Sub semnul culturii, artei și istoriei


Marți, 22 august, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș a fost lansat volumul „Dosarul Brâncoveanu, între real și imaginar“, autori Ioan Cărmăzan, Vasile Bogdan, Titus Suciu, Veronica Blaj, Liliana Ardelean, Monica Rohan, Mădălina Bobleanță, Constanța Marcu, Rodica Pop, Silvia C. Negru, Maria Nițu, Doina Moț, Dana Gheorghiu şi Nina Ceranu.
Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Caransebeș, Casa de Cultură din municipiu, în colaborare cu Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, Uniunea Scriitorilor – Filiala Timișoara, Editura Eubeea și Clubul de la Timișoara.
Volumul „Dosarul Brâncoveanu, între real și imaginar“ a fost îngrijit de Doina Moț, editor Nina Ceranu, și a apărut la Editura Eubeea, Timișoara, 2017, autori, membrii Clubului de la Timișoara. Acesta a luat ființă din dorința membrilor Clubului de a prezenta secvențe din istoria poporului român, începutul secolului al XVIII-lea, suferințele poporului, credința românilor, sacrificiul lor, moralitatea, dar și a regizorului Ioan Cărmăzan de a scrie un scenariu de film despre domnitorul Constantin Brâncoveanu, despre Sfinții Mucenici Brâncoveni. Scenariul regizorului prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, președintele UARFR, a avut ca sursă de inspirație scrierile Marthei Bibescu, ale lui Nicolae Iorga și Del Chiaro, secretar la Curtea lui Brâncoveanu.
Fiecare scriitor, membru al Clubului de la Timișoara, a prezentat drama familiei Brâncoveanu în funcție de simțămintele lui, volumul bucurându-se astfel de o bogată diversitate stilistică. Rodica Pop a vorbit despre „Atitudinea în fața morții“, demnitatea, credința și moralitatea domnitorului Constantin Brâncoveanu, Mădălina Bobleanță s-a referit la „Drumul crucii lui Brâncoveanu“, având în vedere că fiecare om e dator să-și poarte crucea până la ultimul pas al vieții. Maria Nițu a vorbit despre „Povestea unui meteorit nezdrobit de căpcăuni“, fiindcă cel puternic, moral, cu dragoste de neam, de țară, nu poate să cadă pradă unor „căpcăuni“.
Prezentarea volumul a fost făcută de către regizorul prof. univ. dr. Ioan Cărmăzan, președintele UARFR. Au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Cornel Ungureanu, scriitor, critic și istoric literar, președintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Timișoara, directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș, dr. Ioan Cojocariu, dar și alți scriitori, membri ai Clubului de la Timișoara. Aceştia au donat 25 de exemplare din volumul prezentat, Bibliotecii Municipale „Mihail Halici“ din Caransebeș.
Ana-Cristina POPESCU
Foto: Adrian POPESCU