Tutunul distruge inimi!


Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin (CPECA Caraş-Severin), a folosit acest prilej pentru a derula la nivelul judeţului activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Anul acesta, Ziua Naţională Fără Tutun a avut ca temă „Tutunul distruge inimi. Alege sănătatea!”. Tema a fost dedicată asocierii între consumul tutunului şi bolile cardiovasculare, campania propunându-şi să evidenţieze factorul de risc major în declanşarea bolilor cardiovasculare – tutunul. Infarctul de miocard, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalităţii, este una dintre consecinţele fatale ale dependenţei de nicotină.

Scopul campaniei a fost creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile bolilor cardiovasculare ale consumatorilor activi şi pasivi, şi crearea oportunităţilor de promovare a sănătăţii inimii, prin protejarea oamenilor de produsele din tutun.

Potrivit ultimelor date deţinute de Agenţia Naţională Antidrog, situaţia consumului de tutun în România se prezintă astfel:

– prevalenţa persoanelor fumătoare în România este de 27% (un procent peste media UE);

– pentru jumătate dintre fumătorii cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat;

– deşi consumul de tutun în rândul adolescenţilor din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 a fost peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% faţă de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 de zile – 30,1% faţă de 21,4%, şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% faţă de 12,4%; totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cel înregistrat în rândul fetelor, însă, pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene;

– bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, Agenţia Naţională Antidrog susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin au derulat în această perioadă activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele nocive asociate fumatului, în mediul şcolar şi în comunitate, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor partenere şi voluntari ai Centrului.

Geanina LUCA