Caransebeşenii, locuinţele, şi ce vor unii de la alţii


Timp de aproape 10 ani, Agenţia „Nestamis” a întocmit trimestrial rapoarte folosind cea mai mare bază de date cu proprietăţi imobiliare existente în Caransebes, rapoartele reprezentând un instrument neutru de informare a clientului, conţinând analize ale evoluţiei preţului la toate tipurile de imobile, oferind astfel o imagine a realităţii pieţei imobiliare, dar în acelaşi timp furnizând datele necesare previzionării tendinţelor.

De această dată, reprezentanţii agenţiei au făcut o anali de piaţă diferită de cele de până acum, plecând de la ideea că, pentru a vinde cât mai repede şi la un preţ cât mai bun un produs, o condiţie esenţială este să-ţi cunoşti potenţialul client.

Începând cu noiembrie 2014, agenţia s-a documentat cu privire la necesităţile, dorinţele, posibilităţile şi profilul cumparătorului actual, solicitând sprijinul tuturor clienţilor în completarea unor formulare tipizate cu întrebări considerate importante şi pertinente în acest sens.

După centralizarea unui număr de 100 de „Studii de piaţă”, au fost obţinute o serie de rezultatele pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Profilul cumpărătorului actual se prezintă astfel: 22% sunt tineri până în 35 de ani şi 78% peste vârsta de 35 de ani; 78% muncesc în sector privat, 11% sunt angajaţi la stat şi 11% muncesc în agricultură; pentru 44% dintre respondenţi familia se compune din 3 persoane, pentru alţi 38% din două persoane, pentru 12% din 4 persoane iar pentru 6% – o persoană; bugetul lunar al familiei este de 3.000 de lei pentru 56% din cei chestionaţi, de 2.000 de lei pentru 19% şi de peste 3.000 de lei pentru 25% din cei chestionaţi.

În ceea ce priveşte caracteristicile locuinţei dorite, 10% vor să achiziţioneze o garsonieră/apartament cu o cameră, 56% un apartament cu două camere, 34% apartament cu 3-4 camere şi 10% o căsuţă. Imobilele căutate se află la etaje intermediare, respectiv 1-3, cu balcon, finisate, izolate, decomandate sau nu, în imobil nou sau vechi, deopotrivă. Pentru 63% din participanţi situaţia în care imobilul se vinde mobilat este un avantaj. 48% îşi doresc un apartament în zona centrală, Cazărmii sau Sebeş, 28% în Pipirig şi 24% în zonele Ţarinei sau Nord. Solicitări pentru Balta Sărată sau Gară nu au fost pe acest eşantion. Printre primele cinci criterii care influenţează decizia de cumpărare sunt: preţul, zona, suprafaţa, modul de împărţire, izolarea termică şi apropierea de o şcoală. Nu au fost bifate de niciun cumpărător vechimea imobilului, liniştea zonei, securitatea străzii, vecinii sau infrastructura stradală. 74% din cei chestionaţi nu deţin altă locuinţă.

În ceea ce priveşte modul de achiziţie, 33% dispun de bani cash, 8% se bazează pe accesarea unui credit imobiliar, iar 59% doresc accesarea unui credit Prima Casă. Băncile preferate sunt BCR şi BRD ( 42% şi 42% în mod egal), apoi CEC, Bancpost şi Transilvania. Argumentele privind alegerea băncii sunt faptul ca au deja domiciliat salariul în acea bancă, că au mai avut anterior un credit acolo şi cunosc personalul în care au încredere, apoi faptul că pot obţine suma dorită, rata lunară potrivită ş.a.

În acest moment, 44% din persoanele care au completat chestionarul au răspuns ca preţurile actuale sunt corecte, iar 56% au apreciat că preţurile actuale sunt prea mari. Totodată, pentru 38% din aceştia preţurile actuale vor stagna, pentru 29% vor creşte, iar pentru 33% vor scădea în continuare.

La începutul acestui an, Agenţia „Nestamis” a purtat discuţii cu doi dezvoltatori imobiliari care doresc să construiască imobile noi începând încă din acest an, astfel că viitorii cumpărători au fost întrebaţi dacă sunt interesaţi de acest lucru şi în ce fel. S-a dovedit că există un real interes faţă de construcţiile noi dacă lucrările sunt de bună calitate, dacă viitoarele construcţii sunt în apropierea zonei centrale sau a căilor principale de acces, dacă amenajările interioare şi compartimentarea sunt moderne, dacă vor exista toate utilităţile şi dacă preţurile sunt comparabile cu cele aflate acum pe piaţa apartamentelor vechi. Preţurile avansate sunt: 15.000-17.000 de euro pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră, cu o suprafaţă de cca 30-32 mp (500-530 euro/mp); 25.000-28.000 de euro pentru un apartament cu două camere, de 50 mp (500-560 euro/mp) şi 32.000-36.000 de euro pentru apartamente de 3 camere, cu 65-72 mp (495-515 euro/mp).

Menţionăm că există şi cetăţeni care doresc achiziţionarea unei case noi în regim parter sau cu mansardă, cu 2-3 camere (suprafaţă construită până în 100 mp) şi cu teren în suprafaţă de 300-500 mp, pentru care sunt dispuşi să plătească în jur de 45.000- 48.000 de euro. În cazul achiziţionării de case „vechi”, cele cu mai mult de 4 camere şi suprafaţă construită mai mare de 120 mp nu sunt atractive pentru cumpărători, 97% din cei supuşi sondajului considerând aceasta un dezavantaj major şi o piedică în calea cumpărării.

Bianca STARK

Agenţia Imobiliară „Nestamis”