„Trenu’ mic” din Voislova, readus pe linia memoriei


A devenit deja o tradiție pentru locuitorii satului Voislova ca, în ziua de 23 decembrie, să se organizeze la Căminul cultural câte un eveniment cultural-artistic. De această dată, cunoscuta manifestare locală a inclus o lansare de carte, difuzarea ultimului număr al revistei „Glasul Voislovei” și un concert de colinde, organizatori ai întâlnirii fiind Primăria comunei Zăvoi și Asociația Culturală „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova.

Prima parte a programului a inclus lansarea volumului intitulat „Calea ferată forestieră și industrială «Trenu’ mic» Voislova – Rusca Montană – Ruschița”, apărut la Editura David Press Print din Timişoara, sub semnătura lui Petru Opruț. Această carte vine practic în completarea „Monografiei satului Voislova” și a albumului de fotografii intitulat „Ilustrații ale portului popular din Voislova de-a lungul vremii”, ambele lucrări purtând semnătura aceluiași autor, cu deosebirea că, de această dată, satul Voislova este prezentat și ca punct feroviar, ce a jucat un rol important în dezvoltarea industrială a acestei zone.

Volumul beneficiază de condiții grafice deosebite și conține o bogată colecție de fotografii, ce imortalizează diferite aspecte din activitatea „Trenului mic”, a personalului care a deservit această linie ferată și locurile prin care a trecut.

Au ținut scurte cuvântări despre lucrarea prezentată, dar și despre activitatea autorului, Ion Scorobete, primarul comunei Zăvoi, Ovidiu Roșu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale din Caransebeș, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, dirijorul Grupului coral „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, ing. Emil Mateiaș, prof. Ramona Bogdan, directorul Școlii Gimnaziale Zăvoi, preot Romulus Frîncu, preot Mihai Boran, parohul bisericii din Voislova, și cons. jr. Firuț Mihuț, vicepreședintele Asociației Culturale „Grănicerii Văii Bistrei”. Vorbitorii au subliniat în cuvântul lor importanța pe care a avut-o, pentru locuitorii din zonă, linia ferată cu ecartament îngust Voislova – Rusca Montană – Ruschița, cunoscută sub denumirea de „Trenu’ mic”, precum și rolul jucat în dezvoltarea economică a acestor localități, felicitându-l pe autor pentru strădania de a scoate la lumină aspecte mai puţin cunoscute publicului din activitatea acestui mijloc de transport.

Chiar dacă în prezent „Trenu mic” mai circulă doar prin memoria celor care au avut ocazia să-l vadă și să-l audă „pufăind și șuierând”, rolul lucrării prezentate devine cu atât mai important cu cât sursele documentare nu sunt atât de numeroase pe cât ne-am aștepta, Petru Opruț făcând o adevărată muncă de cercetare pentru a putea strânge informațiile necesare.

Lansarea de carte s-a încheiat cu discursul autorului, care a mulțumit tuturor persoanelor și instituțiilor ce l-au ajutat la publicarea volumului, evocând și unele dintre greutățile cu care s-a confruntat pe lungul drum de la ideea realizării cărții și până la tipărirea efectivă a acesteia.

Ajunsă la numărul 7, revista „Glasul Voislovei” a devenit, la rândul ei, o publicație conoscută localnicilor, care au putut să găsescă în paginile acestui periodic articole despre activitatea Grupului coral „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova din anul 2015, despre festivalurile folclorice „Ciobănașul”, desfășurat la Băuțar, și „Doina Bistrei”, organizat la Măru, despre unele publicații locale, cum sunt „Vatra satului” din Ferendia, judeţul Timiș, și „Foaia Săcălazului”, publicații afiliate Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, dar și despre „Oamenii onești din Banatul de Munte” sau despre Sesiunea națională de comunicări științifice „Aradul – Centrul politic al românilor transilvăneni”.

La sfârșitul evenimentului au intrat în scenă membrii Grupului coral „Grănicerii Văii Bistrei” din Voislova, dirijor prof. univ. dr. Dumitru Jompan, care au interpretat câteva colinde și Cântece de Stea, vestind tuturor celor prezenți bucuria Nașterii Domnului.

Firuț MIHUŢ