Timp de patru zile, caransebeşenii s-au rugat să nu plouă de Rugă 2În organizarea Primăriei Caransebeș și a Casei de Cultură „George Suru”, în perioada 2-5 mai, în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului s-a desfăşurat tradiţionala manifestare intitulată „Ruga de la Oraş”.
Programul a debutat în dimineaţa zilei de joi, 2 mai, când în Sala de spectacole a Casei de cultură a avut loc preselecţia Concursului naţional de interpretare vocală şi instrumentală „Luţă Ioviţă”, manifestare ajunsă la ediţia cu numărul 25. După-amiază, de la ora 17, în vreme ce afară turna cu găleata, în Galeria de artă „Corneliu Baba” s-a desfăşurat vernisajul expoziţiei itinerante de artă plastică şi vizuală intitulată „Armonii cromatice 5”, al cărei curator a fost Stela Guţiu. Lucrările aparţin unui număr de 51 de artişti amatori şi profesionişti. Periplul expoziţiei – a spus Stela Guţiu – a început anul trecut la Hunedoara, cu „Armonii cromatice 1”, a urmat Pecica, expoziţia cu numărul 2, Timişoara – 3, apoi Lupeni – 4, iar acum Caransebeşul a fost a cincea localitate care a găzduit aceste tablouri şi sculpturi create de artişti din Timişoara, de unde a venit şi Loredana Bratu, o artistă plastică tânără, care este totodată şi o talentată pianistă, Hunedoara, Arad, Pecica, Lupeni şi Vulcan, municipiul de pe Timiş şi Sebeş fiind reprezentat de Manuela Ionescu. De la ora 18, în Sala de spectacole a instituţiei culturale s-a desfăşurat concursul „Luţă Ioviţă”. Din cei 32 de concurenţi înscrişi, la preselecţii s-au prezentat 25, pentru finala concursului fiind selectaţi 16. Juriul, al cărui preşedinte a fost producătoarea TV Elize Stan, a acordat următoarele premii: Instrumentişti – Deian Gherga (15 ani, din Caraş-Severin) şi Cristian-Ionuţ Popescu (22 de ani, Timiş), menţiuni; Andrei-Ioan Haneş (16 ani, Alba), premiul III, iar Valentin-Nicolae Diniş (17 ani, Hunedoara), premiul II; Solişti vocali – Ionel Roşu (20 de ani, Bihor) şi Aurora-Mihaela Marica (38 de ani, Dolj), menţiuni; Diana-Maria Creţu (25 de ani, Sibiu) şi Dorinel Gavriluţ (19 ani, Timiş), premiul III; Lorena-Minodora Ene (18 ani, Gorj) şi Delia-Ioana Măgheruşanu (17 ani, Bistriţa Năsăud), premiul II; Denisa-Amalia Ţanigoi (17 ani, Caraş-Severin) şi Stelian Păun (31 de ani, Giurgiu), premiul I; Ionuţ Cocoş (23 de ani, Ialomiţa), Marele Premiu. Acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra „Virtuozii Banatului” din Timişoara, dirijor – prof. Radu Vincu, spectacolul fiind prezentat de Felicia Stoian, realizatoare TVR Timişoara. Seara s-a încheiat cu un spectacol de cântece şi jocuri populare susţinut de Ansamblul folcloric „Junii Gugulani” din Caransebeş şi soliştii vocali Ioan Surdu, Cristian Tomoni şi Adrian Stanca.
Vineri, de la ora 18, pe scena amplasată în Piaţa „G-ral. Ioan Dragalina”, a avut loc Gala laureaţilor Concursului naţional de interpretare vocală şi instrumentală „Luţă Ioviţă”, moment urmat de un recital extraordinar susţinut de Petrică Moise şi un spectacol oferit de Ansamblul folcloric „Junii Gugulani” – coregrafi Adela şi Adrian Jurchescu, şi soliştii vocali Alin Olan, Adela Jurchescu, Mircea Cârţişorean, Gabi Zaharia-Sebeştyn, Ionela Bădălan şi Maria Didraga.
Sâmbătă, 4 mai, de la ora 17.30, pe scena din Piaţa „G-ral Ioan Dragalina” a evoluat Ansamblul folcloric „Pusta Banatului” din Timişoara, iar de la ora 19 Ansamblul folcloric „Dor Transilvan”, din Cluj-Napoca, şi soliştii vocali Andrei şi Ştefan Petreuş, Iulia Bucur-Roman şi Marius-Ciprian Pop.
Duminică, de la ora 9.30, la Catedrala „Învierea Domnului” a fost oficiată Sfânta Liturghie, eveniment la care au fost prezente înalte feţe bisericeşti din ţară, iar la ora 13 a avut loc deschiderea oficială a Rugii, moment la care au participat oficialităţi locale şi judeţene. Sărbătoarea gugulanilor s-a încheiat cu un spectacol în cadrul căruia, de la ora 19.30, au susţinut concerte live trupa Iris şi Delia&Band, iar la final cei prezenţi s-au bucurat de tradiţionalul foc de artificii.
Bianca METEŞ
Foto: Mihai OANCEA


2 gânduri despre “Timp de patru zile, caransebeşenii s-au rugat să nu plouă de Rugă

Comentariile sunt închise.