Un gest de omenie


Clădirea care adăposteşte sediul BCR Caransebeş va intra în patrimoniul local, după ce conducerea de la Bucureşti a hotărât scoaterea la vânzare a acesteia. Motivele pentru care Primăria şi Consiliul Local au hotărât să achiziţioneze imobilul ţin de onoare, dar şi de ordin financiar. Sediul actual al BCR Caransebeş, construit în 1810, a adăpostit iniţial Banca Graniţei, iar imobilul a fost inclus pe lista monumentelor istorice. Pe de altă parte, preţul cerut, de 1,8 milioane de lei, este unul mic, având în vedere că aici, în urmă cu numai 3 ani, au fost făcute investiţii de 2,2 milioane de lei. La fel de important e şi faptul că Banca va funcţiona în aceeaşi locaţie, conform unui contract de închiriere, urmând ca administraţia locală să încaseze chiria, lucru care face ca, în următorii 12-15 ani, întreaga investiţie să fie recuperată.

„Este un gest de onoare faţă de înaintaşii noştri, de a recupera imobile care ar putea încăpea pe mâna unor speculatori imobiliari. În Caransebeş există imobile de patrimoniu, ca şi Palatul Korongy sau S.C. Timiş, care au fost reabilitate şi fac cinste oraşului, dar şi unele, ca Restaurantul Pomul Verde, care acum, din nefericire, se prezintă într-un mod total nefericit faţă de ceea ce a reprezentat odată. Preţul extrem de favorabil a fost stabilit, probabil, pentru vreun şmecher bucureştean. Degeaba au fost cărţile făcute pentru alţii, pentru că Primăria, folosind dreptul de preemţiune, va achiziţiona imobilul în câteva tranşe. Conform contractului, în preţul de vânzare a fost inclus şi terenul aferent, respectiv parcarea Băncii. Acest lucru va decongestiona circulaţia în zona centrală, fapt ce ne permite să implementăm un proiect mai vechi al nostru, care prevede reamenajarea unei bucăţi din ieruga istorică a oraşului. Caransebeşul, un loc binecuvântat de Dumnezeu, a avut şi de această dată noroc”, a declarat primarul Marcel Vela.

Suprafaţa totală este de 1.581 mp, din care suprafaţa construită desfăşurată este de 1.215 mp. Prima tranşă a sumei contractate va fi achitată de adminsitraţia locală în cel mai scurt timp.

Carmen SENCO