Se prăbuşeşte tariful la gunoi. Şi se uniformizează


Dată fiind situaţia delicată a tarifului pe care caransebeşenii îl achită pentru gunoiul menajer, problema iscând discuţii aprinse între consilierii liberali şi cei social-democraţi în cadrul ultimelor şedinţe, primarul Felix Borcean a făcut recent câteva precizări pe această temă.

În urma întâlnirilor pe care edilul le-a avut, în ultima perioadă, cu directorul SC Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu, s-au făcut nişte calcule pentru a se vedea dacă este posibil ca operatorul de salubritate să se descurce şi în cazul în care aceste tarife s-ar reduce la nivelul contractului semnat de societatea care va gestiona deşeurile pentru zona Caransebeş – Reşiţa.

Ce mi-am dorit eu foarte mult a fost o uniformizare a tarifelor, atât la consumatorii de la blocuri, cât şi la cei de la case. L-am rugat pe Ovidiu Chimigeriu să facă un calcul şi să vadă ce impact are asupra societăţii Transal Urbis un tarif de 9,2 lei, pentru că am mers pe minim pentru ambele categorii. Sunt convins că va avea impact, şi va avea impact asupra noastră, a tuturor, dar încercăm şi varianta aceasta. Vom veni cu un proiect de hotărâre în şedinţa de Consiliu local din luna decembrie, pentru că acest proiect trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile, iar începând din ianuarie 2018 vom aplica acest tarif”, a spus Felix Borcean.

Caransebeşul nu va apela la serviciile firmei care a câştigat licitaţia pentru zona municipiului şi a Reşiţei, de această problemă urmând să se ocupe în continuare societatea Transal Urbis. Edilul a mai spus că această scădere de tarif va avea totuşi nişte consecinţe. Astfel, preluarea deşeurilor se face acum inclusiv sâmbăta şi duminica, ceea ce nu se va mai întâmpla probabil în viitor. „Un tarif mare atrage nişte responsabilităţi pentru firmă. Dacă reducem aceste tarife… Oricum, nu cred că există oraş în Caraş-Severin mai bine gospodărit, din acest punct de vedere, decât Caransebeşul”, a adăugat primarul municipiului.

Edilul a recunoscut că tariful practicat de Transal Urbis – 15 lei de persoană la case și 12 lei pentru cetăţenii de la bloc – este mare, dar, în aceste condiţii, ar trebui să se vadă că mare e şi tariful practicat de Aquacaraş. „Eu sunt mulţumit de serviciile societăţii Transal Urbis. Oraşul este curat, şi aici aş mai vrea să spun că, faţă de 2016, cantitatea de deşeuri selectate – carton, plastic, sticlă şi metale – a crescut cu 800 la sută. Tot în acelaşi interval de timp, cantitatea de gunoi menajer a crescut cu 10 la sută. Toate aceste cifre conduc la ideea că a crescut cantitatea de gunoi, a crescut consumul populaţiei. Pe categorii, selectarea e mai bună la blocuri, decât la case. În curând vor apărea şi la noi pubele moderne, dar achiziţionarea acestora tot din banii societăţii Transal Urbis se va face”, a mai spus Felix Borcean.

Bianca METEŞ