Get Adobe Flash player

Sfinți fără aureolă la muzeu

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș și TVR Timișoara, a organizat luni, 5 noiembrie, în Aula instituţiei din Piața Gen. Ioan Dragalina, nr. 2, proiecția filmului documentar Sfinții fără aureolă.

Despre film a vorbit managerul muzeului caransebeşean, dr. Adrian Ardeţ, cel care, în cadrul do- cumentarului, prezintă istoricul mişcării de rezistenţă anticomunistă din România, aducând informaţii inedite, la eveniment participând şi regizorul Constantin Mărăscu.

Sfinții fără aureolă este un film-mărturie care aduce în fața publicului mișcarea de rezistență anticomunistă din Munții Banatului, prin mărturii ale unor oameni ale căror destine au fost profund marcate de regimul comunist.

Această mişcare a debutat după cel de-Al Doilea Război Mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Grupurile care se opun acestui regim sunt alcătuite din intelectuali, dar și din țărani, care în condițiile grele din Munții Banatului încearcă să opună rezistență regimului de oprimare, având mereu credința că americanii vor veni să scoată România de pe harta comunismului.

Documentarul valorifică mărturiile lui Corneliu Horescu, fiul lui Spiru Blănaru, conducător al unei grupe de partizani, executat la Pădurea Verde, la Timișoara, ale poetului Iosif Caraiman, fiul partizanului Ion Caraiman, ucis în timpul luptei la Feneș, și ale scriitoarei Ileana Silveanu. (M. Doman)

Traducere