Trei săptămâni de India, la „Corneliu Baba”


În această perioadă, pe simezele Galeriei de Artă „Corneliu Baba” din Caransebeş pot fi admirate câteva zeci de fotografii realizate de Doru Dumitru în India, în timpul unei excursii de trei săptămâni efectuată în această ţară asiatică. Imaginile au surprins momente dintr-o lume mai puţin cunoscută nouă, în ţara aflată pe locul şapte în ierarhia statelor, în funcţie de suprafaţă, şi pe locul doi după numărul locuitorilor. Istoria expediţiei în urma căreia au fost realizate fotografiile s-a născut în urmă cu aproximativ un an, când autorul lor se afla la Bucureşti, împreună cu Marcel Vela, primarul municipiului, moment în care edilul- şef a primit invitaţia de a participa pe cont propriu la o excursie în India. „Oferta era destul de provocatoare, dar trebuie să recunosc că atunci făceam planurile pentru noua construcţie politică cu Sorin Frunzăverde. Am spus atunci că în luna martie am să fiu foarte ocupat şi am să dau jos Guvernul Ungureanu, lucru care s-a şi întâmplat, de altfel. I-am spus celui care mi-a lansat invitaţia că nu pot să plec din ţară în perioada asta, dar am un prieten fotograf, cu care cred că va face o echipă grozavă… Vreau să vă spun că, dincolo de imagini, dincolo de momentul istoric în evoluţia fiecăruia dintre noi, rămâne, undeva, o expoziţie, iar povestea din spatele fotografiilor este foarte incitantă. Închei propunându-i lui Doru ca, împreună cu Stejărel Olaru, partenerul său în expediţie, secretar de stat în Ministerul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, să scrie o carte”, a spus Marcel Vela la vernisajul expoziţiei, mulţumindu-i totodată autorului fotografiilor pentru privilegiul de a fi printre primii care au aflat şi povestea din spatele imaginilor.

La rândul lui, maestrul artei fotografice, Ionel Onofraş, prezent la vernisaj, a recunoscut că cei doi au făcut o echipă formidabilă. „Anul acesta se împlinesc 85 de ani de când Mircea Eliade a ajuns în India. Încercând să studieze yoga şi sanscrita, Eliade a citit o serie întreagă de bibliografii. În 1933, ca o încununare a celor trei ani petrecuţi acolo, Eliade publica «Maitreyi», şi, cu această carte, reuşeşte să strălucească. Acelaşi lucru îl face pe artistul fotograf Doru Dumitru să ia decizia să plece în India. Aici, în sala aceasta, ni se pare foarte uşor, dar impactul dintre cele două civilizaţii este ca un şoc”, a mai adăugat Ionel Onofraş.

Impresionat de primirea făcută, Doru Dumitru a recunoscut că participă la un moment fulminant. „Ceea ce este expus pe pereţi, pentru mine reprezintă pasiunea pentru fotografie şi visul meu din adolescenţă de a vedea India, de a călca pe urmele lui Eliade. Într-un final am reuşit să fac acest lucru şi las imaginile să vorbească în locul meu. Istoricul Stejărel Olaru este partenerul ideal de călătorie şi, apopo de călătorie, probabil în cursul acestui an vom pleca în Nepal pentru trei săptămâni şi sper să vă încântăm cu o nouă expoziţie”, a spus Doru Dumitru.

Cornel Galescu, viceprimarul municipiului, explorator activ al tuturor zonelor geografice ale lumii, a spus că India reprezintă un continent, o mixtură de religii şi obiceiuri. „Când am intrat în această sală, am simţit mirosul de mirodenii, de cadavre arse la templele hinduiste, care, mai jos, erau aruncate în apă, iar mai jos erau oameni care se botezau în apa sfinţită. Se spune că aventura este cel mai sănătos drog şi doresc tuturor celor care au această şansă, să ia contact cu civilizaţia indiană”, a mai adăugat Cornel Galescu, cel care a ajuns la concluzia că în periplul lui în Nepal, Doru Dumitru va întâlni cu siguranţă locuri în care sunt arborate steagurile României şi al Caransebeşului, duse acolo de actualul viceprimar în timpul expediţiilor asiatice la care a participat.

Carmen SENCO