Surorile Franciscane, 25 de ani de activitate la CaransebeşCongregaţia Surorilor Franciscane a aniversat duminică, 16 iunie, la Biserica Romano-Catolică din Centrul civic al municipiului, 25 de ani de activitate la Caransebeş. La eveniment au luat parte membrele Congregaţiei, credincioşi, precum şi preotul paroh Marin Matieş.
În istoricul prezentat cu acest prilej, se arată că, în anul 1991, preotul austriac Karl Maderna a semnalat, în cadrul unei întâlniri din Germania, situaţia dificilă în care se găsea România în acea perioadă, solicitând ajutorul Ordinelor călugăreşti. Imediat, două Surori franciscane din Salzkotten au sosit în ţara noastră, iar până în 1993 au mai sosit încă cinci, ele desfăşurând munci în folosul societăţii, sprijinite de Părintele Lovasz.
În 20 august 1993, cele şapte Surori din Caransebeş au solicitat Episcopului de Timişoara, Sebastian Kräuter, aprobarea deschiderii în municipiu a unei comunităţi, în răspunsul acestuia din 29 septembrie ele neprimind doar confirmarea, ci şi convingerea exprimată de Episcop că plecarea Surorilor de aici nu ar mai fi posibilă. Prin urmare, în data de 4 ianuarie 1994 a avut loc deschiderea oficială a Comunităţii Surorilor Franciscane la Caransebeş.
În cei 25 de ani, membrele Comunităţii s-au implicat în activităţi sociale, cum ar fi îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice şi a bolnavilor, muncă pastorală, tot cu sprijinul lor funcţionând şi Grădiniţa „Sf. Ursula”, unde sunt înscrişi 30 de copii care provin din familii cu probleme sociale, un număr de 71 de elevi de la două şcoli din municipiu primesc zilnic prânzul, tot cu ajutorul financiar al Congregaţiei 25 de elevi beneficiind de îndrumare pentru a-şi face temele şcolare, iar douăsprezece tinere beneficiază de adăpost pe perioada şcolii.
„Chiar dacă păstrăm aceleaşi activităţi de la început, important pentru noi este să vedem care sunt nevoile timpului actual şi să avem deschiderea pentru ele”, ne-a spus Sr. Mariana Muţiu, responsabil de comunitate în cadrul Congregaţiei Surorilor Franciscane din Caransebeş.
Sonia BERGER