Îngerii ascultă o vioară caransebeşeană fermecată


Comemorarea unui an de la plecarea la viaţa veşnică a prof. Iancu Laurenţiu, inegalabilul dirijor al Orchestrei „Doina Banatului” din Caransebeş, a avut loc miercuri, 6 martie, la Casa de Cultură „George Suru”, printr-o manifestare amplă, organizată cu sprijinul Primăriei Caransebeş, al Consiliului Judeţean şi al Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. Simpozionul, desfăşurat sub genericul „O vioară fermecată cântă îngerilor”, a reunit deopotrivă rude, colaboratori, colegi şi prieteni ai regretatului profesor. Atmosfera apăsătoare, ce a debutat cu un moment de reculegere, a fost întreţinută de prezenţa în sală a mamei apreciatului dirijor şi profesor, de lacrimile vărsate permanent de învârsta doamnă, ca şi de marea majoritate a vorbitorilor şi a celor prezenţi în sală.

„Rolul acestui simpozion este de a depăna amintiri despre dragul nostru Iancu Laurenţiu. Sunt două lucruri pe care vreau să le discutăm. A fost ideea lui, chiar dacă el n-a mai avut răbdare s-o vadă înfăptuită, dar voiam cu el şi cu Costică Olan să facem la Caransebeş, pentru că aici este leagănul folclorului Banatului de Munte, să înfiinţăm la Caransebeş, pentru un cântec curat, Societatea Academică de Folclor Bănăţean. Voi merge curând în Serbia, unde există o puternică comunitate românească, împreună cu care vom încerca să obţinem finanţare pentru acest proiect transfrontalier. Vreau ca această societate academică să poarte numele lui Iancu Laurenţiu. Dimensiunea pe care noi am vrut s-o dăm acestei academii ţinea de bagheta lui, pentru că el trebuia s-o conducă. Academia nu se adresează doar cântecului, ci şi mişcării coregrafice, păstrării costumului autentic. Mi-e greu acum să trec prin faţa Şcolii de muzică, unde el stătea până târziu în noapte să studieze, să repete, şi să văd că lumina din biroul său nu mai e aprinsă”, a spus Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.

Despre excepţionala activitate de dirijor a prof. Iancu Laurenţiu a vorbit şi Gheorghe Țunea, directorul Consiliului Judeţean şi al Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin. „Nu ştim când se va mai naşte şi va ajunge un alt dirijor să atingă performanţa lui Iancu Laurenţiu”, a declarat directorul instituţiei judeţene.

La rândul lui, city-managerul municipiului, prof. Nicolae Borcean, care a declarat că este un adept convins al existenţei de după moarte, şi-a exprimat convingerea că sufletul profesorului se află printre noi. „El este printre noi, doar că a trecut în altă dimensiune. A fost un om deosebit, un foarte bun coleg, volubil, exuberant în tot ceea ce a făcut. Trebuie să avem tăria să completăm această lipsă incomensurabilă. Dumnezeu să-l odihnească!”, a mai adăugat Nicolae Borcean, printre lacrimi.

De altfel, lacrimile au fost acelea care i-au împiedicat să-şi ducă la bun sfârşit prelegerile comemorative pe foştii lui prieteni, colegi, colaboratori. Femei, bărbaţi, cu toţii, gâtuiţi de emoţii şi regrete, au rememorat momente şi evenimente trăite împreună cu cel care, cu toate că a fost născut şi crescut într-o cu totul altă zonă etnografică a ţării, a simţit, a promovat, a luptat şi a trăit ca un bănăţean autentic. Acesta a şi fost lait-motivul cuvântărilor apropiaţilor lui Iancu Laurenţiu, care au ţinut să amintească asistenţei şi despre eforturile pe care acesta le făcea pentru a ajunge la perfecţiune, despre relaţiile calde pe care le avea cu toţi colaboratorii, dar şi despre exigenţa pe care o manifesta pe scenă. În memoria lui, au vorbit prof. Nina Trion, prof. Filaret Cristescu, Ioan Ghiaur, instructor-dansator în Ansamblul „Datina”, solistul Ştefan Isac, Titi Alexin, unii dintre ei recunoscând, printre lacrimi, că datorită vârstei şi bolilor, fac faţă cu greu momentului.

De departe, cel mai emoţionant discurs, presărat de lacrimi şi suspine, a fost cel susţinut de mama artistului, care, în ciuda greutăţii momentului şi a vârstei, şi-a găsit tăria sufletească de a vorbi despre fiul ei plecat la viaţa veşnică. Ea a vorbit asistenţei despre băiatul ei, despre eforturile pe care acesta le-a depus de-a lungul vieţii, satisfacţiile pe care i le-a adus în plan profesional, dar, în mod special, despre legătura creată între copilul născut într-o cu totul altă zonă etnografică a ţării, şi Caransebeş.

Simpozionul a fost urmat de un spectacol-maraton, prezentat online de situl www.infocaransebes.ro, susţinut de Ansamblurile „Semenicul” şi „Datina” din Reşiţa, şi de Taraful „Olanii”, din Caransebeş. La reuşita acţiunii au contribuit şi soliştii vocali Petrică Miulescu-Irimică, Nicu Novac, Ramona Viţa, Traian Barbu, Gabi Zaharia, Stana Stepanescu, Titian Puichiţă, Delia Mirabela, Ştefan Isac, Vanesa şi Alin Olan, Daniela Văcărescu, Maria Garaş şi Florica Franţ.

Iancu Laurenţiu s-a născut în data de 9 iunie 1957, la Azuga, judeţul Braşov. După absolvirea clasei a XII-a la Braşov, urmează Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, Facultatea Pedagogie instrumentală, muzicologie, dirijat. În anul 1981 este repartizat la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Caransebeş, ca profesor de vioară, ajungând al patrulea director (1991-2012), după prof. Gheorghe Dobreanu, prof. Ilie Fiat şi prof. Ioan Trion. În toată perioada cât a activat la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Caransebeş, Laur, împreună cu ceilalţi colegi de aici pe care i-a coordonat timp de 21 de ani, a avut rezultate bune şi foarte bune, atât pe plan local, cât şi naţional, având elevi care au obţinut nenumărate premii la Olimpiadele naţionale de muzică instrumentală şi coregrafie de la Arad, Deva, Timişoara, Talente Cărăşene – Reşiţa, Fazele zonale ale Concursului Naţional de interpretare instrumentală de la Arad, Deva, Timişoara, pe parcursul acestor ani evidenţiindu-se eleva Emanuela Benec – vioară, fraţii Alin şi Sorin Pui – pian, fraţii Sandu Simion – trompetă, şi Ion – clarinet, elevii Ioana Buligă, Robert Ioana, Casian Câmpian, Lorena Lungu, Adrian Dragomir, Rabeca Bistrian, Alexandra Pătru, Anastasia Coste, Ioana Ioaniţescu, Adrian Berejnec, Cella Cristescu – toţi la pian, şi Miriam Şerfezeu, la vioară.

Prin măiestria sa dirijorală, a ridicat valoarea artistică a Ansamblurilor ,,Doina Banatului” din Caransebeş, ,,Slătinioara” din Slatina Timiş, ,,Semenicul” din Reşiţa, ,,Iedera” din Oţelu Roşu, ,,Floare Bănăţeană” din Caransebeş (OCL), ,,Balada Cernei” din Băile Herculane, ,,Sfinxul Bănăţean” din Topleţ, ,,Bocşana” din Bocşa, ,,Armenişana” din Armeniş, dar şi a altor formaţii artistice care au susţinut spectacole în mai toate oraşele din ţară. Măiestria lui ca dirijor a condus, în 2005, la obţinerea, de către Orchestra „Doina Banatului”, a Marelui Premiu la Festivalul de orchestre şi tarafuri de la Brad, şi în 2007, la Vârşeţ, a titlului de Laureat. Tot ca dirijor, în 2006, a condus şi Ansamblul „Bocşana” la turneele de la Monaco şi din Franţa, obţinând titlul de Laureat la Festivalul din Denizli (Turcia) şi Nysa (Polonia), în 2007. De asemenea, a mai participat cu succes la festivaluri folclorice în SUA, Canada şi Belgia.

Cu răbdarea unui bun pedagog, i-a îndrumat spre folclorul autentic, ajutându-i să devină solişti importanţi ai Banatului, pe tinerii Costică Olan, Costel Pau, Gabi Zaharia-Sebestyn, Adriana Antoni, Ana Ştefan, Ion Bosioc, Petrică Pascar, Daniela Văcărescu etc. Aş remarca un turneu efectuat cu Ansamblul Casei de Cultură din Caransebeş în judeţul Hunedoara, avându-i solişti pe Mariana Drăghicescu, Ana Munteanu, Valeria Colojoară, Ileana Andriţoiu, Susana Peţan, Camelia Rocşoiu, Felicia Popa şi pe subsemnatul, când, la vederea mulţimii care a umplut până la refuz Casele de cultură şi Sălile polivalente, Laur şi-a făcut cruce. Au fost acestea printre ultimele spectacole ale regretatei Mariana Drăghicescu înaintea plecării în America, momente în care m-am bucurat, deoarece ea mi-a mulţumit pentru trei melodii pe care i le dădusem când şi-a editat un disc la Elecrecord, melodii care au devenit şlagăre.

Personal, am avut o strângere de inimă, atunci când am observat că o parte dintre colegii de cântec nu au mai îmbrăcat costumul popular, limitându-se doar la o cămaşă înflorată şi eventual un laibăr, iar în rest, pe scenă, ca pe bulevard…

În seara zilei de 8 martie, începând cu ora 18, în Biserica romano-catolică din Caransebeş a fost celebrată o Sfântă Liturghie pentru răposatul prof. Iancu Laurenţiu, fiind prezenţi şi membrii familiei.

Carmen SENCO

Ştefan ISAC