Schitul Poiana Mărului îşi sărbătoreşte hramul


La praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, schitul Poiana Mărului îşi sărbătoreşte hramul. Cu acest prilej, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la parohia Măru a fost adusă în pelerinaj la schit. Programul liturgic al sfintelor slujbe ce se oficiază cu prilejul hramului, a cuprins miercuri, 23 iunie, la ora 18, întâmpinarea icoanei făcătoare de minuni, urmată de o procesiune spre mănăstire, la ora 19 oficiindu-se slujba vecerniei cu litie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. La ora 23 s-a oficiat utrenia, urmată de Sfânta liturghie de noapte. Joi, 24 iunie, la ora 7, are loc slujba de Sfinţire a apei, după care se săvârşeşte Sfântul Maslu. Începând cu ora 9.30, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături un ales sobor de preoţi şi diaconi, săvârşeşte Sfânta Liturghie arhierească.

Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Lucrările începute au fost sistate datorită opoziţiei regimului comunist.
Odată cu reînfiinţarea Episcopiei, în anul 1994, cu binecuvântarea vrednicului de amintire Episcop Emilian Birdaş al Caransebeşului, s-au reluat lucrările de ctitorire, care s-au întrerupt la scurt timp, din lipsă de fonduri. Reluarea construirii aşezământului monahal a reînceput în anul 2000, când, cu binecuvântarea Părintelui Episcop Laurenţiu al Caransebeşului, s-au demarat lucrările de ridicare a bisericii mănăstireşti, finalizate doi ani mai târziu.

Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a hotărât, la 1 februarie 2007, schimbarea destinaţiei mănăstirii, transformând-o în schit de călugăriţe. Biserica zidită în cadrul Complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008, prin lucrarea mâinilor Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe, care au adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirii ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei.

Credincioşi din mai multe zone ale Banatului au poposit în rugăciune la schitul Poiana Mărului şi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni, care datează din secolul al XVI-lea. (S. Berger)