Toamna se numără premiile la… Epigramă


Anul acesta, Festivalul de Satiră şi Umor ,,Constantin Tănase”, de la Vaslui, una dintre cele mai prestigioase manifestări de gen din România, s-a desfăşurat în perioada 4-10 octombrie. La acţiune a participat şi cunoscutul epigramist caransebeşean Nicolae Nicolae, el adjudecându-şi premiul I atât la secţiunea ,,Carte de umor”, cu volumul de epigrame ,,În cătarea puştii”, cât şi la ,,Pamflet”. La concursul de la Vaslui au participat concurenţi cu 120 de volume de profil, publicate în anii 2009-2010. (S. Berger)

Una dintre cele mai prestigioase manifestări ale umorului românesc este, fără îndoială, Festivalul Internaţional de Satiră şi Umor ,,Constantin Tănase”, ce se desfăşoară din doi în doi ani la Vaslui, oraşul în care s-a născut legendarul umorist, fapt pentru care manifestarea îi poartă numele.

Pentru cei care nu au auzit de acest actor de mare originalitate şi popularitate, sunt necesare câteva repere biografice: s-a născut în oraşul Vaslui, fiind autor al unor cuplete de o mare forţă teatrală, prin care a ironizat partidele politice şi guvernele din vremea lui, cuplete cu care a cucerit întreaga scenă românească în perioada 1938-1945; a înfiinţat faimosul Teatru de revistă ,,Cărăbuş”, al cărui director a fost, teatru la care au activat toate stelele umorului românesc din acea perioadă.

Urmaşii şi admiratorii lui Constantin Tănase, spre a-i perpetua numele şi gloria, organizează bianual un Festival de umor, la care sunt invitate să participe talente din toate laturile umorului precum: teatru (scris şi interpretare), proză scurtă umoristică, pamflet, fabulă, epigramă, cuplet, caricatură, carte de umor.

Anul acesta, festivalul s-a desfăşurat în perioada 4-10 octombrie. De la Caransebeş a participat şi cunoscutul epigramist Nicolae Nicolae, cu epigrame, pamflete şi carte de umor. Participarea nu i-a fost în zadar, zâmbindu-i şi de data aceasta norocul reprezentantului Cenaclului de Epigramă ,,Apostrof” din Caransebeş, el adjudecându-şi premiul I la secţiunea ,,Carte de umor”, cu volumul de epigrame ,,În cătarea puştii” – Editura NAGARD, Lugoj, carte care a fost răsplătită cu acelaşi premiu la concursul de la Buzău, din luna mai anul acesta, iar la Festivalul de Satiră şi Umor ,,Mărul de aur” de la Bistriţa-Năsăud a obţinut aceeaşi distincţie. La concursul de la Vaslui au participat concurenţi cu 120 de volume de profil, publicate în anii 2009-2010.

De asemenea, juriul concursului de la Vaslui i-a mai acordat aceluiaşi concurent şi un premiu la ,,Pamflet”. Aceste trofee vin să confirme, dacă mai era nevoie, recunoaşterea talentului şi strădaniei pe tărâmul literar-umoristic ale lui Nicolae Nicolae.

Îi urăm sănătate şi succes în continuare, la Slatina, Chişinău şi Râmnicu-Vâlcea, unde va participa la noi turniruri în această toamnă şi unde sperăm să nu ne dezamăgească…

Sonia BERGER