Marcel Vela vrea să revigoreze Industria de armament la Reşiţa


Într-o postare pe Facebook, senatorul liberal de Caraş-Severin Marcel Vela a anunţat că luni, 11 iunie, în plenul reunit al celor două Comisii de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților, a fost analizată, dezbătută și aprobată în unanimitate o achiziție extrem de importantă pentru Forțele terestre române. Este vorba despre un Transportor de Trupe Blindat 8×8, flotabil, ce va asigura protecția militarilor și mobilitatea lor în orice zonă de relief, pentru misiuni de cercetare, transport, intervenție, luptă sau salvare.

Spun acest lucru, nu pentru a evoca, simplu, activitatea noastră, pentru că și săptămâna trecută am aprobat alte programe de înzestrare – modernizarea avioanelor românești IAR Șoim sau achiziția de platforme de transport (camioane) performante. O fac pentru că, în această primă fază de finanțare a cercetării, omologării și realizării prototipurilor de transportoare blindate flotabile, într-un parteneriat cu un investitor străin selectat deja de către Ministerul Economiei, 

ce se vor fabrica în România, am discutat și posibilitatea ca o componentă importantă a acestora să fie produsă la Arsenal Reșița. Dincolo de realizarea prototipurilor și, mai apoi, a producției de serie a unui număr important de transportoare necesare Armatei Române, ar putea exista perspectiva ca județul Caraș-Severin să fie parte în producția de tehnică militară, cât și un furnizor de securitate pentru alți potențiali beneficiari. Acesta a fost un prim pas dintr-un lung drum al revigorării producției industriale militare din cetatea Reșiței, pe care reșițenii îl merită din plin. Nu intru în detalii legate de sumele alocate, de cercetare, prototipuri, ori necesarul de producție în următorii ani, dar vă asigur cu prietenie și sinceritate că cifrele sunt exacte, bine gândite și aprobate, existând, iată, o șansă importantă pentru județul Caraș-Severin, pe care trebuie să o susținem toți politicienii, indiferent de culoarea politică. Pentru că, dincolo de certuri, polemici, uneori chiar jigniri sau calomnii, dincolo de doctrine, patimi și orgolii… există ceva mult mai important. Există o Românie singură și tăcută, pe care doar românii o pot ajuta!”.

Bogdan NAUM