Toamna, în vizită la gugulani


Prilej de mare sărbătoare şi fală în capitala Ţării Gugulanilor, odată cu recoltarea roadelor acestui anotimp!

Pe parcursul a patru zile, în perioada 8-11 octombrie, Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru“ şi Serviciul Public „Piaţa Gugulanilor“ au organizat cea de a VI-a ediție a Festivalului „Toamna la Gugulani“, manifestarea desfășurându-se, conform tradiţiei, în Piaţa agroalimentară centrală din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Cu această ocazie, agricultorii din Banat, Oltenia şi Ardeal și-au prezentat gama de produse eco-bio specifice zonelor lor de provenienţă.

În toată această perioadă, doritorii au putut achiziţiona de la tarabele micilor comercianţi produse de artizanat confecţionate manual, jucării, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi produse alimentare ecologice – dulciuri, siropuri şi gemuri bio, gogoşi şi clătite, brânzeturi şi alte produse lactate, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi preparate tradiţionale la grătar.

Totodată, pe scena de spectacole amenajată în piaţă au avut loc reprezentaţii de muzică şi dansuri populare autentice.

Deschiderea festivalului a avut loc joi, 8 octombrie, de la ora 11, când pe scenă au urcat primarul Marcel Vela, Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai Camerei Agricole a judeţului.

„Chiar dacă a mai trecut un an, vreau să vă spun că e o adevărată plăcere să fiu din nou alături de dumneavoastră, în această piaţă care, pe an ce trece, este tot mai frumoasă. Am avut onoarea să particip la toate ediţiile de până acum ale festivalului şi sper ca dumneavoastră să aveţi parte, nu doar în aceste zile de bucurie, ci în toată această toamnă, de produse de calitate, la un preţ cât mai bun, şi tuturor comercianţilor prezenţi vreau să le urez o vânzare cât mai bună, în aşa fel încât munca lor de un an să se regăsească în această toamnă şi în buzunare”, a spus Ilie Iova, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Cred că, şi în acest an, organizatorii au fost pricepuţi şi au reuşit să facă în aşa fel încât şi producătorii, şi cumpărătorii să se bucure de Toamna la Gugulani 2015. Vreau să le mulţumesc celor care, dincolo de a face o meserie din creşterea animalelor sau cultivarea legumelor, au făcut o pasiune pentru zootehnie, pentru agricultură, pasiuni care, iată, până la urmă, aici, la Caransebeş, în Piaţa Gugulanilor, fac în aşa fel încât cetăţenii municipiului şi toţi cei care trăiesc în acest areal să se bucure şi să vină joia «La Oraş». Pentru că, dincolo de a fi un Serviciu public al Consiliului local, dincolo de a fi o instituţie a oraşului, Piaţa Gugulanilor este o stare de spirit care adună, de zeci şi sute de ani, oameni din zona Caransebeşului, care, dincolo de a vinde sau a cumpăra produse sau animale, se întâlnesc, se regăsesc, sunt prieteni, deapănă amintiri, fac proiecte şi visează la mai bine pentru Banat, pentru România”, le-a spus celor prezenţi, în număr mare, în piaţă, primarul Marcel Vela.

După discursurile autorităţilor, a avut loc premierea expoziţiilor de legume, fructe, flori şi artă populară, la care au luat parte producători din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Olt şi Dolj, o pată de culoare fiind adusă de cea mai bătrână producătoare, în vârstă de 86 de ani, care a venit pe scenă însoţită de nepoţelele ei de 6 şi 5 ani.

În continuare, au avut loc spectacole de muzică populară susţinute de Taraful „Olanii” şi soliştii vocali Ana Jurj, Ana-Maria Cornean, Vanesa Olan, Alin Olan, Ionela Bădălan, Gabi Zaharia şi Daniela Văcărescu, moment artistic urmat de recitalul extraordinar al Mihaelei Petrovici și evoluțiile Ansamblului folcloric „Junii Gugulani”, coregrafi Adela şi Adrian Jurchescu, şi Grupurilor folclorice „Bobocii Banatului”, „Piticii Banatului” – de pe lângă Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş, şi „Merişorul” din localitatea Cornuţel, coregraf Ciprian Ambruş.

Vineri, 9 octombrie, începând cu ora 15, s-a desfăşurat cea de a XV-a ediție a Festivalului Comunităților Etnice din Banat, cu participarea ansamblurilor „Romales” din Greoni, „Enzian” din Reșița, „Karaşevska Zora” – Carașova, „Barvinok” din Cornuțel – Păltiniș, „Soko” din Socol, „Stenca Liubcova” din Liubcova, „Boemia” – Gârnic, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, a Fanfarei din Răcăşdia și a Formației de dansuri românești a Școlii Gimnaziale Berzasca.

Sâmbătă, de la ora 15, au avut loc spectacole folclorice cu Formaţia de dansuri „Cununiţa” din Bănia, coregraf Nicolae Borozan şi solista vocală Daniela Marin, Ansamblul folcloric „Iedera” din Oţelu Roşu, coregraf  Ionuţ  Pascotă şi soliştii vocali Claudia şi Traian Barbu, şi Formaţia de dansuri „Almăjana” din comuna Bozovici, coregraf Nicolae Borozan, solistă vocală Cătălina Pâșlea.

Duminică, în ultima zi a manifestării „Toamna la Gugulani”, la ora 11, a avut loc premierea expoziţiilor de animale mari, animale mici şi păsări de rasă, după care, la orele prânzului, au evoluat în spectacole de muzică populară Ansamblul folcloric „Păstrătorii Tradiţiei” din Pecica, coregraf Doru Fetescu, Ansamblul „Vermeşana”, coregraf Ciprian David, soliștii vocali Raluca Urda şi Daniel Secoşan, precum şi de Ansamblul „Laza Nancici” din Republica Serbia.

Prezentarea spectacolelor, în toate cele patru zile, a fost făcută de Marius Stoiconi.

Vasi POPESCU