – onor la Eroii Neamului!


Joi, 21 mai, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, dar şi Înălţarea la Cer a Domnului, s-a sărbătorit şi Ziua Eroilor Neamului. La Caransebeş, festivităţile au debutat cu depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor, după care participanţii au adus un omagiu martirilor căzuţi în lupta anticomunistă, depunând coroane şi la monumentul ridicat în memoria lor, aflat în faţa Băncii Comerciale Române.

Ultima etapă a acţiunii s-a desfăşurat în Parcul „Gen. Ioan Dragalina”, în faţa statuii Eroului de pe Jiu, care şi-a jertfit viaţa pentru Patrie în 1916. La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Parlamentului, ai clerului, ai Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” – Detaşamentul Caransebeş, veterani de război, membri ai partidelor politice, cadre didactice şi elevi de la toate liceele din municipiu, dar şi cetăţeni care au dorit să fie cu inima alături de cei care, de-a lungul istoriei noastre, şi-au dat viaţa pentru a apăra acest pământ.

După Slujba de pomenire, oficiată de un sobor de preoţi de la Episcopia Caransebeşului, s-a dat citire mesajului adresat de P.S. Episcop Lucian Mic. „Odată cu Înălţarea Domnului, noi, creştinii, mai sărbătorim şi Ziua Eroilor. Este o faptă înţeleaptă să ne aducem aminte de toţi cei care s-au jertfit pentru Dreapta-credinţă, pentru Ţară şi pentru Neamul românesc. Noi pomenim eroii în această zi a Înălţării Domnului, pentru că avem credinţa sfântă şi credem în nemurirea sufletului, aşa cum au crezut toţi moşii şi strămoşii noştri. Cinstim astăzi Eroii Neamului, sufletul lor nemuritor, care este la Dumnezeu, iar în Raiul cel sfânt ei se bucură de recunoştinţa noastră. Prin jertfa eroilor şi a martirilor noştri ne-am păstrat numele de creştini şi de români. Eroii neamului au murit încredinţaţi că luptă pentru Dumnezeu, pentru libertate şi pentru adevăr”.

În discursul său, locţiitorul comandantului Garnizoanei Caransebeş, mr. Dan Păun, le-a vorbit celor prezenţi despre faptul că România este primul stat din lume care a legiferat cinstirea Eroilor Neamului, căzuţi pe teritoriul ţării, indiferent din ce armate au făcut parte aceştia. „Prin Decretul-Lege din 4 mai 1920, s-a hotărât ca Ziua Eroilor să fie marcată anual, la 40 de zile după Paşti, odată cu sărbătorirea Înălţării Domnului. În acest sens, un rol esenţial l-a avut Societatea «Mormintele eroilor căzuţi în război», înfiinţată în anul 1919 şi care, din 1927, s-a transformat în Societatea «Cultul Eroilor», patronată de Regina Maria. În anul 1923 a fost inaugurat şi Mormântul Ostaşului Necunoscut, îndeosebi pentru martirii străini, şi a fost amenajat la început chiar în faţa Muzeului Militar Naţional, din Parcul Carol. De-a lungul vremurilor, poporul român a fost nevoit, în nenumărate rânduri şi împrejurări, să lupte cu înverşunare pentru apărarea gliei străbune şi pentru păstrarea fiinţei naţionale. Această luptă a încorporat mii şi mii de luptători din toate categoriile sociale – militari, învăţători, profesori, medici, studenţi, elevi, ţărani, bărbaţi şi femei deopotrivă. Pildele de vitejie şi de eroism ale înaintaşilor luminează gândurile şi faptele urmaşilor. Sărbătoarea de astăzi are menirea de a omagia pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu uriaşe sacrificii umane şi materiale, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului, în consonanţă cu spiritul vremurilor. «Cine uită, nu merită!», spunea marele istoric Nicolae Iorga. De aceea trebuie ca în această zi, cu omenească emoţie şi profundă recunoştinţă, să ne gândim la cei care şi-au jertfit viaţa pentru Ţară şi Neam”, a spus mr. Dan Păun.

Ca în fiecare an, ne aflăm de Ziua Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, aici, în faţa statuii marelui erou de la Jiu, generalul Ioan Dragalina, pentru a comemora acei minunaţi oameni prin a căror jertfă România este ceea ce este, unul dintre statele importante ale Europei. Azi e o zi cu multiple semnificaţii: este Înălţarea Domnului, este Ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, şi tot de astăzi va fi şi Ziua Poliţiei Locale, ca urmare a unui act normativ care a fost votat în urmă cu două săptămâni de Parlamentul României. Cinste Eroilor Neamului!”, le-a spus celor prezenţi deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ.

Viceprimarul Filip Strejariu a făcut referire la tradiţia sărbătoririi Zilei Eroilor odată cu Înălţarea Domnului. „Prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată şi de Biserică drept Zi a Eroilor. Astfel, în această zi, în toate bisericile din ţară se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi reîntregirea neamului. Să ne închinăm şi noi, toţi, copiii strămoşilor noştri martiri, cu adâncă emoţie şi respect, în faţa jertfei celor care au făurit poporul român, apărând, cu preţul vieţii, graniţele ţării, şi să presărăm la mormintele şi monumentele eroilor lacrimile recunoştinţei, aprinzând totodată o lumânare care să le lumineze calea în veşnicie!”, a spus Filip Strejariu.

Pe acordurile muzicii interpretate de Fanfara municipiului Caransebeş, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane de flori la statuia generalului Ioan Dragalina reprezentanţii Episcopiei Caransebeşului, Garnizoanei Caransebeş, Primăriei municipiului, Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Luptătorilor „21 Decembrie 1989”, Asociaţiei Răniţilor şi a Urmaşilor Răniţilor, Poliţiei Municipale, Detaşamentului de Jandarmi, Detaşamentului de Pompieri, Poliţiei Locale, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, ai Arhivelor Naţionale, Asociaţiei Municipale a Pensionarilor, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Obştea Lugoj-Caransebeş, ai Partidului Naţional Liberal, Partidului Social Democrat, Partidului Liberal Reformator, ai Colegiilor Naţionale „Traian Doda” şi „C.D. Loga” şi Liceelor Tehnologice „Decebal”, „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă”, precum şi ai unor asociaţii şi fundaţii neguvernamentale.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare constituite cu acest prilej.

Sonia BERGER