Toamna a dat o raită pe la gugulani


Prilej de mare sărbătoare şi fală în capitala Ţării Gugulanilor, odată cu recoltarea roadelor acestui anotimp. Pe parcursul a patru zile, în perioada 6-9 octombrie, Primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru“ şi Serviciul Public „Piaţa Gugulanilor“ au organizat cea de a VII-a ediție a Festivalului „Toamna la Gugulani“, manifestarea desfășurându-se, conform tradiţiei, în Piaţa agroalimentară centrală din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului.

Deschiderea festivalului a avut loc joi, 6 octombrie, de la ora 11, când pe scenă au urcat primarul municipiului, Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur, consilieri locali, directorii Camerei Agricole Caraș-Severin, Pavel Nefir și Darius Văcaru, precum și producătorii premiați cu ocazia acestei sărbători, cu toții în minunate costume populare specifice zonelor din care provin.

Rolul de amfitrion al manifestării şi l-au împărţit „frăţeşte” Ioan Cojocariu, direcorul casei de Cultură „George Suru”, şi Luminiţa Verdeş, șeful Serviciului Public „Piața Gugulanilor”. „Privind la Ţarcu înzăpezit, aici, la poalele lui, unde trăiesc gugulanii de milenii, Dumnezeu a vrut să fie soare şi prilej de bucurie şi de petrecere la Caransebeş. Este un moment vibrant, este un moment în care ne uităm ce-am strâns peste an, cu ce ne pregătim să intrăm în iarnă. Vă îndemn, vă rog să veniţi aici, în Piaţa Gugulanilor, pentru că, timp de patru zile, peste 20 de ansambluri, atât din zona etno-folclorică a Caransebeşului, cât şi din Serbia, din zona Zarandului, din Timiş, de peste tot, vor evolua în faţa dumneavoastră, pentru dumneavoastră”, a spus Ioan Cojocariu în deschiderea festivalului.

După cuvântul de bun-venit adresat celor prezenţi de Felix Borcean, edilul adăugat: „Zilele trecute am vorbit cu un cetăţean italian care s-a aciuat prin părţile noastre, la Caransebeş, şi el mi-a spus că s-a îndrăgostit de aceste locuri, nu neapărat datorită bunătăţii oamenilor, peisajului frumos sau ambianţei plăcute pe care a găsit-o aici, ci mai ales s-a îndrăgostit de bucatele deosebite, de gustul acestora. Azi, aici, ne bucurăm şi noi, cu toţii, de acest dar, şi îmi doresc ca pe viitor să vă păstraţi acest obicei de a promova produsele tradiţionale româneşti, atât de apreciate şi de noi, şi de cei de peste hotare”.

Din partea producătorilor a vorbit Ciprian Petrica, din Cornuţel. „Ne bucurăm că suntem apreciaţi, respectaţi şi preţuiţi ca şi ţărani şi, bineînţeles, dorinţa noastră este aceea de a vă oferi alimente cât mai sănătoase, iar pentru asta ne dăm toată silinţa. Cred că «Toamna la Gugulani» a devenit deja o sărbătoare a bucuriei, care ne aminteşte că avem o mulţime de motive să fim veseli, pentru că suntem sănătoşi şi putem să muncim, să ne lucrăm pământul, pentru că aici, în această piaţă, putem să ne valorificăm produsele, lucru pentru care ţin să mulţumesc administraţiei locale pentru condiţiile şi sprijinul pe care ni-l oferă, doamnei Luminiţa Verdeş, omul potrivit la locul potrivit, dar şi fostului primar Marcel Vela, în mandatul căruia a luat naştere această sărbătoare. Şi cred că, indiferent de unde venim, zilele acestea suntem cu toţii gugulani. Dumnezeu să binecuvânteze Caransebeşul!”, a spus Ciprian Petrica.

Dup[ acest moment, Luminiţa Verdeş a oficiat premierea expoziţiilor de legume, fructe, flori, păsări și animale mici de rasă, şi artă populară, la care au luat parte producători din judeţele Caraş-Severin, Timiș, Arad și Dolj.

În continuare, au avut loc spectacole de muzică populară susţinute de Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş, soliștii vocali Maria Anesia Rusnac, Ana-Maria Cornean, Alin Olan, Mirabela Delia, Ion Alexandrescu, Maria Hurduzeu, Daniela Văcărescu, Ionela Bădălan, Valeria Arnăutu şi Stana Stepanescu, dirijor Ioan-Mircea Petruț, precum şi suite de dansuri populare, în coregrafia lui Adrian Jurchescu.

Vineri, 7 octombrie, începând cu ora 14, pe scena din Piaţa Agroalimentară au urcat Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeș, Formația „Pupi dă Floare” din Zăgujeni, coregraf, prof. Dorina Panga, Formația de dansuri „Doina” a Casei Orășenești de Cultură Anina, Ansamblul „Armenişana” din Armeniș, coregraf, Mitru Dragomir, Formația de dansuri „Slătioara” din Slatina-Timiș, coregraf, Pavel Perescu, şi Ansamblul „Păstrătorii Tradiţiei” din Pecica – judeţul Arad.

Sâmbătă, de la ora 12, a avut loc un spectacol în cadrul căruia au evoluat Ansamblul folcloric „Zestrea Gugulanilor”, coregraf, Simion Dragalina, Ansamblul „Dunav” din Svinița, Ansamblul „Polet” din Kladova (Serbia), Ansamblul „Junii Gugulani”, coregraf, Adrian Jurchescu, Fanfara Asociației Culturale „Voinţa” din Răcășdia, dirijor, Alexandru Șăin.

Duminică, în ultima zi a manifestării „Toamna la Gugulani”, la ora 11 a avut loc cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Comunităţilor Etnice din Banat, în cadrul căreia şi-au dat concursul Ansamblurile „Romales” din Greoni, coregraf, Iancu Lepa, „Karaşevska Zora” din Carașova, coregraf, Zoran Giurgiulena, Barvinok” din Păltiniș, coregraf, Mihai Bobic, „Stenca Liubcova” din Berzasca, „Kud Belobreşca”, coregraf, Goran Stefanovici, „Boemia” din Gârnic, coregraf, Nicolae Tismănariu, „Soko” din Socol, şi „Semenicul” din Reșița, coregraf, Nistor Ghimboașă, solistă vocală Ramona Viţa, dirijor, Petrică Vița.

În toată această perioadă, doritorii au putut achiziţiona de la tarabele micilor comercianţi produse de artizanat confecţionate manual, jucării, obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi produse alimentare ecologice – dulciuri, siropuri şi gemuri bio, gogoşi şi clătite, brânzeturi şi alte produse lactate, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi preparate tradiţionale la grătar.

Vasi POPESCU

Mădălina DOMAN