Aparate de milioane la Spitalul Municipal


La mijlocul săptămânii trecute, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş a sosit un mamograf digital ultramodern, care permite o exploatare de vârf în problema patologiei sânului, precum şi un angiograf digital. Cele două aparate, care vor fi puse în funcţiune în această toamnă, au o valoare de peste 4 milioane de lei şi au fost achiziţionate în cadrul unui proiect în domeniul Sănătăţii, cu finanţare europeană.

Sunt primele aparate care au ajuns la Caransebeş în cadrul proiectului nostru. Mamograful este mai modern decât ne-am aşteptat, pentru că între timp tehnologia medicală s-a ieftinit şi în preţul de achiziţie furnizorii au băgat ceva în plus, o premieră în România, mă refer la o staţie grafică de procesare a imaginilor. Practic, acest aparat poate să dea rezultatele singur, fără să fie nevoie de un medic. Până acum, în Caransebeşnu am avut niciun mamograf, cu atât mai puţin unul atât de performant. Toate pacientele vor avea de acum înainte acces gratuit la o investigaţie care în Occident li se face tuturor femeilor pentru detectarea cancerului de sân. Aparatul fiind digital, putem lua legătura cu specialişti din centrele universitare, ca să avem şi alte păreri specializate“, a declarat Călin Grozăvescu, medic la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş.

Mamografula costat peste 1,2 milioane de lei, iar angiograful aproape 3 milioane de lei, a mai spus Călin Grozăvescu, adăugând că, în prezent, se lucrează la amenajarea sălilor şi a instalaţiilor electrice care vor susţine aceste echipamente.

Sonia BERGER