Şi Caransebeşul a fost la Timişoara


Sub sloganul ,,Vreau o ţară ca afară”, aproximativ 6.000 de oameni – după alte surse, neoficiale, numărul acestora ar fi fost de aproape 15.000 – au participat duminică, 15 iulie, în Piaţa Unirii din Timişoara, la mitingul organizat de societatea civilă împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu, la această manifestare fiind prezenţi şi aproximativ 100 de caransebeşeni. Printre cei care au vorbit de pe scenă s-au numărat preşedintele interimar, Crin Antonescu, primarul Timişoarei, Gheorghe Robu, poetul şi jurnalistul Mircea Dinescu, precum şi actorul Dorel Vişan.

Crin Antonescu l-a acuzat pe Traian Băsescu, printre altele, de faptul că a fost ministrul Transporturilor în perioada în care preşedinte era Ion Iliescu şi că el a organizat garniturile de tren care au adus ,,ortacii” din Valea Jiului la Bucureşti, la celebrele mineriade care au zguduit Capitala. Totodată, preşedintele interimar a folosit un citat al fostului preşedinte american lui John. F. Kennedy, din discursul ţinut de acesta în iunie 1963, în Berlinul Occidental: ,,Azi, Traian Băsescu şi oamenii săi, ştiind că nu mai au credibilitate, ne ameninţă cu un singur lucru: cu Europa, Uniunea Europeană, cu Germania, cu America… Eu vreau să spun: România, şi deci Europa, suntem noi, cei care, da, vom veni la referendum şi ne vom pronunţa. Vreau, în numele vostru, al celor care cred în demnitatea noastră naţională, în destinul nostru european, în Justiţie liberă, vreau să le spun tuturor prietenilor noştri europeni: «Ich bin ein Berliner!»”.

Crin Antonescu a adăugat că John F. Kennedy a mers la Berlin, în urmă cu 50 de ani, ,,când Germania liberă a fost despărţită de un zid”, iar prin afirmaţia ,,Ich bin ein Berliner” a vrut să sublinieze susţinerea acordată de Statele Unite, Republicii Federale Germania.

,,Vrem Stat de drept, Justiţie independentă! Nu pe noi ne-a evitat Justiţia, ci pe apropiaţii lui Traian Băsescu. Vrem dreptate, libertate şi civilizaţie europeană, şi Timişoara e îndreptăţită să spună asta Europei: noi suntem berlinezi, în sensul de oameni deschişi spre viitor!”, a mai spus preşedintele interimar.

Crin Antonescu a făcut apel la oameni să se prezinte la referendumul din 29 iulie, dacă vor Stat de drept şi o Justiţie independentă. ,,Nu noi avem dosare blocate, ci Traian Băsescu. Nu pe noi ne-a evitat Justiţia, ci pe apropiaţii lui. Fiecare să vină la referendum şi să-şi spună cuvântul, pentru că aceşti oameni ne-au furat în văzul întregii ţări, aceşti oameni încearcă să ne fure memoria, şi sunt aici pentru a vă aminti ce nu poate fi furat din memorie: că Europa nu ne-a primit pentru că ne-au dus acolo Traian Băsescu şi Monica Macovei”, a mai spus Crin Antonescu.

Participanţii la miting au avut pancarte cu mesaje precum: ,,Votează DA la referendum!”, ,,Mergem la VOT!” şi ,,Hai la referendum!”.

Sonia BERGER