Scade preţul apartamentelor la Caransebeş


Ca în fiecare an, odată cu scurgerea ultimelor zile de vară, în piaţa imobiliară se simte tot mai mult „freamătul” închirierilor. Dacă n-au făcut-o deja până acum, deopotrivă, părinţii, elevii noi, ca şi cei vechi, revin pentru a-şi găsi cazare pentru următorul an de studiu. O căutare deloc uşoară – nici pentru ei, dar nici pentru alte categorii de chiriaşi.

E bine să porniţi la drum cu câteva sfaturi.

Calea spre locuinţa potrivită pentru fiecare începe cu stabilirea unui buget realist pentru plata chiriei lunare şi a cheltuielilor curente.

Acest pas ar trebui să preceadă orice alt demers în procesul de căutare, întrucât din el vor decurge, în mod firesc, o serie de alte alegeri. Sub presiunea timpului sau pe fondul entuziasmului de moment, supraestimarea propriilor posibilităţi este o greşeală frecventă, care trebuie, bineînţeles, evitată, întrucât va avea ca efect disconfortul financiar.

Odată stabilit bugetul în care doriţi, şi vă puteţi încadra, asiguraţi-vă că, pentru prima lună, dispuneţi de echivalentul a circa trei chirii. Asta pentru că, deşi puteţi găsi şi proprietari care să nu aibă pretenţii la vreo garanţie, mulţi dintre aceştia solicită, la semnarea contractului, plata pentru una-două luni în avans; la aceasta se poate adăuga şi comisionul agenţiei imobiliare, care reprezintă, de regulă, echivalentul a jumătate dintr-o chirie.

Noul Cod Civil prevede că, în clădirile cu mai multe apartamente, chiriaşii au dreptul să utilizeze părţile şi instalaţiile de folosinţă comună ale clădirii (ghena, uscătoria de rufe, iluminatul părţilor comune etc.), dar este obligat şi să contribuie la achitarea cheltuielilor cu părţile şi instalaţiile comune. De asemenea, tot chiriaşul trebuie să achite cheltuielile cu reparaţiile curente, de întreţinere, ale locuinţei închiriate.

Pentru a vă uşura căutarea – şi, ulterior, viaţa de chiriaş –, este recomandat ca, înainte să începeţi să „alergaţi” după cele mai atractive oferte, să vă stabiliţi o anumită zonă de căutare, mai mare sau mai mică (un anumit cartier sau chiar o zonă). Cele mai importante criterii de luat în calcul aici sunt apropierea de punctele dv. de interes (şcoală, loc de muncă, magazine alimentare, sală de sport etc.), alături de accesul la mijloacele de transport. Faptul că vă veţi concentra pe o anumită zonă nu înseamnă că, ulterior, nu veţi putea face anumite excepţii, dar acestea vor fi asumate şi în cunoştinţă de cauză.

În special pentru elevi – dar nu numai –, împărţirea chiriei cu unul sau mai mulţi colegi de apartament reprezintă probabil cea mai accesibilă soluţie locativă. Dacă luaţi în calcul această variantă, este de preferat să vă găsiţi colegul/colegii potriviţi înainte de a vă începe periplul printre diferitele oferte imobiliare. În felul acesta, veţi putea căuta împreună o locuinţă pe placul tuturor, iar atunci când o găsiţi veţi putea lua decizia în tihnă, şi nu sub presiunea nevoii de a mai găsi un chiriaş.

Deşi aveţi şansa de a găsi o locuinţă şi pe cont propriu (luaţi însă în calcul că o parte dintre ofertele pe care le veţi selecta se vor afla totuşi în portofoliul unei agenţii imobiliare), o soluţie pentru uşurarea muncii dv. ar fi să luaţi de la bun început legătura cu un agent imobiliar – asumându-vă, desigur, plata comisionului. Orientaţi-vă spre o agenţie activă în zona în care vreţi să închiriaţi, prezentaţi brokerului nevoile şi cerinţele dv. şi permiteţi-i acestuia să vă prezinte ofertele ce corespund criteriilor stabilite.

În Caransebeş, în momentul actual, cererea merge către garsoniere sau apartamente cu confort mic, în imediata apropiere a zonei centrale sau lângă şcoli, locaţii care nu necesită, neapărat, amenajări moderne, dar beneficiază de încălzire şi apă caldă, toate cele necesare în bucătărie, televizor, internet, şi au o chirie lunară mai mică (80-100 euro/lună pentru garsoniere şi cel mult 130 euro pentru un apartament).

Preţul apartamentelor din Caransebeş a săzut uşor în prima jumătate a anului 2014

A treia lună a verii impune pe piaţa imobiliară o scădere uşoară a preţurilor înregistrate la vânzările de apartamente.

Indice imobiliar. Statistica semestrială pe care o facem pentru dv. ne arată că preţul mediu de vânzare pe metrul pătrat al suprafeţei utile este de:

* 440 euro/mp pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră;

* 520 euro/mp pentru apartamente cu două camere;

* 486 euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere;

* 450 euro/mp pentru cele cu patru camere.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, indicele imobiliar variază cu:

# 2,2% , în scădere pentru garsoniere şi apartamente cu o cameră;

# 2%, în creştere pentru apartamente cu două camere;

# 4,3%, în scădere pentru apartamente cu trei camere;

# 4,7%, în scădere pentru apartamente cu patru camere.

Cifra a fost obţinută din ofertele imobiliare aflate în baza noastră de date, cu preţurile actuale cerute de proprietari, coroborate cu datele pe care le deţinem cu privire la preţul de vânzare obţinut la imobile similare, în ultimele 3 luni.

Luna august este una în care în mod obişnuit se sfârşeşte sezonul optim de vânzări, dat fiind specificul local, în care deţinătorii de imobile se orientează pe închirieri, pentru a profita de sezonul începutului de an şcolar. Cu toate acestea, cotaţia în scădere ne conduce la ideea că balanţa dintre cerere şi ofertă se înclină încet în avantajul cumpărătorilor, dat fiind un surplus al ofertei de spaţii de locuit.

Revenind la cifrele iniţiale şi la calculele care rezultă de aici, vă putem recomanda un optim de cumpărare în jurul cifrelor prezentate mai sus. Desigur, în funcţie de valoarea proprietăţilor scoase la vânzare, grad de confort, dotare şi zona în care se află fiecare dintre aceastea.

Deşi este tentant să te concentrezi asupra avantajelor de moment, cumpărarea unei locuinţe reprezintă o decizie cu efecte pe termen lung.

În actualul context de piaţă, pentru majoritatea celor aflaţi în căutarea unei locuinţe, cel mai important criteriu de achiziţie este preţul, urmat, desigur, de factori precum localizarea sau dotarea interioară a imobilului. Cumpărarea unei locuinţe este însă o decizie cu efecte pe termen lung.

Astfel, din punct de vedere financiar, este recomandat ca un cumpărător să ia în calcul nu doar preţul de vânzare, ci şi costurile pentru amenajarea ulterioară (schimbarea instalaţiilor, a tocăriei etc.) şi, desigur, de exploatare în timp a respectivei proprietăţi.

Oferta pe care o deţinem în acest moment în baza de date arată că cele mai ieftine apartamente cu două camere (semi sau nedecomandate) sunt scoase la vânzare în cartierele Nord şi Ţarinei, la preţuri de 20.000 şi 25.000 euro (la suprafeţe de 32-42 de metri pătraţi). Cele mai scumpe apartamente sunt scoase la vânzare în zona Centrală şi pe Sebeş.

Tot mai cerute sunt apartamentele cu două camere în cartierul Pipirig, cu camere decomandate, cu suprafaţa de 54-56 mp, unde cumpărătorii optează în „a-şi mări suprafaţa locuită” prin mutarea bucătăriei în balcon şi transformarea fostei bucătării în salon de primire, obţinând astfel încă un dormitor, în locul vechiului salon. Acest fapt duce la cererea mărită pe acest segment şi, automat, la uşoara creştere a preţului.

Rămân fără căutare sau cu căutare slabă ofertele din cartierele Balta Sărată şi Gară.

Bianca STARK

Agenţia Imobiliară „Nestamis”