Transgaz bagă mare la Jupa!


După ce a constatat că Transgaz, compania care implemenează în România Proiectul BRUA, nu îşi respectă termenele în ceea ce priveşte construirea gazoductului, Comisia Europeană a avertizat că va amenda operatorul de transport de gaze naturale, în caz că nu va urgenta ritmul lucrărilor. Proiectul a demarat în urmă cu câteva luni cu conducta Recaș – Jupa, dar și cu lucrările la Stația de comprimare din satul aparţinător municipiului Caransebeș.

Ca urmare a acestui avertisment, cei de la Transgaz şi-au asumat mai multe termene precise pentru lucrările din Zona de Vest. Astfel, conform planului de investiţii al Transgaz, până la 1 ianuarie 2019 va fi finalizată Staţia de comprimare de la Jupa, în timp ce punerea în funcţiune a conductei noi dintre Jupa şi Recaş are ca termen-limită data de 30 aprilie 2019. De asemenea, tot până la 30 aprilie se mai solicită restructurarea unor infrastructuri și punerea în funcțiune a unor segmente noi de conducte pe porţiunea dintre Băcia, din judeţul Hunedoara, şi Jupa.

Toate aceste lucrări sunt necesare pentru realizarea interconectării cu reţeaua din Ungaria, la punctul de la Csanadpalota. De altfel, Comisia Europeană presează Transgazul să construiască cât mai repede respectiva conductă pentru transportul gazelor naturale, în scopul interconectării reţelei româneşti cu cele din Ungaria şi Bulgaria, pentru trimiterea combustibilului spre ţările vecine. Faza I a Proiectului BRUA necesită o investiţie totală de 478,6 milioane de euro, iar termenul estimat de punere în funcţiune şi începere operare este decembrie 2019. (B. Meteş)