Tineri interpreţi profesionişti: Nicolae-Alexandru Derlean, tânărul care și-a descoperit pasiunea în… pod


Grupul tinerilor de la Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş a crescut cu încă un tânăr talentat, Nicolae-Alexandru Derlean, care şi-a ales să se perfecţioneze la taragot. Este născut în 9 aprilie 1992, la Caransebeş. Bunicii dinspre mamă sunt din Mâtnicul Mare, comuna Constantin Daicoviciu.

Sandu, cum îi spun prietenii şi cei apropiaţi, copil fiind, a stat foarte mult la bunici. Într-o zi, urcându-se în podul casei, a găsit un taragot, instrument ce i-a aparţinut unchiului său Nicolae Stan, care învăţase cât de cât să cânte la taragot şi la saxofon. Renunţând, le-a urcat în pod. Sandu, cum le-a descoperit, nu s-a mai despărţit de taragot.

Clasele I-IV le-a făcut la Mâtnicul Mare, sub supravegherea bunicului Titi. Urmează clasele V-XII la Liceul Pedagogic „C.D. Loga” din Caransebeş. În toată această perioadă, taragotul era nelipsit de lângă Sandu, până când, într-adevăr, s-a apucat să-l folosească mai serios din anul 2007 până în 2011, când a urmat cursurile la Universității de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică, specialitatea Pedagogie muzicală. Norocul lui, dacă se poate spune așa, a fost că a ajuns să învețe de la prof. univ. dr. Marius Cârnu, poliinstrumentist, un mare talent în toate domeniile muzicale, dar îndeosebi în cea populară. Sandu, fiind un student comunicativ, onest şi perseverent, a reuşit să se perfecţioneze în tainele taragotului, implicându-se totodată în diverse activităţi organizatorice, alături de conferenţiari, studenţi și masteranzi, în cadrul Facultăţii de Muzică.

În anul 2012, a participat la un concert de muzică tradiţională românească, alături de Ansamblul Facultăţii de Muzică din Timişoara, orchestraţia aparţinându-i profesorului său, dr. Marius Cârnu. Tot în acel an, în luna septembrie, a participat, ca şi colaborator, la Festivalul „Strugurele de Aur” – Sibiu. În 2013, a luat parte la o conferinţă internaţională alături de studenţii şi masteranzii din ţările membre ale Uniunii Europene, împreună cu conf. univ. dr. Ovidiu Papană. Se poate spune că 2013 a fost un an cu multe succese şi premii dobândite: Premiul II la Festivalul „George Motoia Craiu” de la Oraviţa, Premiul Special al Orchestrei Maria Tănase, la cel mai mare festival internaţional de muzică populară, „Maria Tănase”, de la Craiova, Premiul II la Festivalul „Iosif Silviu şi Cosmin Golban” la Timişoara şi Premiul I, Secțiunea instrumentişti, la Festivalul „Luţă Ioviţă” de la Caransebeş. Aici i-am văzut pe părinţii lui Sandu, pe bunicul Titi Stan şi pe unchiul său, Nicolae Stan, stăpâniți de mari emoţii în așteptarea rezultatului. În anul 2014, la Festivalul „Maria Lătăreţu” de la Târgu Jiu, a obţinut Premiul III.

Din 2011 şi până în prezent, Sandu este colaborator al Ansamblului „Jidvei România” din Sibiu, şi tot colaborator este, din 2012, și la Ansamblul profesionist „Banatul” din Timişoara.

Studiind la facultate muzica, a dobândit, ca și competenţă profesională, citirea de partituri şi cunoştinţe teoretice şi pedagogice. Toate acestea i-au uşurat lui Sandu reuşita la examenul din 11 mai 2016, pentru ocuparea unui post de instrumentist la Ansamblul profesionist „Doina Banatului” din Caransebeş.

Ştefan ISAC